Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 03

Po lietuvių kalbos egzamino prarandame pasitikėjimą savimi

Liepos 2-osios rytas buvo svarbus kiekvienam abiturientui, laikiusiam Lietuvių kalbos valstybinį egzaminą. Visi nekantravome sužinoti savo rezultatus. Pabudusi jau 3 valandą ir...

Liepos 2-osios rytas buvo svarbus kiekvienam abiturientui, laikiusiam Lietuvių kalbos valstybinį egzaminą. Visi nekantravome sužinoti savo rezultatus. Pabudusi jau 3 valandą ir laukusi 7 valandos drebančiomis rankomis, surinkusi slaptažodį pamačiau, kad jau yra įkelti rezultatai. Žinoma, labai nustebau. Atrodė, kad viską gerai parašiau. Buvau tuo tikra, tačiau teko nusivilti gautais balais.

Pabudusi jau 3 valandą ir laukusi 7 valandos drebančiomis rankomis, surinkusi slaptažodį pamačiau, kad jau yra įkelti rezultatai. Žinoma, labai nustebau.

Taigi egzaminas pasirodė gana paprastas, nesunkus, kadangi ir tikėjausi panašių temų. Pakeliui į egzaminų centrą kartojausi autorių sarašą ir jų kontekstus. Jaudulys darė savo, rankos drebėjo. Bet, atsisedusi į suolą, nusiraminau. Viskas vyko kaip visuomet. Vykdytojai perplėšia voką, klijuoja kandidatų kodus, o vėliau skaito vykdymo instrukciją. Likau pasibaisėjusi, kuomet viena iš vykdytojų vos skaitė žodžius, kirčiuotė buvo tragiška, o ką bepasakyti apie raišlumą (iki galo neperskaito žodžio ar apskritai jo negali perskaityti). Pamačiusi rašinių temas nenustebau ir iš karto puoliau rašyti. Pasirinkau literatūrinio rašinio temą, susirašiau autorius, jų kontekstus bei kūrinių citatas. Žodžių kišenėje man nepritrūko ir buvau patenkinta savo darbu. Grįžusi namo džiaugiausi ir buvau užtikrinta, jog gausiu tikrai neprastą įvertinimą.

Rezultatai nuvylė

Trečiadienį, kantriai laukdama beveik visą naktį ir pagauliau sulaukusi rezultatų, noriu verkti. Juk taip stengiausi, aukojau naktis, dienas prie knygų, skaičiau privalomus ir neprivalomus autorius, mokiausi visus 12 metų. Nusivyliau savimi, savo pasiekimais. Tiek dėta pastangų, o surinkau 46 taškus – 32 balus.

Tiek dėta pastangų, o surinkau 46 taškus – 32 balus.

Esu pasibaisėjusi vertinimo sistema. NEC'as kelia vis aukštesnę kartelę nors ir mato, kad su tokiais bandymais neišlaiko vis daugiau abiturientų (šiemet beveik 12 proc.). Jie verčia mus prarasti pasitikėjimą savimi ir mąstyti apie blogiausią. Visi mes tikėjomes gerų rezultatų, stengemės jų siekti, vaikščiojome į konsultacijas po pamokų. Namie rašydavom papildomus rašinius, aukodavom atostogas ir savaitgalius papildomiems mokslams. Esu nusivylusi šia vertinimo sistema, jos kriterijais.

Nebenoriu nieko kaltinti, juk nieko jau nebepakeisi. Tikiuosi, kitoms moksleivių kartoms bus keliami mažesni kriterijai. Juk  juokinga ir graudu, kuomet rusų ir anglų kalbos egzaminų įvertinimai būna žymiai geresni negu gimtosios kalbos.

Šie balai daugumą iš mūsų privertė susimąstyt apie pasirinktą specialybę, keisti savo pasirinkimą arba tiesiog emigruoti ten, kur galbūt tavo pastangos bus vertinamos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius