Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žmogus prarado sąmonę: ką daryti visų pirma

Sergant širdies ir kraujotakos ligomis staigūs ir dažnai mirtimi pasibaigiantys sveikatos sutrikimai užklumpa visai to nesitikint. Jei šalia esantis žmogus prarado sąmonę ir sustojo jo širdis, svarbu nedelsiant veikti. Tokiu atveju praverčia ne tik pirmosios pagalbos žinios, bet ir šalia esantis defibriliatorius.
Žmogus be sąmonės
Žmogus be sąmonės / Vida Press nuotr.

Pasak gydytojo Tomo Deščero, jei šalia esantis žmogus prarado sąmonę, kuo greičiau reikėtų kviesti greitąją pagalbą ir tuo pačiu metu teikti pagalbą pačiam, t.y. atlikti gaivinimą.

Visų pirma žmogų reikia paguldyti ant kieto pagrindo, atlaisvinti krūtinės ląstą, ir ją spaudinėti 100 kartų per minutę dažniu, paspaudžiant apie 5–6 centimetrus gilyn.

„Jeigu šalia yra defibriliatorius, pagalbos teikimo metu kažkuris iš šalia esančių žmonių turėtų atnešti jį į įvykio vietą ir vykdyti instrukcijas, kurias nurodo įrenginys“, – pasakoja gydytojas.

Pasak jo, naudojantis defibriliatoriumi, pagalbą gali teikti kiekvienas.

„Defibriliatorius veikia automatizuotu principu. Priklijavus elektrodus taip, kaip parodyta instrukcijose, jis balsu teikia komandas ir yra naudojamas kaip gaivinimo vedlys. Defibriliatorius išanalizuoja širdies ritmo sutrikimą ir esant reikalui duoda elektrinę iškrovą. Taip atstatomas širdies ritmo sutrikimas“, – pasakoja gydytojas T.Deščeras.

Vida Press nuotr./Žmogus be sąmonės
Vida Press nuotr./Gaivinimas

Po tokį defibriliatorių įrengta arba planuojama įrengti ir visose „Akropolių“ „Maximose“.

„Matydami, kokią dalį visuomenėje sudaro vyresnio amžiaus žmonės, ir matydami širdies ligų statistiką, rūpinamės savo pirkėjais ir darbuotojais, todėl didžiausiose „Maximose“ yra įrengti specialūs širdies rimto gaivinimo aparatai. Jie padės ištikus nelaimei, nes pačios pirmosios minutės yra itin svarbios, todėl moderni įranga, kuri yra parduotuvėse, padės gelbstint žmones“, – aiškina „Maxima LT“ Komunikacijos vadovė Renata Dantė.

VIDEO: Žmogaus gaivinimas: išmokite naudoti defibriliatorių

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius