Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 16

Tarptautinė skaičiaus π (Pi) diena Raudondvario gimnazijoje

Kovo 14 dieną matematikai ir jų draugai švenčia tarptautinę skaičiaus π (Pi) dieną. Norėdami atkreipti dėmesį į matematikos svarbą mūsų gyvenime Raudondvario gimnazijos...

Kovo 14 dieną matematikai ir jų draugai švenčia tarptautinę skaičiaus π (Pi) dieną. Norėdami atkreipti dėmesį į matematikos svarbą mūsų gyvenime Raudondvario gimnazijos matematikos, informacinių technologijų ir fizikos mokytojai organizavo šiuos Pi dienos renginius: 5-6 klasėse vyko pamoka „Lemties skaičiai“, 7- 8 klasėse – galvosūkių viktorina, 1-4 g klasėse – protų mūšis.
Mokiniai ir mokytojai buvo supažindinti, kas tai skaičiaus π (Pi).
Pi diena pradėta švęsti 1989 metais JAV fiziko Larry Shaw iniciatyva. Atsižvelgiant į šios matematinės konstantos išraišką, ją pasiūlyta švęsti kasmet kovo 14 dieną (3,14... ). Larry Shaw pirmosios Pi šventės metu svečius vaišino vaisiniais pyragais. Kodėl būtent pyragu? Angliškai kalbantiems pi asocijuojasi su žodžiu „pie“ (pyragas) ir geometrine jo forma. Beje, po 10 metų nuo šios iniciatyvos paskelbimo Pi diena tapo oficialia švente. Taip buvo siekiama pabrėžti matematikos ir grindžiamų tiksliųjų mokslų svarbą, skatinti jaunimą siekti matematikos studijų.
Matematinė konstanta pi reiškia apskritimo ilgio ir jo skersmens santykį. Pi naudojama daugelyje matematinių, inžinerijos ir kitų mokslų formulių, ji laikoma viena svarbiausių matematinių konstantų. Manoma, kad ji buvo naudojama dar žiloje senovėje: kai kurių egiptologų teigimu, nors senovės egiptiečiai nežinojo tikslios pi išraiškos, jie jį naudojo praktikoje, be kita ko ir statydami garsiąsias Gizos piramides. Anksčiausi rašytiniai skaičiaus pi išraiškos istoriniai liudijimai siekia maždaug 1900 m.pr.m.e.: senovės egiptiečiams ir babiloniečiams pavyko jį apskaičiuoti 1 proc. tikslumu...
„Matematika, kaip logikos žaidimas, reikalauja neįprastos abstrakčios vaizduotės. Šia prasme neaišku, ko matematikoje daugiau – mokslo ar meno“, - matematiką apibūdina Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos instituto Atsitiktinių procesų skyriaus vyriausiasis mokslo darbuotojas, Lietuvos mokslininkų sąjungos vicepirmininkas, habilituotas daktaras Rimas Norvaiša.
Matematikos mokytojų metodinio būrelio nariai :Virginija Prieskienienė, Janina Vaitiekūnienė, Lina Meškauskienė ir Romas Čibiras bei fizikos mokytoja Daiva Vaitkienė jau visą savaitę plušėjo rengdami užduotis, ruošdami mokinius pristatyti šventės užduotis ir jas pateikti gimnazijos mokiniams kovo 14d. per trečią pamoką. Informacinių technologijų mokytojos Rasa Vitkevičienė ir Jolita Čepienė su mokiniais kūrė atvirutes bei lankstinukus skirtus Pi dienai. Visa gimnazija tapo Pi dienos dalyve. Sprendžiant uždavinius, galvosūkius reikėjo pasitelkti logiką, intuiciją, sumanumą, išradingumą. Mokiniai noriai sprendė pateiktas užduotis. Tikrai liko sudominti tokiomis užduotimis : kada ir kur buvo švenčiama Pi diena(1989); kaip vadinamas filmas (bei knyga), kurio pavadinime yra matematinis simbolis („Pi gyvenimas“); koks  animacinis serialas yra laikomas slapta matematikos enciklopedija (serialas,,  Simpsonai“) arba kaip su pi reikšme yra susijęs matematikos mokytojas Romas Čibiras (automobilio numeris -314) ir galvosūkiais, uždaviniais. Tikrai reikėjo gerai pasukti galveles, bet buvo verta, nes nugalėtojų laukė irgi pi reikšmė – saldžioji dovana – pyragas. Gimnazijoje buvo surasti ir trys mokiniai, kurie šią dieną švenčia savo gimtadienį, jiems buvo įteiktas Pi dienos balionas ir pyragėlis su žvakute,  sudainuota gimtadienio daina.
Pi dienoje susipynė, ir mokslas, ir menas, nes vidiniame gimnazijos kieme šypsojosi simbolinis  Pi dienos skėčių paradas, kuris maudėsi pavasario dienos saulės spinduliuose.
Apolonija Koževnikovienė
Kauno rajono Raudondvario gimnazijos mokytoja,
Žurnalistų-fotomeninkų  klubo vadovė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius