Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 06

„Sidabrinės gervės“ provinciją sudomino ne tik lietuvišku, bet ir skandinavišku kinu (nuotraukos)

Lietuvių kino akademija (LiKA) sėkmingai užbaigė festivalio po atviru dangumi „Sidabrinės gervės naktys“ antrąjį sezoną. Per vasarą su specialiais lauko ekranais, akustinėmis gitaromis ir profesionalų įvertintais šiuolaikiniais filmais buvo aplankyti 24 Lietuvos miestai ir miesteliai.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Lietuvių kino akademija (LiKA) sėkmingai užbaigė festivalio po atviru dangumi „Sidabrinės gervės naktys“ antrąjį sezoną. Per vasarą su specialiais lauko ekranais, akustinėmis gitaromis ir profesionalų įvertintais šiuolaikiniais filmais buvo aplankyti 24 Lietuvos miestai ir miesteliai. Nors šiemet nestigo lietingų vakarų, kino romantika vis vien priviliodavo pilnas aikštes žiūrovų.

Vasaros kino festivalis „Sidabrinės gervės naktys“ tęsė praėjusiais metais pradėtą misiją – supažindinti su šiuolaikiniu kinu žingeidžius provincijos žmones. Tiesa, šiemet festivalį kvietėsi ir didesnių miestų – Marijampolės, Tauragės savivaldybės.

„Šią vasarą kino kelionę pradėjome Veisiejuose ir baigėmė Akmenėje. Rekordiškai daug – apie pusantro tūkstančio žmonių vėl susirinko Zyplių dvare, Šakių rajone. Taip pat gausiai „gervių“ laukė Marijampolė, Plungė, Mažeikiai. Šilutėje – Lietuvos kino uoste – festivalis viešėjo net dvi dienas, – pasakojo LiKA direktorė Lina Buzelytė. – Suskaičiavome, kad vidutiniškai į kino seansus po atviru dangumi susirinkdavo 850 žiūrovų. Nė sykio neteko atšaukti kino vakaro, nepaisant to, kad kai kur išpuolė itin blogos oro sąlygos. Tai tik parodo, kad lietuviškas kinas laukiamas bet kokiu oru.“

Anot direktorės, visose renginio vietose festivalio organizatoriai sulaukė itin malonaus priėmimo ir dėmesio iš miestų seniūnijų ir kultūros centrų. „LiKA visiems dėkinga už paramą, nes be rajonų savivaldybių pozityvaus požiūrio į lietuviško kino sklaidą mūsų festivalis nebūtų įmanomas“, – sakė L.Buzelytė.

Festivalio programoje buvo demonstruojami Lietuvos kino ir televizinio kino apdovanojimų „Sidabrinė gervė 2011“ nominantų ir laureatų darbai, iš viso 12 skirtingo žanro filmų. Be to, padedant Užsienio reikalų ministerijai, žiūrovai gavo galimybę pažinti ir šiuolaikinio skandinaviško kino braižą – festivalio vakarus vainikuodavo Norvegijos vaidybinis filmas „Maksas Manusas“ (rež. Joachim Rønningas ir Espen Sandbergas), 2009-aisiais nuraškęs visus laurus norvegiškose „gervėse“ – „Amanda“ apdovanojimuose. Aktorius Akselis Hennie buvo pripažintas geriausiu metų aktoriumi, pats filmas – geriausiu metų filmu, taip pat jis apdovanotas už geriausią scenarijų, geriausią antro plano moters vaidmenį ir kinematografiją, nominuotas geriausio režisieriaus, geriausio antrojo plano aktoriaus kategorijose.

„Taip jau sutapo, kad kai kuriuose miestuose šį filmą rodėme neilgai trukus po Norvegiją ištikusios tragedijos. To niekaip negalėjome numatyti, nes teisę rodyti „Maksą Manusą“ įsigijome dar gegužę, – sakė L.Buzelytė. – Beje, šis filmas sulaukė labai gerų atsiliepimų, nepaisant to, kad kai kur jį baigdavome rodyti apie pusę dviejų nakties. Vis dėlto veiksmo ir psichologijos sintezė, puikiai sustyguoti tarpasmeniniai santykiai ir norvegiškas partizaninis patriotizmas įtraukdavo ir nebepaleisdavo.“

Festivalio taškuose su žiūrovais tiesiogiai bendraudavo žinomi šalies aktoriai: Daiva Rudokaitė, Kristina Savickytė, Gabija Ryškuvienė, Andrius Bialobžeskis, Aušra Štukytė, Sandra Daukšaitė, Lina Budzeikaitė, Eglė Driukaitė, Tomas Kliukas ir kt. Savo kino juostas publikai pristatydavo ir intriguojančias užkulisių paslaptis atskleisdavo kino kūrėjai: trumpametražio filmo „Du indeliai jogurto“ režisierius Audrius Mickevičius, prodiuserė Živilė Gallego, dokumentinio filmo „Knygnešiai“ veikėjas Albertas Vidžiūnas, prodiuserė Rasa Miškinytė, animacinio filmo „Zuikio kopūstai“ autorius Vladislav Berežokas. O ištikimas „Sidabrinių gervių“ palydovas Aleksandras Makejevas ir filmo „Du indeliai jogurto“ garso takelio bendraautorė Anna Polukord ekspedicijose rengdavo akustinius koncertus.

„Man liko įspūdis, kad žmonės laukė šito festivalio. Antrus metus su „gervių naktimis“ viešėjau Plungėje – jutau didelį susidomėjimą ir kinu, ir atvykusiais svečiais. Atrodo, paprastas pabuvimas, bet kažkam jis labai svarbus. Žmonės prieidavo, norėdavo įsiamžinti su aktoriais, sakydavo, kad gyvi visai kitaip atrodome. Tai Vilniuje prekybos centre gali prasilenkti vežimėliais su vienu ar kitu savo kumyru, o ten rečiau kas nors užsuka. Manau, kad „Sidabrinės gervės naktys“ tikrai reikalingos, nes į provinciją kultūros niekas neveža. Ten vienintelis jos šaltinis – televizorius“, – kalbėjo aktorė K.Savickytė.

„Toks festivalis, populiarinantis šiuolaikinį kiną, supažindinantis žiūrovus su juo (nes daugiau tokių galimybių nėra) tikrai reikalingas. Tai labai pozityvi akcija. „Sidabrinės gervės naktys“ suburdavo daugybę žmonių ir, tikiu, visiems palikdavo gerus įspūdžius“, – pritarė aktorius A.Bialobžeskis, festivalio publikai pristatęs gausybę apdovanojimų šiemet susižėrusį ir pačiam gervės statulėlę pelniusį filmą „Kai apkabinsiu tave“.

Lietuvių kino akademijos informacija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius