Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 01 31 /10:32

Sugrįžęs namo emigrantas Audrius: Lietuvai – antras šansas

„Pagaliau grįžau“ – buvo viena pirmųjų minčių nusileidus lėktuvui 2014 metų sausio 6-tą Vilniuje. Per pastaruosius beveik aštuonerius metus retai lankydavausi Lietuvoje. Vilnius...
Scanpix/AFP nuotr.
Scanpix/AFP nuotr.

„Pagaliau grįžau“ – buvo viena pirmųjų minčių nusileidus lėktuvui 2014 metų sausio 6-tą Vilniuje. Per pastaruosius beveik aštuonerius metus retai lankydavausi Lietuvoje. Vilnius man buvo kaip trumpas sustojimas komandiruočių metu, pakeliui skrendant į Maskvą ar dar kur. Tai ypač pasijautė dabar, kai jau mėnesį vėl gyvenu Vilniuje ir tenka iš naujo susipažinti su miestu, naujom tradicijom, atgaivinti senus ryšius ir įsijausti į gyvenimą jaukiame miestelyje. Taip, miestelyje, nes po Londono su 8 milijonais ar Maskvos su 11,5 milijono gyventojų Vilnius būtent ir atrodo kaip mažas jaukus miestelis su dailiu senamiesčiu.

Kodėl išvykau?

Dar studijų metu dirbau kompanijoje, kuri yra viena didžiausių telekomunikacijų įrangos gamintojų pasaulyje. Mano vadovas buvo kinas ir nuolat reikėdavo bendrauti su kolegomis užsienio šalyse. Taip aš ir pamėgau darbą su tarptautinėm rinkom ir vis norėjau pabandyti savo jėgas pasauliniu lygiu ir pats atstovauti kompaniją, pažinti kultūras, keliauti – praplėsti horizontus. Su tom mintim įdėjau savo CV į anglišką darbo paieškos tinklapį ir greitai sulaukiau skambučio iš agentūros ir kvietimo į pokalbį Anglijoje.

Aplinkybės labai palankiai susiklostė ir tik išsilaikęs baigiamuosius egzaminus ir net nesulaukęs diplomo įteikimo sėdau į lėktuvą. Po kelių interviu gavau darbą tarptautinėje kompanijoje, nuo kurios ir prasidėjo mano karjera tarptautinio verslo plėtros srityje.

Įspūdžiai iš gyvenimo Anglijoje

Anglijoje gyventi patogu, jei turi galimybę keliauti, nes dauguma reisų – tiesioginiai ir visas pasaulis atrodo lyg ant delno: Prancūzija, Olandija, Italija, Hong Kongas, Filipinai, Indija, Arabu Emyratai – visi pasiekiami ypač lengvai. O keliauti man teko nemažai ir tai tikrai padeda geriau suprasti, kas dedasi pasaulyje, suprasti skirtingo tikėjimo tautas ir išmokti papročių.

Anglijoje gyvenau pietuose ant pačio jūros kranto, o dirbau prie Londono ir pačiame Londono centre. Pakrantė mane pavergė nuostabiu kraštovaizdžiu ir galimybe laisvalaikiu bėgioti pajūriu, plaukioti jachtom, mėgautis jūra ar lankyti istorines pilis. Juk niekur kitur, o čia, Rytų Sasekse, 1066 metais Vilhelmas Užkariautojas iš Normandijos išsilaipino ir nukariavęs tuometinį karalių Hastingso mūšyje tapo Anglijos valdovu!

Bandžiau gyventi ir Londone, tačiau nors daug kartų buvau apsistojęs mieste (Londone) ir bandžiau važinėti į darbą į „Old Street“ ar „Putney“, bet ta kelionė, trunkanti apie valandą su puse, žmonių it silkių statinėje prikimštuose metro požemiuose ir gatvėse manęs švelniai tariant nežavėjo.

Taigi vietoj to į darbą važinėjau pustuščiu traukiniu skaitydamas knygas ir žiūrėdamas filmus. Ką jau bekalbėti apie dvigubai ar net trigubai mažesnes būstų kainas bei galimybe Londone uždirbti 15,000-20,000 svarų daugiau per metus nei kur šalia... Iš kitos pusės kelionei į darbą sugaišdavau apie keturias valandas kas dieną, jei nebūdavo vėlavimų dėl oro sąlygų. Šitas malonumas kas metus atsieidavo virš 5,000 svarų vien už bilietą.

Darbas Londone ir pramogos išties yra įspūdingos, tačiau ateina laikas, kai peržiūri savo prioritetus ir pradedi mąstyti apie ateitį ir kur nori judėti. Gyventi šia diena, rutinoje, išties labai lengva, net ir nepajauti, kaip pradedi kaip peliukas suktis savo rate ir kaip gyvenimas pradeda bėgti pro šalį.

Po keleto metų tokio rėžimo ir gyvenimo tik savaitgaliais (laiko vakarais praktiškai nebelikdavo) atėjo laikas susimąstyti. Juk gyveni tik vieną kartą, ir ne kas kitas, o sveikata ir artimieji yra svarbiausia – jokie pinigai to nenupirks. Taigi nusprendžiau grįžti, nes pamačiau reklamą per lietuvišką televiziją, kviečiančią namo! Žinoma, juokauju. Ir vėlgi man aplinkybės palankiai susiklostė ir pabaigęs sutartus projektus ramiai susikroviau lagaminus kelionei namo.

Lietuvoje

Kaip visada tėvai ir draugai pasitiko labai maloniai: geros pirtys, skanus maistas ir panašiai. Visa tai man patvirtino, kad teisingai pasirinkau.

Po Londono ar Maskvos su savo 8 ir 11,5 milijono gyventojų, Vilnius su tik 600 tūkstančiu gyventojų ir nuostabiu senamiesčiu yra kaip šviežio oro gūsis, primenantis Kopenhagą ar Stokholmą. Tik po tiek laiko gyvendamas kitur ir grįžęs į Lietuvą pradėjau pastebėti, kad Lietuva išties yra labai artima savo žemo ūgio architektūra, senamiesčiu ir miesto dvasia į Skandinavų šalis, nors Sovietinė įtaka taip pat jaučiama, ypač miegamuosiuose rajonuose ir kai kurių žmonių bendravime.

Tiesa, kas kelia juoką, kad Anglijoje toks reiškinys kaip „small talk“ – nereikšmingas, lengvas pokalbis su nepažįstamais stovint eilėje ar panašiai, Lietuvoje yra vos ne tabu. Po Anglijos miestelio, kuriame žmonės prasilenkdami sveikinasi, pradeda atrodyti, kad čia žmonės uždari ir nebendraujantys. Nors tikiu tai irgi su laiku pasikeis.

Vilnius yra pasikeitęs, pagražėjęs, išdygo prabangūs Valdovų rūmai, traukinys iš oro uosto bei aplinkkeliai – patogu. Malonu atkreipti dėmesį ir į atsinaujinusį viešąjį transportą ir Vilniečio kortelę (panašu kaip „Oyster“ Londone) už ką Vilniaus merui tikrai dešinę paspausčiau.

Po didmiesčių Vilniuje gyventi yra tikras malonumas, nes iš vieno miesto galo į kitą galima nukakti per 30-40 minučių arba net ir dar greičiau! Girdėjau, kad yra ir miesto dviračiai (panašiai kaip „Boris Bikes“ Londone), dar jų nemačiau, bet ketinu išbandyt.

Darbas Lietuvoje

Čia jau bus visiškai atskira tema. Kol kas pastebėjau, kad Lietuvoje pridygo įvairių tarptautinių IT ar aukštų technologijų kompanijų ir tai išties gerai. Nes šalis nėra tokia turtinga gamtiniais resursais, tačiau proto lietuviai turi, tačiau nevisada žino kiek jis yra vertas ar kur jį panaudoti.

Išvados

Tikrai gera grįžti į Lietuvą bei pamatyti nemažus teigiamus pokyčius ir pajausti, kad galiu savo ateitį sieti su tėvyne. Nors ir nesijaučiu patriotu, bet gyventi mieste, kuriame užaugai ir turėti galimybę jį pažinti iš naujo, mane tiesiog žavi, nors manau ne visi mane supras.

Audrius Kazlauskas

Turi ką papasakoti panašia tema? Įkelkite savo pasakojimą čia arba siųskite ikrauk@15min.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius