Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 03 20

Su pasauline Žemės diena!

Kovo 20-oji - pasaulinė Žemės diena, astronominė pavasario pradžia. Šiuo metu, kovo 20-21 dienomis, ateina pavasario lygiadienis - dienos ir nakties ilgumas tampa vienodas kone visuose Žemės rutulio kampeliuose.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Kovo 20-oji - pasaulinė Žemės diena, astronominė pavasario pradžia. Šiuo metu, kovo 20-21 dienomis, ateina pavasario lygiadienis - dienos ir nakties ilgumas tampa vienodas kone visuose Žemės rutulio kampeliuose.

Nuo kovo 21-osios, pavasario lygiadienio, šviesus paros metas Lietuvoje tik ilgėja. Senovės lietuviai tikėjo šios dienos magija - kad lygiadienio rytą išsimaudžius upėje, tekančioje iš rytų, visus metus būsi tyras ir sveikas. Lygiadienio saulėtekis ypatingas tuo, kad vyksta tiksliai rytuose.

Dar XIX a. pradžioje pavasario lygiadienio apeigas lietuviai atlikdavo pasirodžius jaunam Mėnuliui. Senesniais laikais jaunaties metu būdavo aukojamas ir valgomas gaidys, o pavasario lygiadienio vakarai laikyti šventvakariais. Kai kuriose pasaulio šalyse pavasario lygiadienio metu kartu su gamtos prisikėlimu švenčiami Naujieji metai.

Prisikėlimą, atsinaujinimą galime švęsti visi, reikia tik trupučio iniciatyvumo. Atėjus pavasariui, norisi susitvarkyti, apsivalyti, atsikratyti nereikalingais pabodusiais ar sugedusiais daiktais, šaltais žiemos vakarais sukauptais žurnalais ar popierinėmis šokoladinių saldainių, praskaidrindavusių depresiškas nuotaikas, pakuotėmis. Tik darykime tai, pagalvodami apie gamtą ir naudą jai - rūšiuokime. Lengviausia tai padaryti prisijungus prie akcijos „Eko drąsa".

Žemės diena - puikus startas iniciatyvai mokykloje, jei iki šiol prie jos neprisidėjote. Peržiūrėti video pamoką ekologijos tema ir susipažinti su tuo, kur ir kokias būdais nukeliauja šiukšlės bei ką mes galime pakeisti, naudinga visiems. Be to, akcijos metu skelbiami įvairaus amžiaus mokinių piešinių, rašinių bei socialinės reklamos ekologinėmis temomis konkursai - puikus būdas atkreipti jaunimo dėmesį į tai, kas iš tiesų svarbiausia bei kryptingai paminėti mūsų maitintojos dieną.

Mums reikia gamtos, o jai - mūsų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius