2011 07 05

Vilniaus miesto savivaldybėje – originali koliažo darbų paroda

Prasidėjus dar vienam kalendoriniam vasaros mėnesiui, liepos 1 d. Vilniaus miesto savivaldybėje atidaryta vitražistės Viktorijos Leontjevos-Jerenkevič personalinė koliažo paroda „Trupiniai". Parodos autorė, Vilniaus Dailės Akademijoje magistrantė, pristato 15 neįprasta technika atliktų darbų.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka
Temos: 1 Paroda

Prasidėjus dar vienam kalendoriniam vasaros mėnesiui, liepos 1 d. Vilniaus miesto savivaldybėje atidaryta vitražistės Viktorijos Leontjevos-Jerenkevič personalinė koliažo paroda „Trupiniai". Parodos autorė, Vilniaus Dailės Akademijoje magistrantė, pristato 15 neįprasta technika atliktų darbų.

Skanus tiramisu pyragą primenantis ir į parodą aplankyti kviečiantis plakatas verčia nuryti seiles. Tačiau nors pažadėti, kad pasaldinsite gomurį – sunku, vis dėlto neįprasta ir savita autorės technika tikrai nustebins ir palepins net ir didžiausio kritiko akį.

Kurdama paveikslus menininkė naudoja ne tik įvairias reljefines atraižas, tapetus, akrilinius dažus; daugelį jos darbų paskanina maisto produktai – įvairios kruopos, kavos tirščiai, kiaušinių lukštai. Paklausta apie tai, kaip kilo idėja paveikslus formuoti iš trupinių, dailininkė atsako, jog tai kažkas panašaus į visiems žinomus smėlio piešinius.

„Džiaugiuosi, kad turiu galimybę pristatyti savo pirmąją personalinę darbų parodą, kurios idėja brandinau ne vienerius metus. Pasirinkau koliažo techniką, nes ji labai tiko parodos idėjai įgyvendinti", – pasakoja V. Leontjeva-Jerenkevič.

Parodos pavadinimas „Trupiniai“ pasirinktas taip pat ne šiaip sau, jis turi dvigubą prasmę. Trupiniai dailininkei tampa ir raiškos priemone, kurią ji naudoja kurdama koliažus, ir metafora, kuri parodo ir įprasmina viso pasaulio ir kiekvieno iš mūsų vidinius asmeninius pjūvius. Kalbėdama apie pagrindinę parodos idėją, parodos autorė pabrėžia: „Viskas pasaulyje susideda iš mažų dalelių. Viskas yra taip trapu...todėl reikia išmokti džiaugtis tais mažiais trupinėliais iš kurių ir susideda mūsų gyvenimas".

Visi parodoje eksponuojami darbai sukurti 2011 metais. Šiuo metu menininkė yra motinystės atostogose ir augina sūnelį, todėl nesunku rasti tėvystės temą atspindinčių koliažų. Du iš jų – autorei itin reikšmingi. Parodą pradėjęs minimalistinis diptikas simbolizuoja pirmą vaiko paėmimą ant rankų, kuomet viskas atrodė nauja, netikėta, ir nors širdis kupina džiugesio, tačiau tuo pačiu ir jaudinančio virpulio, kad gyvenime prasideda naujas etapas. Tamsus koloritas pereina į švytinčias spalvas ir išgrynintas spalvas, teigiamas emocijas per švytinčių tėvų širdis.

Nemažai kompozicijų sudaro keli mažesni ir į vieną apjungti paveikslai. Dinamiškas darbas „Šokis" apjungia net 9 drobes. Anot dailininkės, tai taip pat simbolizuoja mažų dalelių susijungimą į visumą. „Paveikslai – tarsi nuotrupos iš mano vaizdinių. Daug minčių taip ir lieka mintimis, bet tik maža dalelė patenka ant drobių", – teigia parodos autorė.

Žaismingą nuotaika atsispindi pasakų motyvais sukurti darbai, kuriuose vaizduojamas kaimo peizažas, Eglė Žalčių karalienė, baltas katinas, pelėdžiukai ar kukuojanti gegutė.

V. Leontjeva-Jerenkevič daugelyje darbų naudoja rytietiškus motyvus – pasirinktos natūralios, žemiškos spalvos, ornamentai. Kaip juokiasi pati autorė, kai kurios idėjos ateina iš pačios, iš pasąmonės. Namuose turėtas ir laimę nešęs medinis indiškas driežas atsidūrė ant drobės ir tapo vienu didžiausių ir įspūdingiausių parodoje eksponuojamų darbų pavadintu „Driežo kelionė". Taip pat vertėtų išskirti triptiką „Kaleidoskopas", kuris buvo visos parodos pirmtakas. Beje, jis vienas iš nedaugelio darbų, kuriame vyrauja kiek šaltesnis ir labiau kontrastingas koloritas.

„Kaip trupinys po trupinio byra laikas, bėga gyvenimas... Paskendus buityje taip norisi bent trupinėlio pasakos... Mano fantazijų trupiniuose kviečiu Jus atrasti tai, ko trūksta Jūsų kasdienybėje", – tokiais žodžiais V. Leontjevos-Jerenkevič pristato ir maloniai kviečia užsukti į savo pirmąją personalinę koliažo darbų parodą, iki liepos 15 d. veiksiančią Vilniaus miesto savivaldybės 2-ajame aukšte.

Parengė Monika Svėrytė

Fotografijoje – Menininko M.Gipperio koliažas. Ginos Kubiliūtės nuotr.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius