Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 10

„... nes garaže idėjos jau nebesutilpo ir prašėsi būti įgyvendintos“

Kaunietė reporterė Akvilė dalijasi interviu su viena iš „Idėjų Garažo“ bei „Senamiesčio Žiogo“ idėjos sumanytojų.
Įkrauk.lt nuotrauka
Įkrauk.lt nuotrauka / Įkrauk.lt reporterio nuotrauka

„Jeigu oficialiai tai... Viešoji Įstaiga „Idėjų garažas – 2007 m. įkurta pelno nesiekianti organizacija, kurios pagrindinis tikslas įdomaus, kūrybinio laisvalaikio ir kultūrinių renginių organizavimas bei jaunųjų menininkų kūrybos pristatymas, neformalus jaunimo ugdymas – taip apie save kalba VŠĮ „Idėjų garažo komanda, kasmet auditoriją stebinanti savo novatoriškomis idėjomis, išskirtine veikla, kitokios muzikos populiarinimu ir , žinoma, garsiojo „Senamiesčio žiogo gaudesiu. Į klausimus apie „Idėjų Garažo veiklą ir „Senamiesčio Žiogo istoriją atsako kultūrinių projektų koordinatorė Judita Mackevičiūtė.

- Apibūdinkite „Idėjų garažo veiklą.

- Pagrindinė VšĮ „Idėjų garažas" veikla - kultūrinių ir pramoginių renginių organizavimas. „Idėjų Garažas“ - ketvertas nenustygstančių žmogelių,  kurie susibūrė, nes garaže idėjos jau nebesutilpo ir prašėsi būti įgyvendintos. Norime dalyvauti kuriant savo miesto kultūrinį gyvenimą,  skleisti gerą nuotaiką ir padovanoti tai, ką ir patys mielai gautume dovanų. VšĮ „Idėjų garažas" komandą sudaro keturi žmonės: direktorius Darius Krasauskas bei kultūrinių projektų koordinatorės Judita Mackevičiūtė, Giedrė Klimavičiūtė ir Jurga Mikšytė. Mūsų komandos pagrindinis tikslas - jaunimo švietimas bei įdomaus kūrybinio laisvalaikio ir kultūrinių renginių organizavimas.  Džiaugiamės, kad prie mūsų komandos kasmet prisijungia ir būrys savanorių, siekiančių kaip galima daugiau prisidėti prie kultūrinių projektų organizavimo.

- Kada ir kodėl susikūrė ši organizacija ?

- VšĮ „Idėjų garažas" buvo įkurta 2007 m. Kadangi buvome aktyvūs renginių ir koncertų lankytojai, o Kaune tuo metu jų nebuvo itin daug, nusprendėme imtis iniciatyvos ir organizuoti tokius renginius į kuriuos mielai eitume ir patys.

- Kaip gimsta visos idėjos?

- Kadangi „Idėjų garažas" komanda yra ne tik kartu dirbantys žmonės, bet ir kartu leidžiantys laisvalaikį, idėjos gimsta visur ir visada. Dažniausiai jos kyla, kai svarstome, kaip praleisti laisvą laiką - ką pamatyti, išgirsti, patirti ir kaip norėtume, kad atrodytų mūsų miestas - Kaunas.

- Kokia yra populiariojo „Senamiesčio Žiogo atsiradimo istorija?

- Kai įkūrėme „Idėjų garažą" labai klausėmės dainuojamosios poezijos, o tokio žanro koncertų vasaros metu Kaune nebuvo. Labai norėjome patys dalyvauti koncertuose, kuriuose skambėtų dainuojamoji poezija, suptų jauki senamiesčio atmosfera, būtų galima pamatyti įvairių meninkų parodas bei susitikti su bendraminčiais. Surengus tokį koncertą pamatėme, kad ir be mūsų yra nemažai žmonių, kurie taip pat nori šiltų ir jaukių koncertų vasaros metu. Jau penktus metus dainuojamosios poezijos festivalis „Senamiesčio žiogas" šokuoja per senamiesčio kiemelius ir  kviečia apsilankyti visus kauniečius bei miesto svečius norinčius puikiai praleisti laiką.

- Kur ir kada „Senamiesčio Žiogas groja?

- „Senamiesčio Žiogas“ džiugina dainuojamosios poezijos klausytojus vasaromis, koncertai pradedami birželio pradžioje, užbaigiami - rugsėjį. Dainuojamosios poezijos koncertams, kurie pasižymi ypatingu atlikėjo ir publikos bendravimu ir artumu, labai svarbi aplinka, todėl festivalio koncertai rengiami Kauno Senamiesčio muziejų kiemeliuose. Tai dar viena proga kauniečiams bei miesto svečiams pasidžiaugti jaukiomis ir šiltomis mūsų miesto erdvėmis, kurios kiekvieną „Senamiesčio Žiogo" koncertą yra papuošiamos jaunųjų menininkų kūrinių parodomis.

- Kiek metų organizuojate „Senamiesčio Žiogą?

- Šią vasarą ,,Senamiesčio Žiogas" švęs 5 metų gimtadienį.  Birželio 4 d. Ryšių istorijos muziejaus kiemelyje įvyks atidarymo koncertas, kuriame dalyvaus Kostas Smoriginas, Andrius Kulikauskas, grupė „Saulės broliai" bei „Rokų DP grupė". Taip pat bus pristatyta skulptūros ir fotografijos darbų paroda.

- Kokie svečiai dalyvauja ir kaip juos pasirenkate?

- Projektas unikalus tuo, jog jame pristatomi ne tik garsūs Lietuvos bardai, tokie kaip K.Smoriginas, Vytautas V. Landsbergis, G.Storpirštis, A.Giniotis, A.Kaniava, O.Ditkovskis, A.Kulikauskas, D.Razauskas bei kiti, bet ir pradedantieji dainuojamosios poezijos atlikėjai, kuriems dalyvavimas koncerte yra proga pasirodyti didelei auditorijai, o klausytojams atrasti naujus talentus. Taip pat pastaruosius du metus bei šiemet į festivalio koncertus kviečiami dainuojamosios poezijos atlikėjai ir iš užsienio, taip siekiant, kad festivalis „Senamiesčio Žiogas" taptų tarptautiniu renginiu. Norime Lietuvos publiką supažindinti su šio žanro atstovais, skleidžiančiais savo aplinkos kultūrą. Garsiausių Lietuvos bardų šalyje nėra tiek daug, todėl vieno sezono festivalio koncertuose sudalyvauja kone visi. Dėl šios priežasties atranka nėra sudėtinga. Jaunuosius dainuojamosios poezijos atlikėjus renkamės dalyvaudami kituose šio žanro koncertuose, jaunųjų talentų konkursuose, lankydamiesi šį muzikos stilių propaguojančiuose tinklapiuose. Žinoma, sulaukiame rekomendacijų iš šalies.

- Kuo „Senamiesčio Žiogas išsiskiria iš kitų Lietuvos muzikinių festivalių?

- Festivalis organizuojamas jau penktus metus, įsitvirtina tarp didžiausių dainuojamosios poezijos festivalių vykstančių Lietuvoje, tokiu būdu garsindamas ne tik savo, bet ir Kauno miesto vardą. Festivalio organizatoriai sulaukė kvietimo tapti kuriamos Lietuvos dainuojamosios poezijos asociacijos nariais, kur atstovaus Kauno miestui organizuojant dainuojamosios poezijos renginius ir sprendžiant aktualijas bei problemas.

Projektas "Senamiesčio Žiogas", prasidėjęs kaip vienetinis dainuojamosios poezijos renginys, per ketverius gyvavimo metus išaugo į tradicinį vasaros festivalį, apjungiantį dainuojamosios poezijos koncertus ir meno parodas  bei turintį nuolatinę auditoriją ir nuolat pritraukiantį naujų klausytojų.  Projektas „Senamiesčio žiogas" siūlo dainuojamosios poezijos žanrą, kuris pasižymi dvasingu autoriniu tekstu, gyvai atliekama muzika bei artimu ryšiu tarp atlikėjo ir klausytojo. Koncertus rengiant kultūriškai ir istoriškai svarbiuose Senamiesčio kiemeliuose - Ryšių istorijos muziejaus kieme, Maironio lietuvių literatūros muziejaus sodelyje bei P.Stulgos lietuvių tautinės muzikos instrumentų muziejaus kiemeliuose - buvo sukurta unikali festivalio sąsaja su Kauno miesto erdvėmis.

"Senamiesčio Žiogas" pristato klausytojams bardų scenos profesionalus, tačiau taip pat suteikia erdvės jaunų atlikėjų pasirodymams, taip prisidedant prie naujos dainuojamosios poezijos kartos kūrimo. Klausytojų žingeidumas ir atvirumas naujovėms skatinamas ne tik pristatant talentingus, tačiau žiūrovams dar nepažįstamus Lietuvos atlikėjus, tačiau taip pat ir užsienio šalių bardus, kurie suteikia galimybę susipažinti su kitų šalių akustinės muzikos tradicijomis. Iš kitų dainuojamosios poezijos renginių festivalis "Senamiesčio Žiogas" taip pat išsiskiria dėmesiu vizualiems menams.

Siekiant sukurti ypatingą renginio atmosferą ir aplinką bei kūrybiškai panaudoti unikalias koncertų erdves bei pakviesti publiką ne tik pasiklausyti, bet ir pamatyti, lygiaverte festivalio dalimi tapo jaunųjų menininkų parodos, pristatomos kiekvieno koncerto metu. Sujungus visus komponentus, festivalis tapo daugiau nei tiesiog dainuojamosios poezijos koncertu. "Senamiesčio Žiogas" - tai erdvė, kurioje žiūrovai gali išgirsti mylimus bardus ir atrasti naujus atlikėjus, bei pažinti naujas dainuojamosios poezijos formas; tai erdvė kurioje mezgasi žiūrovo ir atlikėjo kontaktas;  tai susitikimas su bendraminčiais ir vakarojimo tradicija Senamiesčio kiemeliuose; tai galimybė pamatyti jaunų fotografų, skulptorių, grafikų ir kitų menininkų darbus. Šiame festivalyje laukiamas kiekvienas norintis pasidalinti savo kūryba, norintis pažinti ir atrasti, dainuoti, šokti, bendrauti su bardais ir menininkais, prisijungti prie organizatorių komandos, parašyti atsiliepimą ar pasiūlymą, bendrauti ir džiaugtis kaskart vis gausėjančiu bendraminčių būriu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius