-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 27

Atradimas, pakeitęs dabartį: elektra

Esu ir aš apsupta daugybės įvairiausių elektros prietaisų, kurie labai palengvino žmogaus gyvenimą. Dauguma jų yra prijungti prie elektros lizdo. Jei nebūtų elektros, nebūtų ir elektroninių prietaisų, o be jų labai sunku įsivaizduoti dabartį. Taigi manau, kad elektra gali būti tituluojama kaip „Atradimas, pakeitęs dabartį“. Ar iš tiesų be elektros mūsų gyvenimas būtų daug blogesnis, dar kyla klausimas.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Esu ir aš apsupta daugybės įvairiausių elektros prietaisų, kurie labai palengvino žmogaus gyvenimą. Dauguma jų yra prijungti prie elektros lizdo. Jei nebūtų elektros, nebūtų ir elektroninių prietaisų, o be jų labai sunku įsivaizduoti dabartį. Taigi manau, kad elektra gali būti tituluojama kaip „Atradimas, pakeitęs dabartį“. Ar iš tiesų be elektros mūsų gyvenimas būtų daug blogesnis, dar kyla klausimas.  Elektra mums labai daug davė, deja, nemažai iš mūsų ji ir atėmė. Ji mus „užrakino“ namuose,  dėl jos mes mažiau bendraujame su kitais žmonėmis. Taigi ar elektra mums naudinga, o gal žalinga?

Tūkstančius metų žmones žavėjo žaibo galia, jėga, nenuspėjamumas. Tai sudomino ir garsųjį išradėja Benjaminą Frankliną. Visiems gerai žinomas jo eksperimentas su aitvaru, raktu, ir šilkiniu siūlu. Šiuo bandymu Franklinas įrodė, kad žaibas yra elektros iškrova. Tada ir prasidėjo spartus elektros tyrinėjimas, buvo išrasta nesuskaičiuojama daugybė elektros prietaisų, kurie labai padėjo žmogui kasdieninėje, buityje. Mes neįsivaizduojame šiandienos be elektros lempučių, skalbimo mašinų, televizoriaus, šaldytuvo, ir ,žinoma, šiomis dienomis dažniausiai naudojamo įrenginio - kompiuterio. Mūsų visuomenė yra visiškai kompiuterizuota, manau, daugelis žmonių labai sutriktų, jei iš jų gyvenimo visam laikui dingtų elektra, galbūt kai kurie net neišgyventų. Juk be elektros negalėtų vykti ir įvairūs medicininiai tyrimai, kai kurios operacijos.

Taip, elektra labai naudinga, bet ji turi ir kelias neigiamas savybes. Mes truputį nutolome nuo gamtos, mažiau bendraujame su kitais žmonėmis, elektrinių avarijos padaro nemažai žalos tiek gamtai, tiek žmogui. Tačiau, aš manau, kad tai yra maža kaina, kurią turime sumokėti už elektros mums teikiama naudą.

Be elektros nebūtų padaryti atradimai įvairiose srityse, tokiose kaip astronomija, medicina, biologija, chemija, genetika, fizika... O be šių  išradimų mūsų gyvenimas grįžtų į gilius viduramžius, kur žmonės gyvendavo tik apie keturiasdešimt metų ir  mirtingumas buvo labai didelis. Taigi galima daryti išvadą, kad be elektros mūsų evoliucija būtų kur kas lėtesnė. Elektra yra labai svarbi mūsų gyvenime, ji tikrai yra atradimas,  pakeitęs dabartį. Juk ir šis esė taip pat parašytas elektros pagalba- kompiuteriu, „mintančiu“ elektros srove.

Viktorija Amšiejūtė, Alytaus Putinų gimnazija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius