Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrimo išvados: populiarus sirupas sumažina šalutinį antibiotikų poveikį

Žinoma, kad ilgalaikis antibiotikų vartojimas gali paskatinti tolerancijos ir atsparumo antibiotikams išsivystymą. Naujas tyrimas skelbia, kad klevų sirupas gali padidinti antibiotikų efektyvumą ir sumažinti jų sukeliamą šalutinį poveikį, rašo medicalnewstoday.com.
Klevų sirupas
Klevų sirupas / Shutterstock nuotr.

Vaistai mums padeda kovoti su bakterijų sukeliamomis infekcijomis jau beveik šimtmetį – nuo penicilino išradimo 1929 m. Vis dėlto pastaruoju metu vis dažniau pranešama apie išsivysčiusį ir plintantį mikroorganizmų atsparumą tam tikriems antibiotikams. Ligų kontrolės ir prevencijos centro duomenimis (The Centers for Disease Control and Prevention), JAV kasmet daugiau kaip 2 mln. žmonių užsikrečia atspariomis bakterijomis ir 23 tūkst. jų miršta.

Nacionalinis sveikatos institutas (The National Institutes of Health, NIH) nuolat primena apie vis sunkiau gydymui pasiduodančią gonorėją, tuberkuliozę ir stafilokokinę infekciją. Ši problema auga dėl piktnaudžiavimo antibiotikais, netinkamo jų paskyrimo ir vartojimo. Tai sukelia ir dar vieną problemą – antibiotikai „nužudo gerąsias“ organizmo bakterijas, kurių viena funkcijų yra ir kovoti su „blogosiomis bakterijomis“.

Nauja studija, regis, atrado prošvaisčių šioje situacijoje.

Mokslininkų komanda iš Kanados sumanė ištirti natūralaus klevų sirupo įtaką terapiniam antibiotikų poveikiui.

„Kanadiečiai nuo senų senovės vartojo klevų sirupą kovodami su infekcinėmis ligomis. Mane jau seniai domino, ar įmanoma moksliškai pagrįsti šį liaudies medicinos metodą“, – komentavo tyrimo autorius.

Studija buvo pristatyta tarptautiniame Amerikos chemikų draugijos suvažiavime San Fransiske ir nustebino susirinkusiuosius. Išvados skelbia: klevų sirupas gali drastiškai pagerinti antibiotikų poveikį be jokių šalutinių reiškinių. Apskaičiuota, kad jo vartojimas leistų sumažinti antibiotiko dozę daugiau kaip 90 proc. ir gauti tą patį gydomąjį poveikį.

Mokslininkai išbandė kelių antibiotikų ir klevų sirupo kombinaciją: pastebėtas destruktyvus poveikis mikroorganizmams, kurie dažnai įgauna atsparumą antibiotikams, pavyzdžiui, sukeliantiems su kateterizacija susijusią šlapimo takų infekciją.

„Remdamiesi tyrimo rezultatais, galime teigti, kad klevų sirupas galėtų būti vartojamas siekiant sustiprinti antibiotikų poveikį ir išvengti didelių jų dozių sukeliamų šalutinių reiškinių. Yra ir kitų medžiagų, kurios galėtų turėti tokį poveikį, tačiau klevų sirupas yra viena nedaugelio natūraliųjų“, – komentavo mokslininkai.

Šiuo metu dar tęsiami klevų sirupo ir antibiotikų kombinacijos tyrimai su pelėmis. Tikimasi, kad vieną dieną toks infekcinės ligos gydymas taps pasauline rekomendacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius