Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2011 04 12

„Antras antradienis“: Ar Kristianija turi galimybių išlikti?

Garsiajai Kristianijos alternatyviajai bendruomenei Kopenhagoje atėjo sudėtingi laikai. Apie unikalios miesto dalies likimą pasikalbėti kviečia renginys „Kristianija: kas toliau?“.
Įkrauk.lt nuotrauka
Įkrauk.lt nuotrauka / Įkrauk.lt reporterio nuotrauka
Temos: 1 Antradienis

Garsiajai Kristianijos alternatyviajai bendruomenei Kopenhagoje atėjo sudėtingi laikai. Šių metų vasarį Danijos Aukščiausiajam Teismui paskelbus nuosprendį „Kristianiją uždaryti šiai 40 metų mieste gyvuojančiai ir unikalų autonomijos statusą turinčiai miesto daliai iškilo reali išlikimo grėsmė.

Kristianija susikūrė 1971 metais apleistose kareivinėse netoli miesto centro. Per daugelį metų ši vieta išliko ne tik turistų traukos objektu, tačiau besivystydama tapo namais daugeliui meno, kultūros, visuomenės veikėjų. Po vasarį priimto Danijos Aukščiausiojo Teismo sprendimo Kristianijos kontrolę perduoti valstybei „Laisvasis miestas" atsidūrė ties išnykimo riba.

Balandžio 12 d. renginyje „Kristianija: kas toliau?" apie Kristianijos, unikalaus statuso autonominės Kopenhagos bendruomenės, vaidmenį ir perspektyvas bus kalbamasi su Kopenhagos universiteto magistru, Vilniaus universiteto Skandinavistikos centro asistentu Linu Svolkinu.

Pasak renginio svečio, nors Kristianiją gina ir prie išsaugojimo iniciatyvinės grupės prisideda daug garsių visuomenės veikėjų, pačios Kristianijos gyventojai nebetiki, kad jiems dar kartą pavyks išsaugoti šio Kopenhagos rajono unikalų statusą ir kontrolę.

Tad kam priklauso teisė valdyti Kristianiją ir kas laukia jos gyventojų? Kokių galime tikėtis pokyčių? Ar Kristianija gali virsti tiesiog prabangių būstų rajonu ir kodėl patys Kristianijos bendruomenės atstovai pasyviai reaguoja į tokį teismo sprendimą?

Bandydamas atsakyti į šiuos ir kitus klausimus Kristianijos bendruomenėje ne vieną mėnesį praleidęs Linas Svolkinas remiasi socialinės ir kultūrinės antropologijos mokslo teorijomis.

Vietų skaičius renginyje yra ribotas, vietų rezervacija nevykdoma. Renginys vyks lietuvių kalba, įėjimas nemokamas.

Renginio vieta – Šiaurės ministrų tarybos biuras, Didžioji g. 5, Vilnius; laikas - balandžio 12 d. 18.00 val.

Atsisiųsti renginio „Kristianija: kas toliau?" plakatą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius