Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 05

Šokoladinis pilotas

Pažvelgus į skulptūrą „Vaikystės svajonė“, sunku iš karto pasakyti, iš ko ji padaryta. 70 cm aukščio vyro su išteistomis į šonus rankomis tarsi pasiruošusio skrydžiui figūra ant...
Įkrauk.lt nuotrauka
Įkrauk.lt nuotrauka / Įkrauk.lt reporterio nuotrauka
Temos: 1 Šokoladas

Pažvelgus į skulptūrą „Vaikystės svajonė“, sunku iš karto pasakyti, iš ko ji padaryta. 70 cm aukščio vyro su išteistomis į šonus rankomis tarsi pasiruošusio skrydžiui figūra ant postamento galėtų būti padaryta iš vario ar kokio kito rūdimis pasidengusio metalo. Tai kauniečio skulptoriaus Tomo Žukausko magistratūros darbas, kurį jis apsigynė šį pavasarį Vilniaus dailės akademijos Kauno filiale.

Šį meno kūrinį galima ne tik pamatyti, bet ir užuosti. Mat akys apgauna, o iš tiesų ši savo harmoningumu pavergianti nedidelė skulptūra yra pagaminta iš visai neįprastos medžiagos: netirpaus juodojo šokolado ir skleidžia nuostabų aromatą. Gal todėl skulptūra surado sau vietą maitinimo įstaigoje – Grand caffe kavinėje, esančioje Kauno centre Vienybės aikštėje, kur ją dar bent porą savaičių gali pamatyti ir kiti kauniečiai.

„Jeigu kas nors atliktų apklausą, – pasakoja T. Žukauskas apie skulptūros atsiradimo idėją, – galimas dalykas paaiškėtų, kad nėra vyro, kuris vaikystėje nebūtų svajojęs tapti lakūnu arba naru. Su vaikyste susijusi ir pasirinkta medžiaga – šokoladas, mat vaikai mėgsta šį saldumyną.“

Šokoladas, iš kurio pagaminta skulptūra, lydosi tik prie 23 laipsnių šilumos, gi kiti šokoladai, kaip baltasis, lydosi daug greičiau. Teiraujamės, ar negaila autoriui, jei menas, į kurį įdėta tiek daug darbo, ims ir sutirps lyg pavasarį sniegas? T. Žukauskas sako, kad ne, nes tokia jau šio kūrinio paskirtis – būti nykstančiu.

Be to, jam patinka išbandyti naujas medžiagas, juk kuriamos skulptūros iš smėlio, ledo, kodėl nesukūrus iš kitų neįprastų medžiagų. Jaunasis skulptorius savo kūrybiniams sumanymas yra panaudojęs mėlynąjį pelėsinį sūrį, baltąjį šokoladą bei sviestą. Tiesa, medžiagos, tokios kaip mėlynasis pelėsinis sūris, šiems darbams nėra jau tokios pigios, o ir šokolado prireikė didelio kiekio, kad padaryti štai tokią skulptūrą.

Ką dabar ketina daryti, autorius laiko paslaptyje, mat birželio 9-ąją, pusę septintos vakaro Grand caffe, kavinėje, kuri įsijungė į Kauno centro atgaivinimo judėjimą, bus pristatytas naujas šio autoriaus darbas, koks? Autorius šypsosi, laiko tai kol kas paslaptyje. „Pamatysite, kai ateisite,“ – sako jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius