-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 17

250 tūkst. neįgaliųjų sudarytos galimybes tapti visaverčiais bibliotekų skaitytojais

Per pastaruosius metus didžiausiose Lietuvos bibliotekose esantys informacijos lobynai tapo lengviau prieinami tūkstančiams Lietuvos žmonių su negalia. Tokios nuomonės laikosi didžiausio žmonių su negalia organizacijas vienijančio Lietuvos neįgaliųjų forumo prezidentė Rasa Kavaliauskaitė.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Per pastaruosius metus didžiausiose Lietuvos bibliotekose esantys informacijos lobynai tapo lengviau prieinami tūkstančiams Lietuvos žmonių su negalia. Tokios nuomonės laikosi didžiausio žmonių su negalia organizacijas vienijančio Lietuvos neįgaliųjų forumo prezidentė Rasa Kavaliauskaitė.

Prieš dvejus metus pasirašyta trišalė sutartis tarp Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos, Informacinės visuomenės plėtros komiteto prie Susisiekimo ministerijos (IVPK) ir viešosios įstaigos Centrinės projektų valdymo agentūros dėl projekto „Interaktyvių elektroninių paslaugų, skirtų leidiniams ir publikacijoms užsakyti ir gauti viešosiose bibliotekose, plėtra" atvėrė naujas galimybes naudojantis bibliotekų paslaugomis.

„Įgyvendinant šį projektą, siekiama plėsti viešųjų bibliotekų teikiamas elektronines paslaugas, susijusias su dokumentų paieška, užsakymu, gavimu ir grąžinimu, kartu užtikrinant ir savitarnos galimybę. Projekte dalyvaujančiose bibliotekose įdiegtas „vieno langelio" principas, pradėti efektyviau naudoti bibliotekos darbuotojų ir skaitytojų laiko resursai. Be to, bibliotekos tapo kur kas patogesnės žmonėms su negalia", - sako IVPK direktorius Valdas Kišonas.

Pasak „Interaktyvių elektroninių paslaugų, skirtų leidiniams ir publikacijoms užsakyti ir gauti viešosiose bibliotekose, plėtra" projekto vadovės Gražinos Bastauskienės, per pastaruosius metus bibliotekose kuriami vis patogesni e. sprendimai, kurie atitinka daugelio grupių, tarp jų ir žmonių su negalia, poreikius.

„Bibliotekose diegiami e. sprendimai žmonėms su negalia ne tik padeda taupyti laiką, bet ir tiesiogine prasme juos priartina prie bibliotekose sukauptos informacijos", - sako G. Bastauskienė.

Anot Lietuvos neįgaliųjų forumo prezidentės, žmonėms su negalia yra svarbu jausti, jog jie gali nesudėtingai gauti informaciją, kuri anksčiau jiems buvo sunkiai pasiekiama.

„Dabar neįgalieji gali žinių semtis ne tik internete, bet ir bibliotekose. Elektroniniai sprendimai leidžia žmonėms su negalia gauti visą didžiausiose šalies bibliotekose esančią informaciją - knygas, dokumentus, edukacinius filmus, muzikos CD - keliais kompiuterio klaviatūros klavišų spragtelėjimais", - sako R. Kavaliauskaitė.

Projektas „Interaktyvių elektroninių paslaugų, skirtų leidiniams ir publikacijoms užsakyti ir gauti viešosiose bibliotekose, plėtra" įgyvendinamas Ekonomikos augimo veiksmų programos 3 prioriteto „Informacinė visuomenė visiems" priemonės „Elektroninės valdžios paslaugos" lėšomis. Projektui skirtas 11,3 mln. litų finansavimas, iš kurių 9,6 mln. litų sudaro Europos regioninės plėtros fondo lėšos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius