Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vertingiausi vitaminai ir mineralai – pačiame vandens paviršiuje

Ar žinote, kas atsakingas už didelę dalį Žemės deguonies, ir maitina visą aibę gyvūnų rūšių? Tai vienas seniausių šios planetos organizmų – vadinamieji melsvadumbliai. Taip, tai ta pati augmenija, žalsvai mėlyna spalva nudažanti vandens telkinius. Kai kurios jų rūšys ne tik ypatingai svarbios mūsų ekosistemai, bet yra ir laikomos vienomis maistingiausių medžiagų pasaulyje.
123rf.com nuotr. / Tvenkinys
123rf.com nuotr. / Tvenkinys

Melsvadumbliai yra grupė vienaląsčių organizmų, randamų beveik kiekviename vandens telkinyje. Vis dėlto, geriausiai jie auga šiltame klimate, ramiuose vandens telkiniuose.

Iš viso yra aprašyta per du tūkstančius melsvadumblių rūšių, tačiau mokslininkai spėja, kad šis skaičius gali būti ir kelis kartus didesnis. Skaičiuojama, kad šie organizmai atsakingi už beveik pusę vandenynuose atliekamos fotosintezės.

123rf.com nuotr. / Tvenkinys
123rf.com nuotr. / Tvenkinys

Vienas plačiausiai ištirtų valgomųjų melsvadumblių yra spirulina (lot. Arthrospira platensis), pavadinimą gavusi dėl savo formos, kuri žiūrint per mikroskopą primena spiralę.

Spirulina kaip maistinė medžiaga vertinama jau ne vieną šimtmetį. Iš istorinių šaltinių žinome, kad tam tikras melsvadumblių rūšis reguliariai vartojo actekai, o spirulina buvo labai mėgstama vietinių Sacharos dykumos genčių Afrikoje.

Tikriausiai jie greitai pajuto teigiamą šių augalų poveikį, tačiau nė nenutuokė, kokį baltymų ir mineralų „užtaisą“ jie slepia.

123rf.com nuotr. / Džiovinta spirulina
123rf.com nuotr. / Džiovinta spirulina

Džiovintoje spirulinoje yra apie 50-70% pilnai išbaigtų baltymų. Tai reiškia, kad juose yra visos 18 aminorūgščių, iš kurių 8 yra nepakeičiamos, t.y. gaunamos tik su maistu.

Taip pat joje gausu mikro ir makro elementų: geležies, fosforo, kalio, kalcio, cinko, seleno, chromo, vario), vitaminų (B grupės, taip pat C, D ir E), gama-linoleno rūgšties ir t.t.

123rf.com nuotr. / Vaisiai ir daržovės
123rf.com nuotr. / Vaisiai ir daržovės

Pagal grynąjį kiekį viename grame spirulinos aptinkamas naudingųjų medžiagų kiekis prilygsta maždaug kilogramui vaisių ir daržovių.

Tačiau verta atsiminti, kad juos valgome ne tik dėl vitaminų bei mineralų, bet ir dėl skaidulinių medžiagų, kurios yra būtinos normaliam žarnyno darbui.

Tyrinėti spiruliną pradėta visai neseniai – tik septintajame dešimtmetyje, tad apie jos naudą mokslininkai kalbėti dar tik pradeda. Vis dėlto, atlikti tyrimai pateikia daug žadančių išvadų, tad tikėtina, kad šio melsvadumblio pavadinimą ateityje girdėsime vis dažniau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius