Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 07

Abiturientai ieškojo atsakymo į klausimą „Kur stoti?“

Vasario 3–5 d. abiturientai turėjo puikią galimybę susipažinti ne tik su Lietuvos universitetų, kolegijų, profesinio mokymo mokyklų reikalavimais, bet ir su užsienio šalių mokymosi įstaigomis.
Įkrauk.lt nuotrauka
Įkrauk.lt nuotrauka / Įkrauk.lt reporterio nuotrauka
Temos: 1 Abiturientai

Vasario 3-5 dienomis Vilniuje, „Litexpo“ parodų rūmuose vyko kasmetinė paroda „Mokslas. Studijos. Karjera“. Tai buvo puiki galimybė abiturientams susipažinti ne tik su Lietuvos universitetų, kolegijų, profesinio mokymo mokyklų reikalavimais, bet ir su užsienio šalių mokymosi įstaigomis.

Tai jau 9-oji tarptautinė žinių ir išsilavinimo paroda nuo 2003 metų. „Mokymasis. Studijos. Karjera“ – didžiausia šios tematikos paroda Baltijos šalyse ir viena iš populiariausių Lietuvos parodų, kuri kasmet patenka į lankomiausių parodų trejetuką. Žinių parodoje dalyvavo net 110 mokslo įstaigų iš 15 užsienio šalių: Lietuvos, Latvijos, Estijos, Airijos, Danijos, Didžiosios Britanijos, JAV, Kanados, Lenkijos, Olandijos, Prancūzijos, Rusijos, Suomijos, Šveicarijos, Vokietijos.

Pagrindinis šios parodos tikslas: padėti sužinoti, kuo nori būti ir kokia profesija tau tinkamiausia. Kaip ir kasmet į parodą rinkosi visi būsimi studentai, moksleiviai, kurie jau iš anksto galvoja apie savo ateitį ir tie, kurie nori pakeisti savo apsisprendimą – įstoti kitur.

Į parodą įeinančių lankytojų veidus puošė viltis pagaliau sužinoti, kur įstoti ir kokia profesija tau tinkamiausia, o galbūt pasitikslinti informaciją: „Girdėjau, kad Vilniaus universitetas pasižymi aukštais reitingais, todėl pirmiausia eisiu ten ir pažiūrėsiu, kokias studijų programas siūlo šis universitetas“, – tarė mergina įeidama į parodų salę. Aplinkui buvo girdėti panašūs pokalbiai ir visi jie sukosi apie studijas. Įeini tuščiomis, o išeini su maišais – beveik kaip rūbų parduotuvėje, tik skirtumas tas, kad maišeliai pilni ne drabužių, o informacinių lankstinukų apie universitetus, jų siūlomas programas.

Pirmasis įspūdis apie universtitetą dažnai susidaromas iš nuogirdų, o kartais net gandų, kaip sakoma: „iš lūpų į lūpas“. Nepaslaptis, kad kartais tokios žinios būna klaidingos arba perdėtos. Toks nusistatymas buvo skirtas Šiaulių universitetui. Apie šį universitetą sklandė neigiami gandai, tokie kaip: tai universitetas, kuris neturi nieko pasiūlyti; baigus studijas šiame universitete darbo susiradimo galimybės labai mažos ir taip toliau. Tačiau kalbinta Šiaulių universiteto konsultantė šiuos gandus išsklaidė.

- Kalbama, kad Šiaulių universitetas sulaukia neigiamų atsiliepimų: baigus studijas yra maža galimybė rati darbą, nes darbdaviai nepageidauja darbuotojų, kurie baigė būtent šį universitetą. Tiesa tai ar ne?

- Gandai visada lieka tik gandais. Tai tikrai netiesa. Šiaulių universitetas gali pasigirti plačiomis studijų programomis kaip ir kiti Lietuvos universitetai. Ir susirasti darbą baigus pasirinktą studijų programą yra tokios pačios galimybės kaip ir baigus kitus universitetus ar aukštąsias mokyklas.

- Gal turite studijų programą, kuri būtų vienintelė visoje Lietuvoje?

- Išskirtinės neturime, nes siūlome tai, ką ir dauguma kitų Lietuvos universitetų. Tačiau mūsų universitetas turi vieną stipriausių ekonomikos studijų programą Lietuvoje.

Dauguma iš parodoje dalyvavusių universitetų suteikia galimybę dalyvauti ERASMUS mainų programoje. Pastebėta tai, kad mažai lankytojų domėjosi tiksliaisiais mokslais. „Tai mokslas genijams“, – teigė viena lankytoja, kuri klaidžiojo prie tiksliųjų mokslų stendų tik iš įdomumo.

Paroda abiturientams pasirodė įdomi ir suteikianti daug naudingos informacijos. Tad po parodos belieka tik apsispręsti, kuriame universitete, aukštojoje mokykloje ar kolegijoje norima studijuoti.

Dauguma lankytojų išeidami iš parodos šypsojosi, nes pagaliau atsakė į klausimą: „Kuo aš noriu būti“. Tačiau pasitaikė ir tokių, kurie išėjo dar labiau suglumę, tad jiems belieka palinkėti sėkmės ieškant tikrojo kelio.

Belieka tik kibti į mokslus ir tiesti savo gyvenimo kelią!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius