Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2012 09 25

Ką turi žinoti fotoreporteris?

Gerai paruošta naujiena nėra vien akį traukianti antraštė ir kokybiškas bei įdomus tekstas. Didelę vertę naujienai suteikia ir ją iliustruojančios fotografijos – kreipiančios...
Nuotraukos pavadinimas
Nuotraukos pavadinimas

Gerai paruošta naujiena nėra vien akį traukianti antraštė ir kokybiškas bei įdomus tekstas. Didelę vertę naujienai suteikia ir ją iliustruojančios fotografijos – kreipiančios skaitytojo dėmesį, intriguojančios, neįprastos, sudominančios. Norint užfiksuoti gerą ir įsimenantį kadrą, svarbiausia atsiminti kelis dalykus.

  • Žinokite, ką norite įamžinti. Eidami fotografuoti žinokite, ką siekiate užfiksuoti. Jei lankotės renginyje ar atsidūrėte greta spaudos dėmesio verto įvykio, atsirinkite, kas jus supančiame veiksme – svarbiausia: kurie procesai, veiksmai, žmonės yra reikšmingiausi ir aktualiausi. Gerai žinodami, ką užfiksuoti yra svarbiausia, išvengsite beverčių kadrų, kuriuos vėliau, atrinkinėdami nuotraukas, tiesiog ištrintumėte.
  • Būkite pasiruošę. Neretai lankydamiesi viename ar kitame renginyje nė nepagalvojate, kaip jis atrodytų per fotoaparato objektyvą. Pamėginkite pažiūrėti – leisdami laisvalaikį fotoaparatą turėkite su savimi. Juk kas žino, kokių gražių vaizdų jums pavyks užfiksuoti, kiek naujų detalių pastebėsite. Būkite pasiruošę – po ranka turėdami fotoaparatą galite netik puikiai praleisti laiką fotografuodami, bet ir „sugauti“ itin patrauklius kadrus.
  • Reportažas – pasakojimas skaitytojui. Atsidūrę įvykių apsuptyje fotoreporteriai turi vienintelę misiją: nuotraukomis papasakoti skaitytojui, kaip viskas atrodė stebint gyvai. Užfiksuokite esmę – pagrindinį nutikimą. Parodykite jį iš visų pusių. Kreipkite dėmesį į detales – kas vyko šalia, kas traukė akį. Parodykite skaitytojui, kas dalyvavo – kas tapo įvykio personažais, kas buvo publikoje. Atminkite, kuo daugiau nuotraukų – tuo įdomiau ir išsamiau!
  • Svarbiausia – akimirka. Kartais dėmesio verti įvykiai nutinka netikėtai, o po ranka nėra nei fotoaparato, nei filmavimo kameros. Vis dėlto mobilųjį telefoną su savimi turime nuolatos, o beveik kiekviename jų yra ir įmontuota kamera, kuri gali jus išgelbėti siekiant užfiksuoti momentą. Žinoma, aukštos kokybės fotografijų ar vaizdo įrašo tokiu atveju tikėtis neverta, tačiau svarbiausias tikras pasiektas – auksinis kadras yra užfiksuotas.
  • Sugalvokite temą. Kartais norint užfiksuoti gražius ir akį traukiančius kadrus visai nereikia laukti, kol kas nors nutiks. Sugalvokite temą savo fotoreportažui, apmąstykite, kaip norite ją realizuoti, ir fotografuokite! Patikėkite, skaitytojai mėgsta žiūrėti nuotraukas, o būtent jūsų fotografijos jiems gali palikti didelį įspūdį!
  • Greitis – būtinas. Bendradarbiaujant su internetine žiniasklaida neatsiejama darbo dalimi tampa greitis. Naujienų portalų skaitytojai ištroškę žinių bei vaizdų – tų, kuriuos užfiksavote jūs. Pateikti skaitytojui fotografiją, kai veiksmas jau pasibaigęs, gali būti vėlu, tad skubėti tiesiog būtina. Bėkite, užfiksuokite, atsiųskite arba įkraukite – šitaip dirba naujienų portalų žurnalistai. Pabandykite – pasidalinkite nuotrauka pirmi ir pasijauskite svarbūs, profesionalūs ir... pasportavę!
  • Ką galima fotografuoti. Atsidūrus greta neįprasto ar šokiruojančio įvykio neretai kyla klausimas – ar galima tai įamžinti fotoaparatu? Atsakymas paprastas: jūs turite teisę fotografuoti viešumoje. Tiesa, jūsų priėjimą prie įvykio vietos gali riboti atsakingi darbuotojai arba policija – jų nurodymams turite paklusti. Būkite mandagūs, pagarbūs ir profesionalūs – tai gali būti kelias į pasisekimą.
  • Ko negalima fotografuoti. Būdamas viešumoje fotografas turi teisę fiksuoti tik pilnametystės sulaukiusius asmenis. Vadinasi, jūsų fotografijose negali šmėžuoti vaikų veidai – nepilnamečiai nuotraukose gali būti matomi tik tokiu atveju, jei pažiūrėjus į nuotrauką jų pažinti nėra įmanoma. Jei jaučiate reikiamybę įamžinti fotografijoje vaiką, privalote gauti tėvų sutikimą – mandagiai paklauskite, ar vaikas gali būti nufotografuotas, įspėkite, kur ir kada ketinate publikuoti nuotrauką. Tik įsitikinę, jog tėvai sutinka, galite fotografuoti nepilnametį. Svarbu žinoti, jog be sutikimo fotografuoti negalima ne tik nepilnamečių, bet ir neįgalių asmenų – fotografuodami neįgaliuosius turite gauti arba jų tėvų, arba jų pačių sutikimą, priklausomai nuo jų amžiaus.

O dabar, kai jau viską išmokote, čiupkite fotoaparatus ir pirmyn – fotografuokite ir dalinkitės! Savo užfiksuotus kadrus ar vaizdo įrašus galite įkrauti čia arba siųsti juos el. paštu ikrauk@15min.lt!

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius