Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaistininkas Petras Vaitiekūnas: pavasarį moterys rūpinasi imunitetu, gražiais plaukais ir net kojų išvaizda

Vaistininkas Petras Vaitiekūnas per daugybę savo praktikos metų pastebėjo: žmonės vaistines užplūsta tam tikrais periodais. Pavyzdžiui, prasidėjus rudens peršalimams. Arba pavasarį, norėdami kompensuoti vitaminų stygių. Vitaminų pirkėjų padaugėja ir prieš šventes, nes „dovanoti sveikatos“ yra madinga.
Vaistininkas Petras Vaitiekūnas
Vaistininkas Petras Vaitiekūnas / MPGA nuotr.
SAM nuotr./Maisto pasirinkimo piramidė
SAM nuotr./Maisto pasirinkimo piramidė

Kodėl reikia pildyti? Kad mityba nėra pilnavertė. Kad stiprinti mums reikia, nes nepasigamina. Kita dalis – aktyvinti ir stiprinti tam tikras fiziologines funkcijas.

– Per daugeliui nemalonų žiemos laikotarpį mes išnaudojame sukauptas ir atidėtas kai kuriuose audiniuose naudingų medžiagų atsargas, nusilpsta imunitetas. Daugelį nuvargina ir saulės šviesos trūkumas. Todėl dažnas vaistinės lankytojas klausia, kaip atstatyti vitamino D išteklius. Nes vitaminas D be saulės nesigamina, o yra labai svarbus stiprinant imunitetą ir palaikant gerą nuotaiką. Žmonės ateina pasiskaitę straipsnių, pvz., kad JAV mokslininkų duomenimis, vitaminas D yra netgi svarbesnis už C! Į vaistinę susirūpinusius sveikata žmones skatina ateiti ir situacija parduotuvių lentynose: šiuo metu nuosavos daržovių atsargos jau pasibaigusios, parduotuvės taip pat išparduoda pernykštes daržoves. Tad toks žmonių susirūpinimas vitaminų stygiumi natūralus ir logiškai paaiškinamas.

– Ar žmonės pagalbos ir patarimo pas vaistininką dažniau ateina jau sirgdami, ar dar būdami puikios savijautos?

– Žinoma, kad jau sirgdami. Ateina jau su peršalimo simptomais: slogavimais, kosuliais. Dažniausi nusiskundimai skamba taip: neturiu sveikatos, apėmęs mieguistumas. Iš anksto, profilaktiškai, sveikata rūpinasi labai nedaugelis. Arba kai nori dovanos – vaikams arba tėvams.

– Kaip patariate stiprinti imunitetą, kokiomis priemonėmis?

– Lietuvoje susiformavęs toks elgesio stereotipas, kad ligas reikia gydyti stipriais vaistais. Kitaip tariant, skubiai panaikinti pasekmes, nuslopinti uždegimus. Tačiau žmonės nelabai nori kovoti su priežastimis – iš anksto stiprindami imunitetą. O juk yra ne vien vaistai, bet ir daugybė vitaminų, augalinės kilmės medžiagų, maisto papildų, kuriuos reikėtų prisiminti. Juk kai kuriais atvejais papildo ir vaisto veiklioji medžiaga – ta pati, tik koncentracija skiriasi.

– Tai kokius vitaminus ar kitus papildus patariate vartoti norintiems stiprinti imunitetą?

– Klasikinis patarimas: žuvų taukai (juose yra vitaminų A ir D), Omega 3 (stiprina kraujagyslių ir ląstelių sieneles), ėžiuolės preparatus. Neužmirša ir vitaminų D bei C tradicija. Dar patariu vartoti vitaminų ir mineralų kompleksus. Jei jau kažko trūksta, tai tokiu būdu tikrai gausite.

– Ar geriau vartoti multivitaminus, ar po vieną atskirai?

– Kiekvienas žmogus turi savo poreikius. Jei jūs daug dirbate, aktyviai sportuojate, patiriate didelį stresą, jums reikės didesnio kiekio ir plastesnio spektro vitaminų. Juk beveik visi, kurie daug dirbame, ir patiriame tą stresą. O jei vakare ar ryte į sporto klubą važiuojame, poreikiai dar labiau didėja. Pavyzdžiui, jei sportininkams pasiūlytumėte paprasto žmogaus vartojamus papildus, jis tik pasijuoktų – jų poreikiai visai kiti. Turėkite omeny, kad ne tik imunitetą reikia stiprinti, bet visas organizmo pajėgas. Todėl daugeliu atveju kompleksiniai vitaminai tinka labiau.

– Į kokius mitybą gerinančius elementus pavasarį turėtų atkreipti dėmesį mėgstantys bėgioti maratonus ir pusmaratonius. Nes tai – masinis reiškinys.

– Lakstantys žmonės daug prakaituoja. O su prakaitu netenka ne tik vitaminų, bet ir mineralų – magnio, kalcio, kalio. Kalcis geriau įsisavinamas su vitaminu D. Šių elementų balansu bėgikams reikėtų pasirūpinti. Kai jų netenkame, apima silpnumas. Verta informacija dalintis ir su draugais. Jei vienam aktyviai sportuojančiam kažkas padeda papildyti mitybos racioną, jis jaučiasi stipresnis, tai gal ir jums padės.

Taip pat labai svarbūs gliukozaminai. Tai – labai svarbus elementas, pagerinantis sąnarių tepimą. Anksčiau juk vartodavome daugiau subproduktų, kremzlių, valgydavome šaltienas. Dabartiniame maiste nėra nei kolagenų, nei kitų panašių elementų. Šį trūkumą galima atstatyti gliukozamino pagalba. Sąnarių darbui pagerinti galima vartoti ir ryklio kremzles, žuvų taukus, erškėtuogių preparatus.

– Sakoma: jei sveika moteris, tai ir graži. Bet labai dažnai dailioji lytis linkusi daugiau dėmesio skirti išvaizdai, ypač artėjant vasarai.

– Pavasarį vitaminų trūkumą pirmiausiai pajunta moterys, auginančios ilgus plaukus ir puoselėjančios nagus. Juos reikėtų pastiprinti kiekvienais metais, tam skirta daugybė vitaminų komplektų. Efektas tikrai dažnai jaučiamas, vitaminų ir papildų kompleksai dažniausiai yra skirti plaukams, odai ir nagams sustiprinti. Nes visi trys elementai turi tą patį epidermio sluoksnį. Šiuose vitaminų kompleksuose labai svarbi vitaminų B grupė, biotinas, selenas (jo Lietuvos gamtoje nėra, todėl reikia gauti su papildais). Šiais laikais labai lengva pasirinkti papildą ar vitaminą, nes beveik visose pakuotėse nurodoma ne tik rekomenduojama paros norma, bet ir kokių tikslų padės pasiekti šio preparato vartojimas.

Pavasarį daugybė moterų į vaistininką kreipiasi ir dėl estetinių problemų – išsiplėtusių kojų venų. Juk artėja bikinio sezonas, atostogos prie jūros. Kai kurie papildai gali sustiprinti venų sieneles ir neleisti joms daugiau plėstis. Kitos moterys labiau rūpinasi bendra kūno mase. Derinant sportą ir kai kuriuos maisto papildus, svorį galima sėkmingai reguliuoti. Tarkime, kai kurie papildai skrandyje tiesiog išbrinksta, o dėl to sumažėja apetitas. Kita vertus, jei mums trūksta kai kurių medžiagų, labiau norisi valgyti. O kai kemšame viską iš eilės, rezultatas būna prastas. O vartojant vitaminus, poreikis prikimšti skrandį sumažėtų.

– Ar tiesa, kad į vaistines vitaminų ir kitų papildų dažniau ateina vyresnio amžiaus žmonės?

– Šį mitą reikėtų sugriauti. Nes dirbantis, aktyvus žmogus iššvaisto daugiau energijos ir darydamas karjerą, ir pramogaudamas. Vaikams papildai aktualūs dėl to, kad jie auga, bręsta, vystosi jų kaulai, o mityba nėra tobula. Juk vaikai renkasi dažniausiai tik tai, kas jiems skanu. Ši problema – aktuali visoms amžiaus grupėms ir, pabrėšiu, apskritus metus. Nes žmogaus organizmas sudėtingas. Pasirūpinus imunitetu ir oda, reikia stiprinti kaulus, širdį ir t.t. Omega-3 riebalų rūgštis reikia vartoti ištisus metus, nes pagal mūsų mitybos įpročius, reikalingo kiekio nesuvalgome. Nes mūsų mityba yra akivaizdžiai nevisavertė, juk neturime laiko kiekvieną dieną skaičiuoti, kiek daržovių ar žuvies suvalgėme.

– O ar galite, vos pažiūrėjęs į žmogų, pasakyti, ko jam trūksta, kokių elementų?

– Be abejo. Jei žmogų pažįsti, vertini jo išvaizdos pokyčius. Juk nesunku pagal veido spalvą pasakyti, kad moteris dvi savaites sirgo. Jei šerpetoja oda ar trūkinėja lūpų kampučiai, trūksta vitamino B. Jei kraujuoja dantenos – vartokite vitaminą C.  Tai – klasika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius