Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 30

Įspūdžiai iš Pasaulio jaunimo dienų Madride (nuotraukos)

Rugpjūčio viduryje Madride įvyko 2011 metų pasaulio jaunimo dienos, kuriose dalyvavo daugiau nei milijonas piligrimų iš viso pasaulio, o tarp jų ir piligrimai iš Lietuvos. Pasaulio jaunimo dienos - renginys, vienijantis viso pasaulio katališką jaunimą draugystei ir maldai. Jau daugiau nei dvidešimt metų vykstančios jaunimo dienos kasmet pritraukia vis daugiau jaunųjų katalikų iš viso pasaulio.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Rugpjūčio viduryje Madride įvyko 2011 metų pasaulio jaunimo dienos, kuriose dalyvavo daugiau nei milijonas piligrimų iš viso pasaulio, o tarp jų ir piligrimai iš Lietuvos. Pasaulio jaunimo dienos - renginys, vienijantis viso pasaulio katališką jaunimą draugystei ir maldai. Jau daugiau nei dvidešimt metų vykstančios jaunimo dienos kasmet pritraukia vis daugiau jaunųjų katalikų iš viso pasaulio.

Pasaulinės jaunimo dienos nuolat pritraukia vis daugiau jaunimo, o šiemet į Madridą nuvyko ir nemažai lietuvių. Vienas iš jų, kaunietis Ugnius Malūkas, sutiko pasidalinti savo įspūdžiais apie kelionę, jaunimo dienas ir įsimintiniausius įvykius su IKRAUK.LT skaitytojais.

Kokiu būdu piligrimai iš Lietuvos pasiekė Ispaniją?

Daugiau kaip pusę vykusių piligrimų iš Lietuvos keliavo autobusais. Keliauti buvo smagu, nes kelionės metu susipažinome su daug žmonių. Nakvojome autobuse, o dienomis, kai vairuotojai ilsėdavosi, aplankėme Dresdeną, Lioną, Lurdą, Paryžių ir Prahą.

Į Madridą atvykote kelios dienos prieš pasaulines jaunimo dienas. Kaip pasikeitė miestas per tas keletą dienų?

Keturi autobusai iš Lietuvos išvyko rugpjūčio 11 ir pasiekė Madridą rugpjūčio 14dieną. Mus apgyvendino vienoje iš Madrido mokyklų. Pirma diena Madride buvo keista, nes miestai buvo tušti, nelabai kuo skyrėsi nuo Lietuvos didžiųjų miestų, tačiau antros dienos išvakarėse pradėjo plūsti jaunimas iš viso pasaulio. Dauguma atvykusių buvo pasipuošę savo šalių atributika.

Kokių šalių piligrimų buvo daugiausia? Kurie labiausiai išsiskyrė iš minios? Kodėl?

Buvo nesunku nustatyti, iš kurios šalies atvyko kiekvienas piligrimas. Atrodė, kad daugiausia žmonių buvo iš Italijos, Meksikos, Brazilijos, Ispanijos. Galbūt toks įspūdis susidarė todėl, kad visas miestas skambėjo nuo jų. Piligrimai dainavo ir požeminiuose traukiniuose, ir gatvėse, ir parduotuvėse ir t.t. Įsimintiniausi man buvo brazilai. Jie atrodė tikri gatvės „šou menai": šoko ir dainavo iš visos širdies, todėl neveltui jie susilaukdavo daug žiūrovų bei jų palaikymo.

O ar daug Lietuvos piligrimų aplankė Madridą? Ar pavyko kažkuo išsiskirti iš milijonų kitų piligrimų?

Mūsų, lietuvių, palyginti su kitomis šalimis buvo mažai, bet mes vis tiek sugebėjome išsiskirti iš kitų savo dainomis, šūkiais. Pamenu, kai mes ėjome metro stotyje, mūsų tuo metu buvo apie dešimt žmonių, bet atrodė, kad mūsų yra trisdešimt. Po to pasišūkavimo visi buvome užkimę.

Kuo ypatingos pasaulio jaunimo dienos?

Pasaulio jaunimo dienose didžiausią įspūdį darė tai, kad kiekvienas žmogus buvo lyg geriausias draugas. Visi buvo malonūs ir ypač šilti, vienas su kitu sveikinosi, buvo puiku šnekėti apie viską, nesvarbu, kad pašnekovas yra visai iš kito pasaulio krašto. Tarp minios žmonių nepastebėjau nei vieno pikto ar nusiminusio piligrimo. Pamenu, pažintį su ispanais savanoriais iš Švento Bernardo mokyklos. Tai labai šilti žmonės, su kuriais praleidau visą dieną. Jie aprodė visą miestą, supažindino su vietinių žmonių kultūra. Buvo išties labai įdomu ir įsimintina.

Kas labiausiai įstrigo atmintyje po Madride vykusių jaunimo dienų?

Labiausiai man įstrigęs į atmintį renginys - popiežiaus Benedikto XVI sutikimas oro uoste. Daugiau nei du milijonai žmonių rinkosi pamatyti popiežiaus ir atšvęsti paskutinę šventės dieną su juo. Nakvynė lauke atrodė lyg išbandymas, kurio negalėsiu pamiršti. Patiko miegoti ant žemės kartu su begale žmonių, kurie džiaugėsi būdami kartu. Ir nors buvau išmaudytas smarkaus lietaus su žaibais ir vėju, visa tai norėčiau dar pakartoti.

Ar Lietuvos piligrimai turėdavo bendrų užsiemimų jaunimo dienose?

Žinoma. Kiekvieną rytą Lietuvos piligrimai rinkosi į katechezes, kuriose kunigai skaitė pamokslus ir diskutavo apie gyvenimą. Užsiėmimai buvo puikūs, nes jų metu ką nors naujo sužinodavau apie man rūpimus klausimus.

Kokie planai 2013 metais, kuomet jaunimo dienos vyks Rio de Žaneire?

Nepaprastai laukiu Pasaulio jaunimo dienų Rio de Žaneire, tikiuosi man pavyks ten sudalyvauti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius