Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Vilniuje paauglei atlikta išskirtinė kaukolės operacija

Vilniaus ligoninėje penkiolikmetei atlikta kaukolės defektą pašalinusi operacija, kuriai pirmą kartą panaudotas iš žmogaus kauluose randamos medžiagos hidroksiapatito pagamintas protezas.
Operacijos akimirkos
Operacijos akimirkos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 2 Chirurgija Kaukolė

„Hidroksiapatitas – medžiaga, kurios iki 71 procentų randama natūraliai žmogaus kauluose. Ji biologiškai visiškai suderinama su žmogaus organizmu ir yra specialios porėtos struktūros, – Santariškių klinikų Vaikų ligoninės pranešime teigia operaciją atlikęs gydytojas neurochirurgas Ramūnas Raugalas. – Poros yra kelių rūšių: vienos – pačios paprasčiausios, kad per jas galėtų pasišalinti sekretas po operacijos, kitos – kad į protezą galėtų įaugti kraujagyslės ir organizme esanti kaulinė medžiaga. Per keletą mėnesių šitas protezas pakeičiamas natūraliu kaulu, įauga į jį ir ten ištirpsta.“

Pasak neurochirurgo, paauglė, kuriai buvo atliekama operacija, serga reta liga – gerybine kaulo destrukcija, pažeidusia veido srities kaulus, dėl kurios ties smilkiniu ir antakių lanku buvo nuolat augantis ir didėjantis gumbas, deformuojantis veidą, užkritęs ant akies.

Gydytojo R.Raugalo teigimu, anksčiau kaukolės defektus po lūžio ar kaulinių navikų neurochirurgai taisydavo naudodami plastiką ir reikiamą formą suformuodavo tarsi skulptoriai operacijos metu.

Šiuo atveju kaukolės defektas buvo sudėtingesnėje vietoje – antakių lanke, ties smilkiniu, kur suformuoti gražiai, simetriškai būtų gana sudėtinga, todėl buvo panaudotas individualiai šiai pacientei pagamintas hidroksiapatito protezas.

Naudojant tokią medžiagą uždengti kaukolės defektus galima vaikams nuo 2 metų – tokio amžiaus, kai kaukolė tebeauga. Suaugusio žmogaus kaukolės dydį ji pasiekia tik 7-8 metų.

Modernaus protezo gamyba užtruko apie mėnesį, ją kompensavo ligonių kasos. Protezas pagamintas Italijoje pagal gydytojų pateiktus paciento kompiuterinės tomografijos duomenis. Prieš operaciją gydytojai galėjo pamatyti šio gaminio trimatį modelį, o vėliau iš gamintojų gavo du protezo egzempliorius.

„Vienas egzempliorius skirtas tam atvejui, jei dar nepriaugus protezui pacientas patirtų traumą, o kitas – jei operuojant protezas dėl didelio medžiagos trapumo būtų sugadintas“, – pasakojo gydytojas.

Operacija pavyko sklandžiai - kaip teigia šią medžiagą tiekianti kompanija, Vaikų ligoninės neurochirurgai pirmieji Lietuvoje panaudojo iš hidroksiapatito pagamintą kaukolės protezą.

 Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Vaikų ligoninė nuotr./Kaukolės protezas
Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Vaikų ligoninė nuotr./Kaukolės protezas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius