Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 23

Mokinio krepšelis - muitininkams, pasieniečiams, teismams?

Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2011 m. vasario 9 d. nutarimu, valstybės biudžeto tikslinės dotacijos mokinio krepšeliui finansuoti tiesiogiai nepervestos savivaldybėms. Jas pavesta skirstyti Švietimo ir mokslo ministerijai. Galima manyti, kad palaipsniui grįžtame prie sovietinių laikų centralizacijos.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Lietuvos Respublikos Vyriausybės  2011 m. vasario 9 d. nutarimu, valstybės biudžeto tikslinės dotacijos mokinio krepšeliui finansuoti  tiesiogiai nepervestos savivaldybėms. Jas  pavesta skirstyti Švietimo ir mokslo ministerijai. Galima manyti, kad  palaipsniui grįžtame  prie sovietinių laikų centralizacijos.

Švietimo ir mokslo ministras ėmėsi mokinio krepšelio lėšų skirstytojo vaidmens ir sumažėjus moksleivių skaičiui, įsakymu perskirstė savivaldybėms  skirtas 2011 m  ketvirto ketvirčio mokinio  krepšelio lėšas. Keliolikos milijonų riekė taip ir liko  nepaskirstyta savivaldybėms. (Ankstesnės  Vyriausybės kadencijos metu savivaldybės turėjo realią galimybę  mokinio krepšelio lėšas perskirstyti tolygiai savivaldybės teritorijoje esančioms mokykloms, nes mokinio krepšelio lėšos keliaudavo tiesiai į savivaldybes).

Akivaizdu, kad nuo rugsėjo 1 d. mažesnėse mokyklose susidarė krizinė situacija. Mokytojams buvo mažinamas   valandų krūvis ( popamokinės veiklos, klasės auklėtojo ir kt.  )  Kai kurie  mokytojai turi  16 savaitinių valandų (per dieną 3 - 4 val  darbo.). Pagal darbą  ir atlyginimas.! Bendraujant  su jauna pedagogų  sutuoktinių pora paaiškėjo, kad vienas sutuoktinių turi per dieną 3 val. darbo mokykloje, kitas - 4 val. Šeimoje trys mažamečiai vaikai. Kaip juos išmaitinti, aprengti, išlaikyti būstą?  Tačiau mokytojai kūrybingi ir išradingi iš prigimties. Rudenį  sode pasodino 4 lysves našlaičių, kad pavasarį, laisvu laiku po 3 - 4 val. darbo mokykloje, galėtų našlaites pardavinėti turguje  ir užsidirbti papildomą litą. Nenusiteikęs  verkšlenti dažnas mokytojas sukasi kaip išmano, kad išlaikytų savo šeimą.

Jokia paslaptis, kad   dažnoje mokykloje  karaliauja skurdas. Pasižvalgę rasime mokyklų, kuriose  šalta, langai kiauri, varganas inventorius, mokytojai patys  apsirūpina  mokymo priemonėmis, prašoma paramos iš mokinių tėvų. Yra mokyklų, kurių netgi tualetai  - lauke ?!

Spaudoje  paskelbta žinia, kad lapkričio 22 d. Seimas svarstė Vyriausybės siūlymą 14,5 mln. litų ( sutaupytų lėšų mokinio krepšeliui finansuoti nuo rugsėjo 1 d) skirti muitininkams, pasieniečiams, teismams ( skurdžiausiai grupei !? ), trenkė kaip perkūnas iš giedro dangaus. Maža to,  tame tarpe Švietimo ir mokslo ministerijai ketinama skirti 1,3 mln.  litų tautinių mažumų būtinoms reikmėms finansuoti ( mokymo priemonėms pirkti, mokytojų kvalifikacijos tobulinimui bei metodinei veiklai finansuoti ir t .t.).

Kodėl dabartinė Vyriausybė didina socialinę įtampą visuomenėje, supriešindama mokytojų, teisėsaugos ir muitinės bendruomenes?

Aiškėja, kad švietimas - jau neprioritetine sritis. Lapkričio mėnesį viešoje erdvėje  buvo skelbta, kad svarstomas Vyriausybės siūlymas Pedagoginį universitetą prijungti prie Vilniaus universiteto.

Ar neišgirsime  vieną kartą, kad  bus svarstomas klausimas mokyklas prijungti prie UAB  „ Švara visiems"?

Nuotr. Auksės Kontrimienės Stanislava Cvirkienė Švietimo vadybos magistrė 2011- 11 - 23

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius