Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 16

Atradimas, pakeitęs dabartį: greito maisto ypatumai

Šiais laikais žmones net nesusimąsto, kad skubėdami ar tingėdami pabūti virtuvėje, praranda galimybę atrasti naujus skonius, valgymo tradicijas, bendrus vakarus prie stalo su šeima, draugais. XXI a. daug kalbama apie maisto kultūrą ir bandoma iš naujo išmokyti atrasti malonuma gaminant ir valgant įvairius patiekalus. Tačiau ar tai iš tikro efektyvu? Kas laimi – tradicijos ar greitas maistas? Deja, dar yra daug žmonių, kuriems reikia mokytis mokytis mokytis valgyti.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Šiais laikais žmones net nesusimąsto, kad skubėdami ar tingėdami pabūti virtuvėje, praranda galimybę atrasti naujus skonius, valgymo tradicijas, bendrus vakarus prie stalo su šeima, draugais. XXI a.  daug kalbama apie maisto kultūrą ir bandoma iš naujo išmokyti atrasti malonuma gaminant ir valgant įvairius patiekalus. Tačiau ar tai iš tikro efektyvu? Kas laimi – tradicijos ar greitas maistas? Deja, dar yra daug žmonių, kuriems reikia mokytis mokytis mokytis valgyti.

Greitas maistas apibūdinamas kaip maistas, kuris yra jau paruoštas ir labai greitai patiekiamas. Terminas „greitas maistas“ buvo užregistruotas žodyne 1951 m. Merriam‘o Webster‘io (Merriam Webster). Žinoma, patiekalas, kuriam nereikia daug laiko paruošti, gali būti vadinamas greitu maistu, tačiau dažniausiai šis terminas taikomas maistui, kurį sudaro jau paruošti ingredientai ir yra parduodamas įpakuotas į pakuotes, pritaikytas išsinešimui.

Greito maisto istorija prasideda 1939 m. Kai fermeris Carl‘as Karcher‘is (Carl Karcher) atidarė pirmąjį greito maisto restoraną, kuriame privažiavus automobiliu buvo galima užsisakyti norimą patiekalą. Lankytojus paprastai aptarnaudavo patrauklios padavėjos. Tokie restoranai ypač patiko jaunimui – juk kas gali būti geriau už naktinius užkandžius, gražias merginas ir šaunias mašinas. Tačiau palyginus su šiais laikais, jaunimo pomėgiai ne visai pasikeitę. Performavus ankstesnįjį sakinį į šių laikų dalies jaunų žmonių malonumo supratimo tezę, ji skambėtų taip - kas gali būti geriau už naktinius pasilinksminimus, alkoholį, bei nežabojama laisvę.  (Gerai, kad yra ir kitokius malonumus mėgstančių žmonių)

Kuo toliau, tuo labiau greitas maistas populiarėjo, kol galiausiai tapo mada. 1948 m. Amerikoje atsidarė pirmasis McDonald‘s restoranas. Žmonės iš visos valstijos rinkosi ten pavalgyti, nes, pasak reklamos, „Tai buvo kažkas naujo“. Pasekę McDonald‘s pavyzdžiu atsidarė ir daugybė panašių restoranų, tokių kaip: Taco Bell, Dunkin‘ Donuts, Burger King, Kentucky Fried Chicken. Taip greitas maistas išpopuliarėjo ne tik Amerikoje, bet ir visame pasaulyje.

XXI a. greitas maistas tapo toks populiarius pasaulyje, kad pradėjo ryškėti dauguma šio maisto neigiamų savybių. Jau ir Lietuvoje galima pamatyti nutukusių žmonių, kurie vietoj virtuvėje praleisto laiko tiesiog užsuka į greito maisto restoraną. Ir taip elgdamiesi net nesupranta, jog praranda smagius pasisėdėjimus prie bendro šeimos stalo, netenka valgymo kultūros, namai nekvepia gaminamu maistu.  Galbūt daugelis stebisi, kodėl greitas maistas toks populiarus šiomis dienomis? Ogi dėl to, kad jis pigus, greitai paruošiamas, skanus ir šiuolaikinių media technologijų dėka yra reklamuojamas kaip sveikas maistas. Taigi visai natūralu, kad dauguma žmonių valgo greitą maistą net nesusimąstydami - sveika tai ar ne?

Tikriausiai pastebėjote, kad nuo tada, kai Vilniuje atsidarė pirmasis McDonald‘as Lietuvoje ir beveik visi bent po kartelį jame apsilankė, didesnio populiarumo „greitmaisčio” restoranai mūsų šalyje taip ir nesusilaukė. Matyt, mums artimesni cepelinai ar barščiai, o skubėti pradėjome tik nepriklausomybės dvidešimtmečiui persiritus į antrąją pusę. Nors Lietuvoje tai dar nėra taip aktualu, tačiau dauguma pasaulio gyventojų net neįsivaizduoja dienos, kai jie nevalgo greito maisto. Studentams, verslininkams, namų šeimininkėms ar šiaip „amerikietiškoms“ šeimoms, kuriose visa šeima dažniausiai kenčia nuo antsvorio problemų dėl per didelio dažno greito maisto vartojimo, greitas maistas tapo neatsiejama gyvenimo dalis. Ar galite įsivaizduoti šiuolaikinį studentą, skubantį į paskaitas ir rankoje nelaikančio kebabo, dešrainio ir coca-colos buteliuko? Sunku... Arba namų šeimininkę, diena iš dienos tūnančia virtuvėje ir gaminančią, vietoje to, kad užsuktų į McDonald‘a ir už pora litų nupirktų pietus visai šeimai? Lietuvoje – taip, Amerikoje – ne. Tam yra paprastas paaiškinimas: daugelis atsisako „gaišti laiką“, leisti kalnus pinigų vien tam, kad pasimėgautų namie gamintu mėsainiu.Bet, manau, kad tokie žmonės labai klysta, nes jie praranda nemažai malonių dalykų. O dar reiktų pagalvoti ir apie tai, kad iš šeimos ir aplinkos į visuomenę ateina bendrosios tautos valgymo tradicijos.

Greito maisto atsiradimas tikrai pakeitė šiuolaikinį gyvenimą Galbūt jūs abejojate, ar greitas maistas tikrai atradimas? Mano manymu, taip, kadangi greito maisto atsiradimas radikaliai pakeitė žmonių gyvenimus, jų maitinimosi ypatumus, gyvenimo būdą bei požiūrį į maitinimąsi.

Kretingos rajono Darbėnų gimnazijos

IIIGa klasės mokinio

Pauliaus Padroščio

Esė „Atradimas, pakeitęs dabartį “

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius