-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 06 13

Susitikimas su paslaptingaja Nemuno deltos gyventoja (nuotraukos)

Birželio 10 d. Baltijos aplinkos forumas (BEF) komanda pakvietė visus, didelius ir mažus patirti jaudinantį nuotykį: susitikti su paslaptingąja Nemuno deltos gyventoja – meldine nendrinuke. Šis mažas giesmininkas peri tik keliose pasaulio šalyse ir Nemuno delta yra viena iš vos trijų Lietuvos vietų, kur kelios dešimtys jų dar sutinkamos.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Birželio 10 d. Baltijos aplinkos forumas (BEF) komanda pakvietė visus, didelius ir mažus patirti jaudinantį nuotykį: susitikti su paslaptingąja Nemuno deltos gyventoja – meldine nendrinuke. Šis mažas giesmininkas peri tik keliose pasaulio šalyse ir Nemuno delta yra viena iš vos trijų Lietuvos vietų, kur kelios dešimtys jų dar sutinkamos.

Baltijos aplinkos forumas (BEF) yra nevyriausybinė organizacija, vykdanti veiklą aplinkos apsaugos ir darnaus vystymosi srityse. Baltijos aplinkos forumas (BEF) komanda susirūpinusi dėl prasidėjusio šienavimo nendrinukių pamėgtose Nemuno deltos pievose, į kelionę leidosi pakiliai nusiteikę ir tik norėdami pasisveikinti su paslaptingąja Nemuno deltos gyventoja. Pasak žinovų, būdama tokia reta ir pažeidžiama, ji nusipelno jaustis laukiama. Juk vietų, kurias meldinė nendrinukė gali laikyti namais, pasaulyje belikę tiek nedaug.

Vakare, 17.30 val. visa komanda ir šio reto paukščio tyrinėtojai kartu su vietos moksleiviais bei gamtos mylėtojais bei svečiais iš užsienio palydėti meldinės nendrinukės ambasadoriaus Rusnėje, seniūno Voitiecho Deniušo, išvyko susitikti su paslaptingąja Nemuno deltos gyventoja – meldine nendrinuke.

Nors oras buvo apniukęs ir pūtė gan stiprokas vakaris, šio reto paukščio tyrinėtojai Šyšos pievose padėjo ne tik išgirsti jos balsą, bet ir pamatyti patį giesmininką. Vasarą, kai pats perėjimo įkarštis, meldinės nendrinukės gieda ilgiau už kitus paukščius, tad patinėlio balsą išgirsti galima gana nesunkiai net ir dienos metu.

Žinovų teigimu, išgirdus balsą gana didelė tikimybė pamatyti ir patį paukštį – per sprindį virš banguojančių viksvynų, pasilypėjusį ant kokio stiebo. Meldinės nendrinukės giesmė paprasta, neįkyri ir maloni ausiai. Patinėlių giesmės būna net trejopos – vienos skirtos konkurentams įspėti, o kitos – patelėms vilioti. Šios – kur kas paslaptingesnės ir rasti bei prisiartinti prie jų akylai saugomo lizdo yra gana sunkus uždavinys net ir patyrusiems gamtininkams.

„Nors Nemuno delta yra laikoma ornitologų Meka, kur mokslininkai suvažiuoja iš viso pasaulio šalių, Šyšos polderyje iki 2004 metų jie meldinių nendrinukių nebuvo radę. Tačiau kai rado, tai iš karto 110, praktiškai tiek kiek dabar priskaičiuojame visoje šalyje“, – apie svarbą vietovės, kur peri pusė visos Lietuvos meldinės nendrinukės populiacijos, pasakojai ornitologai.

Meldinė nendrinukė nyksta visame pasaulyje, nes mažėja prižiūrimų šlapių viksvynų, kuriuose šis buveinėms reiklus paukštis suka lizdus ir peri jauniklius. Tačiau pernelyg intensyvus ūkininkavimas – tiek ankstyvas šienavimas, tiek ganymas – jam taip pat pražūtingas.

Ši organizacija su partneriais Lietuvoje ir Latvijoje imasi tvarkyti svarbiausias šio paukščio buveines ir ieškos būdų kaip prasmingai panaudoti vėlai nušienautą žolę. Pasak Ž. Morkvėno, vienas tokių būdų galėtų būti biokuro briketų gamyba – tokia praktika jau sėkmingai taikoma Lenkijoje.

Teksto ir nuotraukų autorius Edvardas Lukošius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius