-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 01 24 /10:07

Rolandas Gavenavičius. Diena Seimo rūmuose: ką pamačiau ir kokios mintys kilo

Dažnas pilietis burba, kad Lietuvos Seimo nariai per daug uždirba, kad nesusimažina sau atlyginimų, kad neįsiklauso į paprasto piliečio poreikius ir tesiekia prisikimšti savo kiš...
I.Gelūno/15min.lt nuotr.
I.Gelūno/15min.lt nuotr.

Dažnas pilietis burba, kad Lietuvos Seimo nariai per daug uždirba, kad nesusimažina sau atlyginimų, kad neįsiklauso į paprasto piliečio poreikius ir tesiekia prisikimšti savo kišenes. Noriu jūsų nuomonę pakoreguoti. Taip jau susiklostė, kad turėjau galimybę pažvelgti į Seimo darbą iš arčiau. Iš esmės tai padaryti tereikia noro: pabendrauti su Seimo nariu ar apsilankyti Seimo rūmuose nėra jokių apribojimų ar sunkumų. Tai praktiškai visiškai vieša vieta.

Pabendrauti su Seimo nariu ar apsilankyti Seimo rūmuose nėra jokių apribojimų ar sunkumų.

Jūs galite Seimo posėdžių veiklą matyti ne tik per tiesiogines transliacijas, bet ir bet kuriuo metu dieną prieš tai susitarę su norimo Seimo nario padėjėju dėl ekskursijos po Seimą ir diskusijos su Seimo nariu. Be to, visi Seimo nariai turi pasiskirstę tam tikrais regionais, kuriuose jie aktyviausiai vykdo veiklą, viešai skelbia savo nuveiktus darbus ir kitas politines aktualijas. Kiekvienas norintis gali papriekaištauti Seimo nariui, išsakyti savo nuomonę ir padiskutuoti.

Kiek pastebėjau, kasdien Seime lankosi keli šimtai žmonių, dažniausiai jie užtrunka neilgai, bet kai kurie čia ateina stebėti įdomaus ar aktualaus posėdžio ir balsavimo. Kartą eidamas į posėdžių salę (su kostiumu) pamačiau labai piktus pagyvenusių moteriškių veidus (jos buvo ekskursijoje spaudos konferencijų salėje), pro stiklinę sieną jos degino mane piktais žvilgsniai, turbūt pamanė, kad aš koks „niekadėjas“ seimo narys. Vėliau vieną jų pakalbinęs (jau posėdžių salėje), sužinojau, kad tai Šiaulių pensionato ekskursija.

Kiekvienas norintis gali papriekaištauti Seimo nariui, išsakyti savo nuomonę ir padiskutuoti

Žinoma, aš neturėjau galimybės apžiūrėti visko, nes Seimo rūmai milžiniški, daugybė salių, biblioteka, koplytėlė, valgykla, kavinė, kilometrai koridorių ir šimtai kabinetų, kuriuose dirba beveik 1000 darbuotojų! Įstabiu dizainu statiniai tikrai nepasižymi ir atmosfera nėra labai pakili, na bet čia gal tik man taip.

Bendrauja Seimo nariai taip pat paprastai, nėra tokie jau „pasikėlę“ kaip galima būtų tikėtis. Paspaudžia savo svečiams ranką, šypsosi, pasakoja ir stengiasi palikti gerus įspūdžius apie save ir Seimą. Jei norite, galite stebėti visą Seimo nario darbo dieną, nuo komiteto posėdžio, frakcijos posėdžio iki gilaus vakaro – posėdžiavimų pabaigos, iki kurios ištempia tik nedaugelis (čia darbo diena baigiasi gerokai vėliau).

Ilgesnį laiką išsėdėti posėdyje gali pasirodyti nelengva užduotis, galima netgi pamanyti, kaip jie čia išbūna? Bet pažvelgus į aktyvių Seimo narių kiekį darosi neaišku, ar jie dirba ar šiaip poilsiauja. Kaip atvirauja Seimo nariai – svarbu, kad būtų pakankamas Seimo narių kiekis ir įstatymas „praeitų“. Kadangi už skirtingų tipų įstatymus pakanka skirtingo Seimo narių kiekio, būna, kad partijos susitarimu nesusirenka pakankamai Seimo narių ir įstatymas atidedamas kitam svarstymui.

Rodos, čia nuolat vyrauja įtampa ir įvairios politinės intrigos, jei tik galėtų, atrodo, jie perkąstų vienas kitam gerkles. Bet juk yra Etikos komisija, kuri apsvarsto įvairius nusižengimus ir netgi baudžia. Vieniems nepatinka įstatymas, kitiems narys, tretiems partija, o kur dar partijos prikišama nuomonė? Susidaro jausmas, kad čia išvis negalima pareikšti nuomonės, na arba bent jau geriau, kad ją pasilaikytum pats sau, nes per partijos posėdį dažniausia būna viskas nusprendžiama.

Valdantiesiems yra vienas nepatogumas – partijų yra keletas, dėl to jie jungiasi į kaolicijas, kad lengviau „prastumtų“ įstatymus. Žmonės dažnai mini, kad Seimo nariai vis pamiršta savo pažadus, kad blogai atstovauja tautą. Bėda ta, kad visiems neįtiksi, tai supranta ir Seimo nariai. Įstatymai pateikiami taip nuobodžiai ir jų tiek daug, kad net niekam neįdomu gilintis. Seimo nario logika: „jei kas nors garsiai rėkia, kad įstatymas reikalingas ir niekas neprieštarauja, reiškia taip ir yra“. Dėl daugybės ginčų ir politinių intrigų nėra kada atstovauti tautą ir gilintis į įstatymus, bei kaip jie iš tiesų pakeis mūsų gyvenimą. Dėl to juos dažnai tenka taisyti ir taisyti.

Ilgesnį laiką išsėdėti posėdyje gali pasirodyti nelengva užduotis, galima netgi pamanyti, kaip jie čia išbūna?

Manote Seimo nario atlyginimas per didelis? Na juk parlamentaru būti turi būti prestižas, o kaip jis tą prestižą pasidarys uždirbdamas vidutinį atlygį? Juk reikia prabangaus automobilio, valgyti skanų maistą restoranuose, važinėtis po visą Lietuvą su gražiu kostiumu ir lankytis pas stilistą gražiai šukuosenai, juk jie – vieši asmenys, o kur dar dovanos ir visokie niekučiai draugams ir pan.?

Kaip manote, kas nutiktų, jei jie oficialiai uždirbtų tiek pat, kiek ir vidutinis pilietis? Suvokiate? Ne atlyginime esmė, o jį gaunančiųjų kiekyje. Seimo narių Lietuvos Respublikoje net 141, o gyventojų mažiau nei 3 milijonai. Tad tai iš ties prabanga ir labai didelis nepatogumas. Pasvarstykime. kas pasikeistų sumažinus etatų per pusę? Manote jie nesusitvarkytų su savo darbu? Išleistų mažiau įstatymų? Padarytu daugiau klaidų? Visiškai ne! Iš ties dirbti jiems būtų daug paprasčiau – mažiau tarpusavio pjautynių, lengviau susitarti partijoje, nes galima būtų išklausyti kiekvieno nuomonę ir labiau įsigilinti į įstatymus. O kur dar ekonomika? Valstybė tikrai turi kur sutaupyti. Tik reikia tai daryti tinkamai.

Tik kaip sumažinti Seimo narių kiekį, kai Seimas ir yra pagrindinis įstatymų leidimų organas? Žmonės pamiršta, o gal netgi nesupranta, kad piliečiai ir yra tikroji valdžia. Piliečiai renka Seimą, o Seimas juos tik atstovauja. Piliečiai gali reikalauti reformų ir pertvarkos, bet aišku „vienas lauke ne karys“, tad šiai dienai piliečių valią geriausiai išreiškia referendumas, kurį inicijuoti kol kas nėra paprasta, bet įmanoma.

Rolandas Gavenavičius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius