Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valstybė mažajai Estrėjai suteikė tik dviejų mėnesių viltį, o žmonės jau paaukojo daugiau nei 30 tūkst. litų

II laipsnio širdies nepakankamumu sergančios mažosios Santariškių klinikų pacientės Estrėjos tėvai Marius ir Dalia Jančiauskai gali nors trumpam nusiraminti – valstybė rado lėšų laikinai išeičiai ir davė leidimą Santariškių klinikoms įsigyti mechaninį kraujotakos palaikymo aparatą, kuris padės išlošti du mėnesius. Kraujotakos palaikymo sistemos Lietuvą pasiekė trečiadienį.
Saldus miegelis
Asociatyvinė nuotrauka. / Shutterstock nuotr.

„Antradienį į Santariškių klinikas išsiųstas mūsų įstaigos atsakingų darbuotojų pasirašytas garantinis raštas, kuriuo įsipareigojame apmokėti dviejų mėnesių mechaninių kraujotakos palaikymo sistemų įsigijimą, siekiant užtikrinti, kad ši 3 mėnesių mažylė galėtų gyventi. Kitaip tariant, priimtas sprendimas nupirkti dvi trumpalaikės mechaninės kraujotakos palaikymo sistemas, kurių kiekvieną galima naudoti po vieną mėnesį“, – portalui 15min.lt sakė Valstybinės ligonių kasos (VLK) Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Lina Bušinskaitė.

Priimtas sprendimas nupirkti dvi trumpalaikės mechaninės kraujotakos palaikymo sistemas, kurių kiekvieną galima naudoti po vieną mėnesį.

Tikimasi, kad per tiek laiko atsiras tinkamas donoras Estrėjos širdies persodinimui. Jei ne, VLK Retų ligų komisijai teks dar kartą lemti kūdikio likimą ir spręsti, ar skirti lėšų ilgalaikei Berlyno dirbtinei širdžiai pirkti. Pastaroji kainuoja apie 200 tūkst. litų – maždaug 8 kartus brangiau nei viena mechaninė kraujotakos palaikymo sistema, kainuojanti apie 24 tūkst. litų.

„Tai jau ne pirmas kartas, kai VLK buvo priėmusi sprendimą įsigyti minėtas mechaninės kraujotakos palaikymo sistemas, kuri užtikrina tinkamą žmogaus kraujotakos sistemos veikimą 1 mėnesiui. Taigi, tai nėra naujiena Lietuvoje – tiek VLK, tiek medikai jau turi patirties šioje srityje“, – užtikrino L.Bušinskaitė.

Nedidelė, bet svarbi pergalė

Tačiau ilgalaikė Berlyno širdis, kuri tinkamą kraujotakos sistemos veikimą užtikrintų vienus metus, Lietuvoje dar nebuvo pirkta.

„Tai būtų pirmas kartas. Tikimės, kad artimiausiu metu specialioje Retų ligų komisijoje bus apsispręsta dėl Berlyno širdies įsigijimo ir bus galima pradžiuginti mažylės tėvelius. Linkime jiems stiprybės“, – kalbėjo VLK atstovė.

„Tai nedidelė, bet labai svarbi pergalė. Ligonių kasos pažadai mums teikia labai daug vilties, tačiau žinote – pažadai kartais ir neišpildomi, – portalui 15min.lt sakė Estrėjos mama D.Jančiauskienė, vis dar nedrįstanti patikėti, kad jos dukrai bus suteiktas moderniausias gydymas.

Tai nedidelė, bet labai svarbi pergalė. Ligonių kasos pažadai mums teikia labai daug vilties, tačiau žinote – pažadai kartais ir neišpildomi.

Užtat moteris jau šiandien džiaugiasi žmonių gerumu – sąskaitoje, skirtoje rinkti lėšas Estrėjos gydymui, trečiadienio rytą jau buvo 30 tūkst. litų.

„Vieni žmonės paaukoja 5, kiti – 10 litų, bet yra ir tokių, kurie pervedė ir visą 100 litų“, – pasakojo D.Jančiauskienė, dėkodama už žmonių kilnumą.

Žmonės nelieka abejingi

Antradienį portalas 15min.lt rašė apie Santariškių klinikose gydomą kūdikį, sergantį ypač reta liga, reikalaujančia skubaus ir rimto gydymo. Širdies nepakankamumą gali išprovokuoti paprasčiausias peršalimas ar virusas. Ja sirgdamas žmogus niekada nepasveiks, bet gyventi ir netgi lengvai dirbti jis galės, jei tik bus skirtas efektyvus gydymas.

Socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje papasakotoms vaikų ligos istorijoms visuomenė nelieka abejinga. Vilnietės Kristinos Vyšniauskaitės penkių mėnesių sūnui būtinai operacijai lietuviai per dieną paaukojo apie 20 tūkst. litų – dukart daugiau nei reikėjo berniuko gydymui. Džiaugsmo ašarų negalinti suvaldyti Kristina anuomet sakė: „Ačiū, užteks, mums jau pakanka.“ Tačiau pinigai, daugiausiai paaukoti dosnių emigrantų, ir toliau plaukė į moters sąskaitą.

Norintys prisidėti prie mažosios Estrėjos Jančiauskaitės išgelbėjimo gali paaukoti: LT 277300010083278241 (gavėjas Dalia Jančiauskienė).

Paypal yra gitajur@gmail.com

Daugiau informacijos: specialiai sukurtoje „Facebook" grupėje „Maža širdelė laukia tavo pagalbos"

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius