-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 11 08

Lietuviška vėliava Kaukaze

Kai baigi išmaišyti visą Europą ir jau neberandi kažko, kas šokiruotų, nustebintų ar negalėtų atitraukti tavo žvilgsnio, tereikia kirsti Turkijos sieną ir atsidursi ČIA: kalnų, upių, palaidų gyvulių ir atvirų durų praeiviams karšte - Kaukaze.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka
Temos: 1 Vėliava

„Žinau viską" profesionali žurnalistė Raminta Stanulionytė

Kai baigi išmaišyti visą Europą ir jau neberandi kažko, kas šokiruotų, nustebintų ar negalėtų atitraukti tavo žvilgsnio, tereikia kirsti Turkijos sieną ir atsidursi ČIA: kalnų, upių, palaidų gyvulių ir atvirų durų praeiviams karšte - Kaukaze.

Jau antras mėnuo, kai aš ir dar du lietuvaičiai pėdiname Gruzijos gatvėmis, kiekvieną dieną griaudami nusistovėjusius mitus ir atrasdami vis kažką naujo akims, ausim ir netgi skonio receptoriams. O ką jau kalbėti apie žmonių paslaugumą, nuoširdumą, atvirumą ir pasitikėjimą.

Prisimenu, vos išlipusi iš lėktuvo pajutau, kad esu kažkur, kur neegzistuoja per daug taisyklių: taksi vairuotojas lėkė greičiau už vėją kirsdamas visas ištisines linijas, pasitaikiusias kelyje, retkarčiais persirikiuodamas į priešpriešinę eismo juostą, praeiviai mėtė šiukšles viešose vietose, o cigarečių dūmai lydėjo, lydi ir, matyt, lydės iki paskutinės sekundės visur: nuo mažos kavinukės iki prabangaus klubo.

Tik spėjom išsikrauti lagaminus iš taksi, o kaimynystėje gyvenantys žmonės puolė sveikintis ir klausinėti, iš kur mes ir ar nereikia kokios pagalbos, vos po poros valandų pokalbio eiliniai praeiviai vadino mus draugais, pasipylė pirmieji kvietimai užeiti į svečius, o kur dar tradicinių receptų degustacijos. Ir taip kiekvieną dieną.

Pirma savaitė pralėkė nepastebimai, o patirtis galėjo aprėpti visą pusmetį. Apšilome kojas sostinėje Tbilisyje, sėdome į „maršrutką" ir patraukėm naujų atradimų link.

Vėl teko prisiminti gruziniško vairavimo ypatumus, kai siauruose kalnų keliukuose ties posūkiais vairuotojas lenkdavo automobilius. Tokiais momentais visi ateistai tampa tikinčiais ir meldžiasi, kad tik koks sunkvežimis neišdygtų priešais. O kad būtų dar smagiau, vairuotojas viena ranka kalbasi telefonu, tuo tarpu kita gliaudo saulėgrąžas. Beje, jeigu kas paklaustų, kokie pirmi 10 žodžių išgirdus Gruziją sukasi galvoje, atsakyčiau per daug negalvojusi:

  1. Saulėgrąžos;
  2. Spraginti kukurūzai;
  3. Naminis vynas;
  4. Čiačia;
  5. Avys;
  6. Kalnai;
  7. Šašlykai;
  8. Bažnyčios;
  9. Mažos parduotuvėlės;
  10. Vietinis raštas, kuris atrodo maždaug taip: ქწერტყუიოპასდფგჰჯკლზხცვბნმ

P.S. Jau moku skaityti ir rašyti.

Su tuo spragėsių ir kepintų saulėgrąžų kvapu keliavom nuo pat Armėnijos sienos iki Juodosios jūros, vakarais poilsiaudami prie laužo ar svečiuose pas vietinius su stiklinaite vyno. Žaliuojantys kalnai ir pilkos kalvos, skardžiai ir tirštai rudos kalnų upės su mažais miesteliais paupyje. Palaidos galvijų bandos, pilys ir bažnyčios keisčiausiose vietose, pavieniai nameliai pusdykumėse ir viduryje laukymės įsikūrusios turgavietės. Miško stovyklavietės su stalais, pavėsinėmis ir suoliukais, iešmų ir staltiesių nuomininkai, duonos prekeiviai ir benamiai šunys. Sovietiniai paminklai ir nebaigti statyti šimtamečiai pastatai. Šypsenos ir apkabinimai. Vietinės istorijos ir keistieji kalnų žmonės.

Jeigu yra kažkur pasaulyje vietų, dar nesugadintų korupcijos ir kapitalizmo, sakau, viena iš jų būtent čia, šiek tiek kitokių tradicijų ir gyvensenos krašte, Gruzijoje.

„Žinau viską" yra jaunųjų žurnalistų tinklas, sukurtas jaunimo informacijos tinklo Eurodesk Lietuva ir ES programos „Veiklus jaunimas" iniciatyva. Eurodesk pagrindas yra informacija apie finansavimo programas, iš kurių yra finansuojamos jaunimo iniciatyvos, bei mobilumas (studijos, stažuotės, darbas ir savanorystė) Europoje. Programa „Veiklus jaunimas" suteikia jauniems žmonėms neformalaus ugdymo(-si) galimybes bei finansinę paramą jų inicijuotiems bei įgyvendinamiems projektams, skatina Europos šalių jaunimo bendradarbiavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius