Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 18

Idėjos Lietuvos mokykloms

Programos „Renkuosi mokyti!“ mokytojai skirtingose šalies mokyklose pradeda įgyvendinti įvairius projektus.
Įkrauk.lt nuotrauka
Įkrauk.lt nuotrauka / Įkrauk.lt reporterio nuotrauka

Programos „Renkuosi mokyti!“ dalyviai įkvėps savo mokykloms idėjų. 12-oje šalies mokyklų netrukus jaunieji mokytojai pradės įgyvendinti skirtingus projektus, naudingus jų bendruomenėms – nuo ekologijos skatinimo iki moksleivių motyvacinės sistemos. Šiose iniciatyvose jiems talkins būrys konsultantų: verslo, meno, žurnalistikos, psichologijos ir kitų sričių iškilūs žmonės.

„Šie projektai pagyvins mokyklos aplinką, atvers mokyklą platesnei bendruomenei, o patys vykdytojai-mokytojai įgis labai vertingos lyderystės patirties – juk projektus jie įgyvendins nuo idėjos iki rezultato. Nesvarbu, ar tai projektas skirtas mokytojų kolektyvui suvienyti, ar mokyklos interjerui sukurti, ar paskatinti vaikus kūrybiškiau mokytis – svarbu, kad jie įkvėptų gerų pokyčių mokyklose ir būtų tęstiniai, paliktų pėdsaką po savęs“, – sakė programos „Renkuosi mokyti!“ vadovė Eglė Pranckūnienė. Projektų įgyvendinimas – dalis jaunųjų mokytojų lyderystės ugdymo programos.

Mokytojai jau parengė savo projektų apmatus. Juose – pačios įvairiausios idėjos: lankyti muziejus drauge su moksleivių tėvais, sukurti mokyklose poilsio ir kūrybos erdves,  filmas apie mokyklos gyvenimą, mokyklos svetainė mokinių lūpomis, narkotikų prevencijos žaidimas pradinukams, ekologiškos gyvensenos skatinimas, motyvacinė sistema ir kiti. Projektai bus įgyvendinti programos mokyklose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Kelmėje.

Projektų konsultantais tapo kino režisierė Giedrė Beinoriūtė, programos iniciatoriaus SEB banko šeimos finansų ekspertė Julita Varanauskienė, dizainerė Ieva Ševiakovaitė, Nacionalinės dailės galerijos vadovė Lolita Jablonskienė, kinodailininkė ir scenografė Agnė Rimkutė, „Baltic Management Institute“ projektų vadovas Bryan Bradley, „VRP | Hill & Knowlton“ organizacinės komunikacijos konsultantas, rašytojas Tomas Staniulis, „15 min.“ generalinis direktorius Tomas Balžekas, Paramos vaikams centro psichologės Aušra Kūrienė ir Erna Petkutė, šeimų psichologė Miglė Dovydaitienė, Jaunimo karjeros centro vadovė Zina Baltrėnienė, bendrovės „Ekokonsultacijos“ direktorė Lina Šleinotaitė-Budrienė, ISM konsultantas-ekspertas dr. Arvydas Būta, „Astra Zeneca“ generalinis direktorius Saulius Šabūnas, psichologė Regina Jonušienė, „OVC konsulting“ konsultantai Roma Juozaitienė, dr. Aurimas Juozaitis ir Mirolanda Trakumaitė.

Konsultantų misija – padrąsinti ir įkvėpti būsimuosius visuomenės lyderius realizuoti gražias ir prasmingas idėjas Lietuvos mokyklose. Jie padės mokytojui patarimais, konsultacijomis, savo patirtimi, skirs laiko susitikimams su dalyviu ir apsilankys mokykloje.

„Mano projekto tikslas – paraginti šeimas daugiau ir kultūringai bendrauti, ne vien leisti laiką prekybos centruose. Vilniuje turime tiek įdomių muziejų, ir naujų – kaip Nacionalinės dailės galerija, ir atnaujintų – kaip Energetikos muziejus. Jungtis kviesime visus: moksleivius, jų tėvus, valgyklos darbuotojus – visi kas nori galės įsilieti į šią iniciatyvą ir kultūringai praleisti šeštadienio popietę“, – sakė Tomas Kivaras, projektą įgyvendinsiantis Vilniaus Jeruzalės vidurinėje mokykloje. Jo konsultantė, Nacionalinės dailės galerijos vadovė Lolita Jablonskienė, sako, kad bendradarbiavimas su mokyklomis yra graži daugelio muziejų tradicija. „Kas įdomu šiame projekte, tai požiūris į muziejų: ateiti ten ne tik su moksleiviais, bet su platesne mokyklos bendruomene – tėvais, seneliais, kolegomis – ir pasimėgauti drauge rimta intelektualia pramoga, prasmingai praleisti laiką“.

Pasak verslo ir vadybos mokytojos Indrės Giedraitytės, dirbančios Šiuolaikinės mokyklos centre, moksleiviams kūrybiškų idėjų ir minčių nestinga – trūksta mokėjimo jas pristatyti mokyklos bendruomenei ir iki galo įgyvendinti. Todėl ji inicijuos „Idėjų mugę“: jos metu originaliausias, naudingiausias idėjas moksleiviai pristatys savo bendruomenei, atrinks vertas įgyvendinti ir drauge sugalvos, kaip surasti tam lėšų. Šio projekto konsultantė Julita Varanauskienė sako, kad tokie projektai labai gerai leidžia įsilieti visai bendruomenei ir surasti nišų, kokių šviežių idėjų galima įgyvendinti mokykloje.

Donatas Kriukas ir Ieva Balčiūnienė savo idėjomis nori padaryti šiltesnę mokyklų aplinką ir ugdyti estetinę kultūrą. „Mokykloje nėra vietų, kur mokiniai galėtų per pertraukas išlieti savo kūrybinę energiją, žaisti, skaityti, tiesiog jaukiai pasėdėti. Tad šiuo projektu sieksime kartu su moksleiviais ir jų tėvais sukurti tokias erdves, bandysime ieškoti ir šiokio tokio finansavimo“, – sakė Ieva. Jiems talkins ir kūrybinių idėjų padės sumastyti dizainerės Ieva Ševiakovaitė ir Agnė Rimkutė.

Daiva Vaičaitytė, dirbanti su pradinukais, nori nuo mažens ugdyti ekologišką požiūrį į juos supančią gamtą ir aplinką. Drauge su konsultantais iš bendrovės „Ekokonsultacijos“ ir Ekologiškos kultūros asociacijos ji sukurs mokymosi priemones, kurios skatins mokinukus taupyti energiją, rūšiuoti atliekas ir atsakingai žiūrėti į sveikatą. „Jeigu vaikams tai įdiegiama nuo mažens, sveikas maistas ir atsakingas požiūris į aplinką tampa įprastu ir kasdienišku dalyku. Tikiuosi, kad vaikai savo geru pavyzdžiu įkvėps ir tėvelius bei artimuosius“. Projektui pavykus, patirtimi ši komanda ketina pasidalyti ir su kitomis šalies mokyklomis.

Projektus mokytojai įgyvendins šiais mokslo metais. Tikimasi, kad dauguma jų turės išliekamąją vertę arba taps tęstiniais, prigis mokyklų tradicijose.

„Renkuosi mokyti!“ – tai ilgalaikė socialinė programa, kurios tikslas pritraukti geriausius aukštųjų mokyklų absolventus dvejus metus po studijų dirbti mokytojais, tuo pačiu ugdant asmeninius jų lyderystės įgūdžius tolesnei karjerai švietimo ar bet kurioje kitoje srityje. Tai pirmoji ir kol kas vienintelė privati verslo iniciatyva, siekianti paskatinti pokyčius Lietuvos švietimo sistemoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius