-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 01 03

Dženeta Terespolskienė. Gydytojų veiksmų apskundimo labirintai: kuo giliau į mišką, tuo daugiau medžių

Neseniai teko lankyti vieną giminaitį ligoninėje po operacijos. Kaip paprastai būna per gydytojų vizitaciją pašaliniams tenka išeiti iš palatos. Ligoninės hole belaukiant, kol...
Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.
Temos: 1 Apskundimas

Neseniai teko lankyti vieną giminaitį ligoninėje po operacijos. Kaip paprastai būna per gydytojų vizitaciją pašaliniams tenka išeiti iš palatos. Ligoninės hole belaukiant, kol gydytojai baigs vizituoti savo pacientus, mano giminaičio palatoje pasiėmiau pavartyti pacientų skundų, pageidavimų, padėkų knygą. Hole sėdėjo senyvo amžiaus žmogus, kuris mane užkalbino.

Kaip ir dauguma senyvo amžiaus žmonių, o dar ir tokioje įstaigoje, taip ir pastarasis prakalbo  apie ligas, vaistus, gydytojus, gydymą. Žmogus skundėsi, jo manymu, netinkamu gydymu ir buvo karingai nusiteikęs dėl to skųstis ar, jo žodžiais tariant, ieškoti teisybės. Kadangi vyriškis buvo garbingo amžiaus, be to, užsiminęs, kad vaikų su sutuoktine nesugyveno, kuri šiuo metu jau yra mirusi, tai nusprendžiau pagelbėti senoliui ir pasiaiškinti, kada ir kokių veiksmų reikia imtis, norint apskųsti gydytojų veiksmus ir, nustačius, jog gydymas tikrai buvo netinkamas, kur ir kaip pasireikalauti dėl to žalos atlyginimo. Tačiau nenumaniau, kad papulsiu į tokius įstatymų leidėjų teisės aktų labirintus.

Vienas iš pagrindinių įstatymų, reglamentuojančių ginčų kilusių tarp pacientų ir gydytojų sprendimo tvarką – Lietuvos Respublikos pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymas (toliau – Įstatymas).  Šiame Įstatyme numatyta, kad kiekvienam pacientui turi būti suteikta kokybiška sveikatos priežiūra bei tai, kad pacientas turi teisę į žalos, padarytos pažeidus jo teises teikiant sveikatos priežiūros paslaugas, atlyginimą. Lyg ir viskas turėtų būti aišku perskaičius įstatymą, tai yra kokiais atvejais kaip ir kur kreiptis ginant savo teises, tačiau pasirodo ne taip paprasta, kai gali pasirodyti, nes skaitant įstatymą jautiesi tarsi labirinte.

Tame pačiame Įstatyme yra numatyta dvejopa tvarka, t. y. kuomet pacientai gali skųstis neprašant žalos atlyginimo, t. y. pacientas, sveikatos priežiūros įstaigai, kurioje, jo manymu, buvo pažeistos jo teisės, turi teisę pateikti skundą, laikydamasis šiame Įstatyme nustatyto pacientų skundų nagrinėjimo tvarkos. Pacientas turi teisę pareikšti skundą ne vėliau kaip per vienus metus, kai sužino, kad jo teisės pažeistos, bet ne vėliau kaip per trejus metus nuo teisių pažeidimo dienos. Į pacientų skundus nagrinėjančias valstybės institucijas (tik neaišku į kokias) pacientai turi teisę kreiptis tik nepatenkinti skundų nagrinėjimu sveikatos priežiūros įstaigoje, kurioje, jų manymu, jų teisės buvo pažeistos. Pacientų skundus nagrinėjančių valstybės institucijų (vėlgi neaišku kokios) sprendimus pacientai turi teisę apskųsti įstatymų nustatyta tvarka.

Kita tvarka tame pačiame Įstatyme numatyta, kuomet pacientui, pažeidžiant nustatytas pacientų teises, padaryta turtinė ir neturtinė žala, atlyginama aptariamo įstatymo ir Lietuvos Respublikos civilinio kodekso nustatyta tvarka. Tačiau pacientai turintys teisę į turtinės ir neturtinės žalos atlyginimą ir norintys gauti jos atlyginimą, su pareiškimu privalo kreiptis į Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisiją, veikiančią prie Sveikatos apsaugos ministerijos. Į pastarąją komisija pacientas privalo kreiptis idant įrodyti buvus paciento teisių pažeidimui ir dėl tokio pažeidimo padarytos žalos dydžio. Ir tik nesutikus su komisijos išvada, pacientas gali kreiptis į teismą ją apskundžiant, tačiau ne vėliau kaip per 30 dienų nuo sprendimo priėmimo arba nuo tos dienos, kuomet buvo sužinota apie tokį sprendimą.

Besiaiškinant kituose teisės aktuose tos Įstatyme minimos valstybės įstaigos ko gero yra Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūrai veiklos tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos. Šiai institucijai nustačius, kad buvo suteiktos nekokybiškos paslaugos ir buvo padaryta žala sveikatai, vadovaujantis Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymu dėl žalos atlyginimo, galima kreiptis į Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisiją prie Sveikatos apsaugos ministerijos. Pažymėtina, kad prieš kreipdamasis į šią komisiją, pacientas privalo pirmiausia raštu kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą.

Vienu žodžiu, besiaiškinant kam ir kur galima pasiskųsti, galima ir galvos netekti. Įstatymai, mano galva, leidžiami tam, kad viskas būtų aišku ir suprantama, tačiau šiuo, o ko gero, ir kitais įvairiais gyvenimo atvejais, tarp mūsų įstatymų galima pasiklysti, kaip sakoma, kuo giliau į mišką, tuo daugiau medžių.

Pabaigai norėčiau pasakyti, kad tame pačiame Įstatyme yra pasakyta, kad pacientas turi teisę į informaciją apie savo sveikatos būklę, ligos diagnozę, medicininio tyrimo duomenis, gydymo metodus ir gydymo prognozę. Informuodamas apie gydymą, gydytojas turi paaiškinti pacientui gydymo eigą, galimus gydymo rezultatus, galimus alternatyvius gydymo metodus ir kitas aplinkybes, kurios gali turėti įtakos paciento apsisprendimui sutikti ar atsisakyti siūlomo gydymo, taip pat apie pasekmes atsisakius siūlomo gydymo.

Informacija pacientui turi būti pateikta atsižvelgiant į jo amžių ir sveikatos būklę, jam suprantama forma, paaiškinant specialius medicinos terminus. Tačiau ar tikrai visais atvejais ir išsamiai bei suprantamai pacientams tai yra paaiškinama ir ar netenka patiems pacientams vaikščioti lyg labirinte ir ieškoti išėjimo užrištomis akimis?
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius