Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 13

„Zeitgeist: Addendum“ – ar įmanomas kitoks pasaulis?

Tai jau antroji Peter Joseph kino juosta, kurioje bandoma priversti susimąstyti apie pasaulį ir aplinką, kurioje gyvename.
Įkrauk.lt nuotrauka
Įkrauk.lt nuotrauka / Įkrauk.lt reporterio nuotrauka

Penktadienio vakarą VDU Menų galerijoje „101“ vyko filmo „Zeitgeist: Addendum“ peržiūra, kurią organizavo LUNI Kaunas komanda. Vos tik sužinojus šią naujieną nusprendžiau apsilankyti peržiūroje. Buvo teigiama, jog filmas supažindins ne tik su tikrąja pinigų verte ir jų gamyba JAV, bet taip pat juostoje bus pateiktas įdomus „kitokio“ gyvenimo modelis. Tai tiesiog turėjo būti filmas padėsiantis žmonėms atmerkti akis.

„Zeitgeist: Addendum“ – tai antroji Peter Joseph kino juosta, kurioje bandoma priversti susimąstyti apie pasaulį ir aplinką, kurioje gyvename. Šioje dalyje paaiškinama viskas, kas liko mįsle po pirmojo filmo peržiūros „Zeitgeist – The movie“. Taigi, tai savotiškas pirmosios dalies tęsinys.

Kadangi „Zeitgeist“ yra dokumentinis filmas, komentuoti filmuotos medžiagos nesiimsiu. Galiu pridurti, jog tiems, kurie mėgsta gerą kokybę, juosta tikrai ne saldainiukas, nes ekrane dažniau išvystame tekstą arba keistas nuotraukas, nei judantį vaizdą. Bet juk iš filmo, kuris siekia paaiškinti, o ne tik parodyti vaizdą būtent to ir tikimės – tikslaus ir pagrįsto atsakymo.

Kodėl verta keisti pasaulio modelį

Šioje dokumentinėje kino juostoje JAV pateikiama kaip baisi imperija, kuri savo rankose laiko didžiają dalį pasaulio ekonomikos. Didieji Amerikos bankai žmones paverčia vergais: visi uždirbti pinigai, žmonėms to gerai nesuvokiant, keliauja tiesiai į bankų rankas. Pavyzdžiui, pasiėmus paskolą augą ir palūkanos – šitaip atiduodama daugiau nei reikėtų.

Kitų įdomių detalių ir prielaidų filme taip pat netrūksta. Ar žinote, jog rugsėjo 11-osios išpuolis tėra kičas, baisi aukštų Amerikos pareigūnų suorganizuota apgavystė... Ar galite patikėti tuo, jog nėra jokios „Al Qaeda“: visa tai pretekstas, visa tai dėl pinigų ir vietos pasaulyje. Mums į galvas tiesiog „kalama“ relgija ir Dievo įsakymai, tėra išgalvotas mitas, kuris varžo žmones ir verčia atsisakyti natūralių prigimtinių poreikių. Taigi, taip vadinama demokratija tokioje visuomenėje apskritai neįmanoma.

Kokiame pasaulyje mums siūloma gyventi

Aptarus visas žmogų vergu paverčiančias problemas, pateikiamas kitokio gyvenimo modelis. Pirmiausia pasaulyje turėtų išnykti pinigai – būtent nuo jų kapitalistinėje visuomenėje yra priklausomi žmonės. Norint atsisakyti pinigų reikėtų atsisakyti ir politikos. Teigiamia, jog tehcnologija, o ne politika turėtų spręsti visas problemas. Kaip? Rankų darbą turėtų pakeisti žmogaus sukurtos mašinos. Štai elektros energijos būtų galima gauti naudojant saulės energiją. Kadangi naujas pasaulio modelis remtųsi ištekliais ir technologijomis, filme netgi teigiama, jog žmogų operuoti ir gydyti galėtų mašinos.

Naujo pasaulio modelis, kaip teigiama „Zeitgeist“ juostoje, toli gražu netobulas, tačiau daug geresnis už dabartinį. Naujasis pasaulis išgelbėtų nuo vartotojiškumo ir priverstų žmogų išsivaduoti nuo piniginės priklausomybės. Ši sistema remtųsi  išteklių ekonomika.

Reziumė: šie ir kiti dalykai pateikiami kino juostoje tikrai priverčia susimąstyti. Pirmiausia apie pasaulį, kuriame gyvename, skatina pažvelgi kitaip į mus pačius, į vartotojišką taip pat mūsų pačių rankomis sukurtą visuomenę. Sistema, pagal kurios standartus mes gyvename, tikrai nėra teisinga, o ar naujoji filme siūloma sankloda yra logiška ir bent šiek tiek geresnė, galite nuspręsti patys pažiūrėję šį filmą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius