Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 01

Apie lyderius. Kaip jais tapti?

Lyderis - žmogus užimantis aukščiausias pareigas, bendruomenės, organizacijos vedlys ir, žinoma, savo srities žinovas - taip šį žodį apibūdintų kiekvienas iš mūsų, tačiau lyderis nėra vien tik pareigos, tai veikiau savybės ir charakterio bruožai, leidžiantys iškilti ir daryti įtaką kitiems. Tad kas nulemia tam tikro asmens sėkmę ir leidžia jam tapti lyderiu?
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

„Žinau viską" talentinga žurnalistė Greta Vaičeliūnaitė

Lyderis – žmogus, užimantis aukščiausias pareigas, bendruomenės, organizacijos vedlys ir, žinoma, savo srities žinovas – taip šį žodį apibūdintų kiekvienas iš mūsų, tačiau lyderis nėra vien tik pareigos, tai veikiau savybės ir charakterio bruožai, leidžiantys iškilti ir daryti įtaką kitiems. Tad kas nulemia tam tikro asmens sėkmę ir leidžia jam tapti lyderiu?

Tikslas

Siekis – lyderio paslaptis, nuteikianti jį darbui ir skatinanti vadovą imtis iniciatyvos. Visi mes turime norų, deja, ne kiekvienas sugebame savo troškimus paversti realybe. Pagrindinė tokių nesėkmių priežastis yra netinkama strategija. Dauguma iš mūsų siekdami savo svajonės išsipildymo puikiai suvokiame, ką reikia daryti, kad pasiektume tikslą, vėliau, kiek įsigilinę į veiksmų planą, pradedame svarstyti, kaip praktiškai įgyvendinti tuos veiksmus ir žengti priekin, galiausiai paskutinis lieka klausimas „kodėl". Visai pamiršę siekiamybės prasmę, daugiausiai dėmesio skiriame pašaliniams dalykams, kurie mus tik išblaško ir kenkia darbo intensyvumui. Tam kad išvengtume nepasisekimo, turime keisti savo strategiją. Klausimas „kodėl" mums turi išlikti svarbiausias. Būtent tikslas yra esminis variklis, vedantis lyderį į pergalę. Į klausimus „ką" daryti ir ko imtis tikras lyderis, tvirtai tikintis savo idėja, turi atsakyti be didelio vargo, o klausimas „kaip" turi būti mažiausiai svarstomas, nes galvodami apie realų idėjos įgyvendinimą, mes susiduriame su daugybe kliūčių ir patys sau „užsidedame" psichologinius barjerus, kurie verčia suabejoti tikslo pasiekimu.

Autoritetas

Tikras lyderis vadovaudamas žmonių grupei privalo imtis iniciatyvos anksčiau nei kiti. Svarbu ir tai, jog vadovas gerai išmanytų savo strategiją, ir žinotų, kokią reikšmę nuveiktas darbas turi komandai ir aplinkiniams. Norint būti lyderiu draudžiama parodyti abejingumą ar pesimizmą, visada turime tikėti savo sėkme ir tokiu būdu įgyti mus supančių žmonių pasitikėjimą.

Tinkama komanda

Daug bendraminčių, dirbančių vienam tikslui - tai tikra vadovo svajonė. Deja, nesutarimai yra neišvengiami, todėl jei esi lyderis, privalai sugebėti numalšinti prieštaraujančią pusę ir siekti bendro kompromiso, kuris tenkintų komandos narius ir neturėtų įtakos galutiniam rezultatui. Kita vertus, dažni barniai ir nesutarimai gali apsunkinti darbo procesą ir pakeisti pradinius planus, tokiu atveju turi rimtai susirūpinti, ar tavo komanda yra patikima ir ar verta toliau užimti „vadovo" poziciją.

Gebėjimai

Visi puikiai žino, jog vadovas privalo pasižymėti komunikabilumu ir emociškai būti patrauklus visai komandai, tačiau kalbant apie profesionalumą šios taisyklės negalioja. Norint tapti lyderiu, tau nereikia ypatingo talento ar išskirtinių gabumų. Mano nuomone, vadovo ir grupės narių profesinės galimybės turi būti vienodos. Tik tokiu atveju pasiekiami geriausi rezultatai. Kartu tai teigiamai veikia darbo efektyvumą ir spartą, nes vadovas pasitiki savo komandos galimybėmis, o tai skatina jo iniciatyvumą ir visavertį komandos bendradarbiavimą.

Rizika

Lyderio iniciatyvumas ne visada atneša sėkmę. Prieš žengdamas pirmą žingsnį: siūlydamas savo idėją kitiems, rengdamas projektą ar organizuodamas komandą, turi prisiminti, jog rizikuoji savo reputacija. Sėkmės atveju gali tapti didvyriu ir lengvai įgyti pasekėjų, tačiau fortūnai nusisukus, veikiausiai būsi išjuoktas. Toks nepasisekimas tikriausiai privers tave pamiršti savo ambicijas ir skatins galvoti, jog neturi lyderystei reikalingų gebėjimų. Įvairių socialinių projektų vadovas Derek'as Sivers'as linksmai pataria, kaip pradėti judėjimą ir tapti situacijos vedliu. Derek‘o kalbos įrašą gali pamatyti čia: http://www.ted.com/talks/lang/eng/derek_sivers_how_to_start_a_movement.html Simon‘as Sinek‘as kalba apie lyderių vaidmenį įkvepiant kitus veiksmui: http://www.ted.com/talks/lang/eng/simon_sinek_how_great_leaders_inspire_action.html

„Žinau viską" jaunieji žurnalistai yra jaunimo informacijos tinklo Eurodesk Lietuva ir ES programos „Veiklus jaunimas" vykdoma iniciatyva. Eurodesk pagrindas yra informacija apie finansavimo programas, iš kurių yra finansuojamos jaunimo iniciatyvos, bei mobilumas (studijos, stažuotės, darbas ir savanorystė) Europoje. Programa „Veiklus jaunimas" suteikia jauniems žmonėms neformalaus ugdymo(-si) galimybes bei finansinę paramą jų inicijuotiems bei įgyvendinamiems projektams, skatina Europos šalių jaunimo bendradarbiavimą.

Andriaus Vaitkevičiaus nuotr.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius