Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 09

„Antrame antradienyje“ – geriausias 2010 m. Šiaurės šalių romanas „Valymas“

Gruodžio 14 d. renginių ciklas „Antras antradienis“ kviečia į paskutinį renginį šiais metais „Tarp realybės ir gotikos“.
Įkrauk.lt nuotrauka
Įkrauk.lt nuotrauka / Įkrauk.lt reporterio nuotrauka

Apie tai svajoja kone kiekvienas rašytojas. Romanas puikuojasi skaitomiausių kūrinių viršūnėje, jam skiriamas metų geriausiojo titulas gimtinėje ir prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai, romanas išverstas į daugiau nei 30 kalbų, pagal jį pastatytas spektaklis Nacionaliniame teatre, ruošiamasi operai ir galvojama apie filmą.

Kur slypi suomių rašytojos Sofi Oksanen romano „Valymas“ (Puhdistus) populiarumo paslaptis? O gal tai apskritai jokia paslaptis, tiesiog reikia rašyti šiandienai aktualiomis temomis, paliečiant nesenus istorinius įvykius, ir siekti asmeninio išskirtinumo gotų subkultūra?

Gruodžio 14 d. renginių ciklas „Antras antradienis“ kviečia į paskutinį renginį šiais metais „Tarp realybės ir gotikos“. Jis bus skirtas neseniai lietuviškai pasirodžiusiam geriausiam 2010 m. Šiaurės šalių romanui „Valymas“.

Renginyje svečiuosis Vilniaus Universiteto Skandinavistikos centro literatūros dėstytoja Ieva Steponavičiūtė-Aleksiejūnienė, romano vertėja Aida Krilavičienė, romaną išleidusios leidyklos „Versus Aureus“ atstovė Rasa Kašėtaitė ir Vilniaus Universiteto Skandinavistikos centro suomių kalbos dėstytoja Irma Timonen.

Romane „Valymas“ pasakojama dviejų kartų moterų istorija. Alydė yra sena estė, kurios rankos suteptos sovietinių laikų nusikaltimų, o Zara – jauna rusė, prekybos žmonėmis auka, pabėgusi nuo savo kankintojų ir radusi prieglobstį Alydės sodyboje.

„Literatūra turi didžiulę galią. Štai kodėl knygose slypi tokia jėga – jų pasakojimas sukasi apie žmogiškus veikėjus ir tokius universalius jausmus kaip meilė, neapykanta, aistra. Per juos imame suvokti žmones, gyvenančius visiškai kitokiame pasaulyje ir kitokioje kultūroje“, – sako rašytoja.

Šiame romane lietuvių skaitytojas atpažins sovietinę ir posovietinę istoriją, bendrakultūrinę patirtį ir buities bendrybes. Tiesa, romano kritikai kaltina rašytoją kuriant falsifikuotą gyvenimo sovietų Estijoje versiją, nes pati autorė jo nepatyrė.

Sofi Oksanen (gim. 1977 m.) turi suomiškas ir estiškas šaknis. Į Suomijos rašytojų elitą Oksanen įsiveržė jau su debiutiniu romanu „Stalino karvės“ (Stalinin lehmät), kurį parašė 2003 m. „Valymas“ yra trečiasis jos romanas.

Renginio dalyviai turės galimybę įsigyti Oksanen romaną „Valymas“. Renginys organizuojamas bendradarbiaujant su leidykla „Versus aureus“ ir Vilniaus Universiteto Skandinavistikos centru.

Prašome atkreipti dėmesį, kad vietų skaičius yra ribotas, vietų rezervacija nevykdoma. Renginys vyks lietuvių ir anglų kalbomis, įėjimas nemokamas.

Renginio vieta – Šiaurės ministrų tarybos biuras, Didžioji g. 5, Vilnius; laikas – gruodžio 14 d. 17.30 val. Atsisiųsti renginio „Tarp realybės ir gotikos“ plakatą.

„Antras antradienis“ yra Šiaurės šalims skirtų renginių ciklas, kurio renginiai vyksta kiekvieno mėnesio antrą antradienį. Ciklo sumanytojas ir rengėjas Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius