Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 05 /15:45

Skaitytojo skundas. Aplinkosaugininkai į brakonieriavimo atvejį sureagavo abejingai

Į Ikrauk.lt redakciją kreipėsi skaitytojas, susirūpinęs dėl brakonieriavimo atvejo. „Pastaruoju metu vis dažniau spaudoje eskaluojamas puikus aplinkos apsaugos agentūrų darbas....
Temos: 1 Brakonierius

Į Ikrauk.lt redakciją kreipėsi skaitytojas, susirūpinęs dėl brakonieriavimo atvejo.

„Pastaruoju metu vis dažniau spaudoje eskaluojamas puikus aplinkos apsaugos agentūrų darbas. Didinamos baudos aplinkos apsaugos taisyklių pažeidėjams, liaupsinami aplinkosaugininkai ir jų veikla. Tačiau situacija mažuose miesteliuose ženkliai skiriasi nuo tos, apie kurią kalbama didmiesčiuose.

Pastaruoju metu vis dažniau spaudoje eskaluojamas puikus aplinkos apsaugos agentūrų darbas

Norėčiau su skaitytojais pasidalinti vienu nutikimu, įvykusiu Vilkaviškio rajone. 2014 metų vasario 2 dieną viename iš Vilkaviškio r. medžiotojų klubo plotų miškų medžiotojas, nešdamas pašarą į šėryklą, netoliese pastebėjo kraujo pėdsakus. Kadangi tame miške dažni brakonieriavimo atvejai, be abejones, medžiotojas pamanė, kad toje vietoje greičiausiai buvo nelegaliai sumedžiotas žvėris. Radęs šviežius žmogaus pėdsakus, vedančius į miško gilumą, medžiotojas nutarė jais pasekti. Eidamas mišku jis rado keletą iš metalinės vielos pagamintų kilpų, skirtų žvėrims gaudyti. Paprastai į tokias kilpas patekęs žvėris arba užsismaugęs uždūsta, arba ilgai kankinasi ir blaškosi, kol jį randa ir pribaigia brakonieriai.

Nuėmęs kilpas medžiotojas toliau sekė brakonieriaus pėdsakais, kurie vedė į miško pakraštį gyvenamųjų namų link. Ten jis rado 5 grūdų maišus, kurie greičiausiai buvo surinkti iš šėryklų, skirtų miško žvėrims maitinti baltojo bado metu. Labai gaila ir skaudu, kai medžiotojai rūpinasi žvėrimis, veža pašarus, šeria juos, o brakonieriai ne tik juos žudo be jokios atrankos ir taisyklių, bet dar ir vagia jiems skirtus pašarus.

 Labai džiugu, kad policija sureagavo greitai ir atsakingai, nors tai nėra jų funkcija

Toliau sekdamas pėdsakais medžiotojas, priėjęs prie namo, pastebėjo kraujo pėdsakus ant namo durų, todėl nebeliko abejonių, kad tai brakonieriaus namai. Medžiotojas apie įvykį telefonu informavo Vilkaviškio rajono aplinkos apsaugos agentūrą, tačiau, kad ir kaip būtų keista, jam buvo pasakyta, kad niekas į įvykio vietą nevažiuos, nes yra sekmadienis ir geriausiu atveju tegul medžiotojas pirmadienį pats atvažiuoja į aplinkos apsaugos agentūrą bei duoda parodymus, o remiantis jais bus surašytas protokolas. Gavęs tokį netikėtą atsakymą medžiotojas informavo apie tai klubo vadovą, kuris bandė susisiekti su minėtosios aplinkos apsaugos agentūros vadovu ir taip priversti aplinkosaugininkus atlikti savo tiesioginę pareigą užfiksuoti brakonieriavimo faktą, tačiau ir iš jo išgirdo neigiamą atsakymą. Tuomet beliko tik kreiptis pagalbos telefonu 112 ir apie įvykį informuoti policiją. Labai džiugu, kad policija sureagavo greitai ir atsakingai, nors tai nėra jų funkcija. Buvo įformintas grūdų vagystės atvejis, surašytas protokolas, apklausti įtariamo brakonieriaus kaimynai. Pareigūnai informavo, kad reikėtų iškviesti ir aplinkos apsaugos agentūros darbuotojus, tačiau išgirdę, kad jie nesiruošia važiuoti, buvo ne ką mažiau nustebę nei policijai skambinęs medžiotojas.

Ši istorija nebūtų paviešinta, jei ne toks atmestinas aplinkos apsaugos agentūros darbas. Paradoksaliausia tai, kad ne tik vienas agentūros darbuotojų, sekmadienio popietę mėgaudamasis poilsiu, atsisako atlikti savo tiesiogines pareigas, bet dar labiau šokiruoja atsainus agentūros vadovybės požiūris. Todėl, tikėdamiesi, kad po šios istorijos paviešinimo Vilkaviškio rajono aplinkos apsaugos agentūroje kas nors pasikeis, kreipiamės į žiniasklaidą, į šios istorijos skaitytojus su viltimi, kad mus išgirs aplinkos apsaugos ministerijos vadovybė ir priims tinkamus sprendimus tam, kad žmonės, kuriems mokami atlyginimai iš mokesčių mokėtojų pinigų, tinkamai dirbtų savo darbą“, – teigia skaitytojas.

Ikrauk.lt redakcija susisiekė su Marijampolės regiono aplinkos apsaugos departamentu. Gautas Bendrųjų reikalų skyriaus vedėjo Irenijaus Kaluškevičiaus komentaras.

Laiško autorius painioja aplinkosaugos institucijų pavadinimus, nes apie 2014 m. vasario 2 d. įvykį buvo pranešta ne Vilkaviškio rajono agentūrai, bet Marijampolės regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnams.

Pareiškėjo pateikta informacija neatitinka tikrovės, nes į įvykį pagal buvusią situaciją buvo tinkamai sureaguota

Pareiškėjo pateikta informacija neatitinka tikrovės, nes į įvykį pagal buvusią situaciją buvo tinkamai sureaguota, o pranešimas parašytas iškraipant faktines aplinkybes ir, mūsų nuomone, rašytas ne medžiotojo, radusio kilpas ir kruviną pėdsaką, nes su medžiotoju, radusiu kilpas aplinkos apsaugos inspektoriaus veiksmai buvo derinami, kas matyti jo paaiškinime dėl minimo įvykio administracinio teisės pažeidimo byloje, iškeltoje dėl  neteisėtos medžioklės.

Įvykio aplinkybių išdėstymas:
2014 m. vasario 2 d. man paskambino vienas iš medžiotojų klubo „Gižai“ narys ir pranešė, kad kitas klubo narys rado dvi pastatytas kilpas, skirtas žvėrims gaudyti bei kruviną pėdsaką ir paklausė ką toliau daryt. Aš atsakiau, kad pats atvykti negaliu (be to dirbam susiskirstę pagal teritorinį principą ir aš kuruoju Marijampolės sav.), bet apie įvykį būtinai pranešiu Vilkaviškio rajono savivaldybės teritorijoje gyvenančiam gyvosios gamtos apsaugos inspektoriui, kuris susisieks telefonu ir aptarsite ką toliau daryt. Paskambinau Vilkaviškio r. sav. teritorijoje gyvenančiam inspektoriui ir perdaviau informaciją apie gautą pranešimą. Kaip paaiškėjo, inspektorius apie šį įvykį jau buvo informuotas telefonu medžiotojo radusio kilpas ir su juo derina bei planuoja tolimesnius veiksmus pažeidimo išaiškinimui.

Kai inspektorius pirmą kartą telefonu bendravo su kilpas radusiu medžiotoju, jam pasakė, kad atvykti galėtų tik po poros valandų, nes yra išvykęs, be to, reidui reikia pasiruošti (reidą užregistruoti žurnale, gauti leidimą dirbti poilsio metu, gauti leidimą poilsio metu naudoti tarnybinį transportą, pasiimti procesinius dokumentus, pažeidimo fiksavimo priemones), todėl siekiant operatyvumo medžiotojui buvo pasiūlyta nedelsiant pasekti galimais pažeidimo pėdsakais, ką padaryti medžiotojas sutiko. Kai medžiotojas priėjo sodybą ir ją apžiūrėjo, vėl paskambino inspektoriui ir pasakė, kad sodybos šeimininko nėra namie, nėra nei žvėrių kailių, nei kitų kilpų ar kitų galimos nelegalios medžioklės įrankių bei įkalčių. Buvo rasta tik kruvina polietileno skiautė bei penki maišai grūdų, galimai pavogti iš šėryklos.

Papildomas aplinkosaugos inspektorių dalyvavimas įvykio vietoje, nesant pažeidėjo, nebuvo tikslingas

Esant tokioms aplinkybėms ir neradus galimai neteisėtai medžiojusio asmens, inspektorius su medžiotoju sutarė, kad inspektoriui nėra tikslo važiuoti į įvykio vietą (tas užfiksuota medžiotojo paaiškinime), o įkalčius medžiotojas inspektoriui pristatys kitą dieną, ką 2014 m. vasario 4 d. ir padarė. Be to, medžiotojas pasakė, kad dėl iš šėryklos pavogtų grūdų kviečia policiją, kuri atvyko į įvykio vietą ir atliko įvykio vietos apžiūrą ir daiktinių įrodymų (įkalčių) fiksavimą, surinkimą bei išėmimą. Papildomas aplinkosaugos inspektorių dalyvavimas įvykio vietoje, nesant pažeidėjo, nebuvo tikslingas. Tokie veiksmai, kai medžiotojai savo medžioklės plotuose randa brakonierių pastatytas kilpas ir neradus pažeidėjo pristato jas aplinkos apsaugos pareigūnams, pasitaiko kiekvienais metais, be to medžiotojams yra nustatyta pareiga (įrašyta  leidime naudoti medžiojamųjų gyvūnų išteklius) saugoti savo medžioklės plotus nuo neteisėtų medžioklių. Pažymėtina, kad  kovai su brakonieriavimu tarp aplinkosaugos ir policijos žinybų yra pasirašyta bendradarbiavimo sutartis.

Vykdant tyrimą dėl neteisėtos medžioklės nustatyta sodybos šeimininko asmenybė, tačiau jo apklausti kol kas nepavyko, nes jau kelintą kartą atvykus nerandamas namie.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius