Vyrai (ir ne tik!) kviečiami rūpintis savo sveikata

Sveikatos apsaugos ministerija ragina gyventojus aktyviai dalyvauti Lietuvoje vykdomose prevencinėse programose ir nemokamai pasitikrinti sveikatą, išsitirti, ar nėra rizikos susirgti vėžiu. Už paslaugas, kurios suteikiamos pagal prevencines programas, privalomuoju sveikatos draudimu apdraustajam žmogui nereikia mokėti. Jos kompensuojamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis. Viena populiariausių vykdomų prevencinių programų yra priešinės liaukos (prostatos) vėžio ankstyvosios diagnostikos programa. Informaciją gyventojams apie galimybes dalyvauti šioje bei kitose vėžio prevencijos programose privalo teikti šeimos gydytojai.
Vyrai gyvena 11 metų trumpiau negu moterys
Vyrai gyvena 11 metų trumpiau negu moterys / 123rf nuotr.

„Sveikatos apsaugos ministerijoje jau keletą metų veikia darbo grupė aktualiems priešinės liaukos vėžio diagnostikos ir gydymo klausimams nagrinėti, kurios veikla šių metų kovo mėnesį buvo formalizuota mano įsakymu, ji sėkmingai tęsia savo veiklą, – teigia sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis. – Sveikatos ir farmacijos specialistai, ligonių kasų atstovai, mokslininkai, pacientų organizacijų nariai kartu sprendžia, ką galima dar padaryti, kad kovoje už vyrų sveikatą būtų pasiekta pažanga“.

Ministro teigimu, darbo grupė teikia siūlymus dėl prostatos vėžio gydymo, vaistų ir medicinos priemonių kompensavimo tikslingumo, kad būtų užtikrintos aukščiausio lygio prieinamos ir efektyvios sveikatos priežiūros paslaugos. Svarstoma, kaip sparčiau įgyvendinti pažangias gydymo technologijas, atnaujinti gydymo metodikas. 

2012 m. specialistų duomenimis, priešinės liaukos vėžių sirgo 2415 šalies vyrų. Prieš dešimtmetį šis skaičius siekė apie 1,5 tūkst., 2007 m. prostatos vėžio diagnozę buvo nustatyta net 3638 asmenims, vėliau šie skaičiai mažėjo. 2012-2013 m. PSDF biudžeto išlaidos kompensuojamiesiems vaistams ir medicinos priemonėms prostatos piktybiniams navikams gydyti sudarė apie 21 mln. litų. Kasmet prevencinei priešinės liaukos vėžio ankstyvosios diagnostikos finansavimo programai skiriama apie 6 mln. Lt PDSF biudžeto lėšų.

Lietuvoje nuo 2006 m. vykdoma priešinės liaukos (prostatos) vėžio ankstyvosios diagnostikos finansavimo programa duoda teigiamų rezultatų. Ši programa skirta vyrų nuo 50 iki 75 metų ir vyrų nuo 45 metų, jei jų tėvai ar broliai sirgo priešinės liaukos vėžiu, susirgimų prevencijai. Norintiesiems pasitikrinti atliekamas kraujo tyrimas, kuris parodo prostatos specifinio antigeno (PSA) koncentraciją kraujyje. Prireikus, šeimos gydytojas pacientą siunčia konsultuotis pas urologą, atlikti prostatos biopsiją. Pagal šią programą žmogus nemokamai gali pasitikrinti vieną kartą per dvejus metus. Pernai dėl šios ligos pasitikrino daugiau kaip 107 tūkst. Lietuvos vyrų.

Tam, kad apsaugotumėme savo, savo šeimos ir savo valstybės sveikatą, visi gyventojai kviečiami aktyviai dalyvauti įvairiose vėžio (storosios žarnos, prostatos vėžio, gimdos kaklelio ir krūties vėžio) prevencijos programose. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius