Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2011 08 10

Magiškoji Pjemonto sostinė – Turinas

Apie Turiną ligi šiol buvo tekę girdėti gausybę gražių atsiliepimų, todėl apsilankiusi šiame įspūdingame ir magiškame mieste įgyvendinau savo seną svajonę.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka
Temos: 1 Turinas

Apie Turiną ligi šiol buvo tekę girdėti gausybę gražių atsiliepimų, todėl apsilankiusi šiame įspūdingame ir magiškame mieste įgyvendinau savo seną svajonę.

Pjemonto sostinė, skaičiuojanti trečiąjį gyvavimo tūkstantmetį, garsėja daugybe dalykų - čia saugoma įžymioji Turino drobulė, į kurią, remiantis legenda, buvo suvyniotas nukankintas išganytojas Kristus. Be to, šiame mieste įsikūrusi FIAT gamykla, kur surinkinėjami puikiai mums pažįstami itališki automobiliai. Turinui teko garbė būti 2006-ųjų žiemos olimpiados sostine.

Ar galima pavadinti Turiną gražiu miestu - kiekvieno skonio reikalas. Tačiau niekas nepaneigs, jog Pjemonto sostinė - išskirtinis, savitą aurą turintis miestas. Vienas iš originalesnių šio miesto bruožų - išilgai namų miesto centre besidriekiančios uždaros arkos, kur lietingą dieną galima pasislėpti nuo lietaus. Kaip tik toks Italijai nebūdingas oras mus pasitiko Pjemonto sostinėje. Laimė, jau po poros valandų debesys prasisklaidė, ir dargana nesutrukdė apžiūrėti miesto.

Žiupsnelis istorijos

Teigiama, jog Turiną tarp dviejų susikertančių Po ir Dora Riparia upių įkūrė Egipto princas Eridanas, Saulės dievo ir deivės Izidės sūnus. Egiptietišką miesto praeitį atvykėliams primena didžiausias po Kairo egiptologijos muziejus, kuriame nuo septynioliktojo amžiaus jau sukaupta per 30 tūkstančių eksponatų.

1563-1720 m. Turinas buvo Savojos hercogystės sostinė. Valdant Savojos šeimai, miestas ypač suklestėjo. 1404 metais buvo įkurtas Turino universitetas.

1720-1861-aisiais miestas su pertraukomis buvo Sardinijos karalystės, o 1861-1865 m. - Italijos karalystės sostine.

Šiuo metu Turinas - svarbus Italijos pramoninis bei kultūrinis centras. Teigiama, jog Turinas it magnetas traukia daugelio pasaulio magus ir net satanistus. Pasak ezoterikos gerbėjų, Turinas - vienas magiškiausių pasaulio miestų. Manoma, jog jame susikerta du trikampiai; baltąjį sudaro Praha, Lionas ir Turinas, o juodąjį - Turinas, Londonas ir San Franciskas.

Taigi paslapčių gerbėjams šis miestas - it savotiška Meka. Turine lankėsi ir garsusis Nostradamas, kiti įžymūs mistikai.

Ką aplankyti?

Bene lankomiausia Pjemonto sostinės vieta - Turino katedra, kur Sacra Sindone koplyčioje saugoma Turino drobulė - viena iš įžymiausių relikvijų pasaulyje. Drobulė laikoma katedros rūsiuose, apžiūrėti ją galima kartą per dešimtį metų - tuomet Turiną užplūsta tūkstančiai turistų. Likusį laiką miesto gyventojai bei svečiai gali pamatyti tik Turino drobulės kopiją.

Verta aplankyti ir Egipto muziejų, kur eksponuojama gausi Egipto radinių kolekcija - papirusai, skulptūros ir kt. Palazzo Reale rūmuose įkurtas ginklų muziejus, Palazzo Madama - Antikos meno muziejus, kuriame sukaupta antikinio meno kūrinių kolekcija. Iš tolo didžiuliu kupolu išsiskiria ir San Lorenzo karališkoji koplyčia.

Parengė Lina Jakubauskienė, www.jaunimogidas.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius