Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 01 27

C.Graužinio spektaklis „Bučiuoju, Oskaras“ – viena diena, verta viso gyvenimo (nuotraukos)

Ar jūs kada nors susimąstėte, kokią vertę turi jūsų diena? Dažniausiai tai būna eilinė diena gyvenime, kuri nėra ypatinga – tiesiog tokia kaip ir visos kitos. O ar kada pagalvojote, kad per vieną dieną įmanoma nugyventi 10 metų?
Įkrauk.lt nuotrauka
Įkrauk.lt nuotrauka / Įkrauk.lt reporterio nuotrauka
Temos: 2 Diena Teatras

Trečiadienio vakarą „Domino“ teatro žiūrovus gyventi mokė dešimties metų berniukas Oskaras. Garsaus visame pasaulyje režisieriaus Cezario Graužinio pastatytas spektaklis  vieno populiariausių prancūzų rašytojo Eric-Emmanuel Shmitt apysakos „Oskaras ir ponia Rožė“ motyvais. Eric-Emmanuel Schmitt – garsus prancūzų rašytojas ir dramaturgas, kurio kūriniai išversti į 22 kalbas, o pjesės statomos 27 šalyse. 2000 m. už savo kūrybą E.E.Šmitas apdovanotas Prancūzų akademijos teatro premija.

Ar jūs kada nors susimąstėte, kokią vertę turi jūsų diena? Dažniausiai tai būna eilinė diena gyvenime, kuri nėra ypatinga – tiesiog tokia kaip ir visos kitos. O ar kada pagalvojote, kad per vieną dieną įmanoma nugyventi 10 metų? Tą pačią dieną baigti mokyklą, išsiskirti su žmona, bučiuotis už kampo, o jau vakare patirti vidutinio amžiaus krizę. Tikriausiai nekilo ir mintis, kad tą pačią dieną galite susirasti pirmąjį darbą, o vakare pasiimti pirmąją pensiją. Atrodo, tai neįmanoma, bet įmanoma tampa viskas, kai per vieną dieną nugyveni dešimt metų.

Taip būtent ir gyveno Oskaras, kuris jau ilgą laiką savo namais laiko baltų sienų ligoninę. Berniukas serga tuberkulioze ir turi pravardę „kiaušingalvis“, nes jis plikas ir visą laiką vaikšto su kepure. Šis spektaklis atskleidė žiaurią tiesą: kai vaikai serga sunkiomis ligomis yra uždaryti ligoninėje ir izoliuoti nuo išorinio pasaulio. Bet ten verda mažo... kitokio pasaulėlio gyvenimas.  Atrodytų, kad vaikas nieko nesupranta, nes jis dar per mažas. Bet kartais vaikas supranta daug daugiau ir jo siela turi tvirtesnius pamatus nei suagusiųjų. Vaikai išgyvena pirmąjį meilės jaudulį, šmaikščius meilės nuotykius, komiškas kasdieniškas situacijas, baimę bučiuotis, kad nesusilauktų vaikų ir  pan.

Spektaklyje netrūko juoko, bet buvo gana keista, kai žiūrovai juokdavosi tada, kai galbūt nederėjo juoktis. Mažas berniukas dažnai prisimindavo, kad jam liko tik 12 dienų, jis dažnai kalbėdavosi su Dievu ir prašydavo, kad  būtų išpildyti jo norai. Tad kai kuriuos žiūrovus ši istorija įtraukė taip, kad visiems tyliai klausantis, pasigirsdavo ir aiktelėjimų iš nuostabos. Buvo ir tokių, kurie nerimastingai žvilgčiojo į laikrodžius ir laukdė pabaigos...

Spektaklyje „Bučiuoju, Oskaras“ vaidino  Auksinio Scenos Kryžiaus laureatai – „Cezario grupės“ aktoriai: Vytautas Kontrimas, Julius Žalakevičius, Paulius Čižinauskas, Vilma Raubaitė, Jovita Balčiūnaitė.

„Bučiuoju, Oskaras“ – istorija ir jaunam ir senam, ir besidžiaugiančiam, ir liūdinčiam. Tai – odė gyvenimo džiaugsmui ir vaiko dvasios stiprybei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius