-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 07 18

Elektroninės cigaretės – stebuklas ar grėsmė?

Elektroninėse cigaretėse nėra dervų, itin žalingos įprastos cigaretės sudedamosios dalies. Visame pasaulyje vis garsiau skamba dviejų žodžių derinys – „sveika gyvensena“.  Žmonės...

Elektroninėse cigaretėse nėra dervų, itin žalingos įprastos cigaretės sudedamosios dalies. Visame pasaulyje vis garsiau skamba dviejų žodžių derinys – „sveika gyvensena“.  Žmonės pagaliau pradeda mąstyti apie savo sveikatą ir kaip atsisakyti žalingų įpročių, tačiau XXI amžiaus pinklėmis išlieka rūkymas. Vis didesnė dalis rūkančiųjų negalėdami, o galbūt tiesiog nenorėdami atsisakyti cigarečių, kaip alternatyvą pasirenka elektroninę cigaretę.  Tačiau kol vieni sako, jog elektroninės cigaretės gali išgelbėti tūkstančius gyvybių, kiti teigia, jog rūkyti elektronines cigaretes yra nesaugu.

Elektroninės cigaretės sudėtis

Elektroninė cigaretė susideda iš dviejų dalių. Viename gale yra akumuliatorius, kitame –  kaitiklis ir kapsulė su aromatizuotu elektroniniu skysčiu (kuriame dažniausiai yra nikotino). Nikotinas kapsulėje kaitinamas ir garų pavidalu patenka į kvėpavimo takus. Garuose, be nikotino, gali būti kitų medžiagų, tokių kaip mentolis. Visas garinimo procesas primena įprastinės cigaretės rūkymą, tačiau didžioji dalis to, kas atrodo kaip dūmai, yra tiesiog vandens garai. Elektroninėse cigaretėse nėra tabako, todėl nėra ir dervų, kurios yra pavojingiausios žmonių sveikatai.

Cigarečių klasifikavimas

Kol kas elektroninės cigaretės yra klasifikuojamos kaip vartojamasis produktas ir joms taikomi įprasti prekybiniai standartai. Tai reiškia, jog elektroninės cigaretės turi atitikti Lietuvos ir ES standartus. Elektroninės cigaretės parduodamos paprasčiausiai kaip alternatyva įprastoms cigaretėms.

Kai kurie medicinos ekspertai vertina teigiamai tokį žmonių pasirinkimą. „Nikotinas nėra ypač pavojingas narkotinas. Jei visi rūkantieji pakeistų įprastines cigaretes elektroninėmis, būtų išgelbėtos tūkstančiai gyvybių, o tai būtų tikrai didelis pasiekimas“, – teigė profesorius Johnas Brittonas.
 
Tačiau valdžios atstovai bei visuomeninių organizacijų atstovai yra susirūpinę dėl elektroninių cigarečių saugumo bei jų prekybos reguliavimo. „Ne tik jaunimas, bet ir vaikai gali įsigyti elektroninių cigarečių“, – teigia Nacionalinės alkoholio ir tabako kontrolės koalicijos prezidentas doc. Aurelijus Veryga.

Specialistų teigimu, elektroninės cigaretės turi būti identifikuojamos kaip vaistas, todėl privaloma griežtai reguliuoti jų pardavimus arba pašalinti jas iš prekybos. Vokietijoje ir Olandijoje buvo bandoma klasifikuoti elektronines cigaretes kaip medicininį vaistą, tačiau šios pramonės atstovai laimėjo teisme ir šis klasifikavimas buvo panaikintas.

Nors yra keli apribojimai dėl reklamos, tačiau kitos reguliavimo priemonės nėra apribrėžtos. Priešingai nei guma ar pleistrai su nikotinu, elektroninės cigaretės nėra priskiriamos vaistams. Dėl šios priežasties nėra informacijos apie nikotino grynumą bei jo kiekį elektroniniuose skysčiuose.

Ar saugu naudoti elektronines cigaretes?

„Paprastas atsakymas, jog mes nežinome, prireiks daugiau laiko ir atidžių tyrimų norint išsaiskinti elektroninių cigarečių poveikį žmogaus sveikatai“, – teigė Britų Medicininės asociacijos daktarė Vivienne Nathanson.
 
Mokslas neatsakė į daug klausimų, susijusių su elektroninėmis cigaretėmis. Vienas svarbiausių klausimų, užduodamų elektroninių cigarečių pardavėjams – „Ar verta naudoti elektronines cigaretes?“
 
Vienos iš Lietuvoje veikiančių elektroninių parduotuvių darbuotojas Saulius mano, jog tai yra asmeninis pasirinkimas, alternatyva tabako rūkymui.

„Idėja yra gauti nikotino vėsių garų pavidalu, o ne kvėpuojant dūmais iš degančių augalinių medžiagų. Šios medžiagos turi įtakos daugeliui sveikatos sutrikimų, ne tik pačiam rūkančiajam, bet ir aplinkiniams. Per griežtas reguliavimas gali pakenkti elektroninių cigarečių prekybai ir galbūt taip atimti galimybę gyventi sveikiau. Nepaisant to, tdraudimas parduoti elektronines cigaretes jaunesniems kaip 18 metų asmenimsyra tiesiog būtinas“, – teigia Saulius.

Visas pasaulis laukia sprendimo dėl elektroninių cigarečių reguliavimo, tad ar elektroninės cigaretės pakeis įprastines? Sužinosime jau netolimoje ateityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius