Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2012 09 25

Kaip pateikti naujieną?

Gerai paruošta naujiena susideda iš kelių aspektų. Idant tekstą būtų galima laikyti išties kokybišku, informacija turi būti aktuali, įdomiai pateikta, operatyviai pranešta ir turė...
Nuotraukos pavadinimas
Nuotraukos pavadinimas

Gerai paruošta naujiena susideda iš kelių aspektų. Idant tekstą būtų galima laikyti išties kokybišku, informacija turi būti aktuali, įdomiai pateikta, operatyviai pranešta ir turėti poveikį skaitytojui. Ką daryti, kad jūsų paruošta naujiena prilygtu gero žurnalisto tekstui? Štai jums keli patarimai:

Naujienos struktūra. Tipiška žurnalisto parengta naujiena susideda iš kelių detalių: antraštės, paantraštės, citatų ir likusios informacijos.

Antraštę galima laikyti pažadu skaitytojui – ji netik turi būti traukianti akį, bet ir atskleisti tai, apie ką rašote tekste. Antraštės pagalba jūs netik sudominate, bet ir pranešate.

Paantraštė – pirmieji jūsų straipsnio sakiniai. Keliais sakiniais turėtumėte nusakyti visą naujienos esmę, apibendrintai pateikti esminę informaciją.

Citatos – pagrindinių naujienos veikėjų komentarai, skirti skaitytojui. Tekste naudojamos citatos netik pagyvins jūsų tekstą, bet ir suteiks jam vertės.

Likusi informacija – tai, ką būtinai turite paminėti siekdami pranešti visą žinią ir jos aplinkybes, detales. Likusią informaciją žurnalistas tekste nusako savais žodžiais. Nepamirškite – kiekviena naujiena susideda iš aplinkybių, faktų ir nuomonių!


Naujienos kriterijai. Kiekviena naujiena turį būti įdomi skaitytojui, mat kitaip ją pranešti tiesiog neverta – kam rašyti, jei tai nieko nedomina?

Visų pirma savo tekstu turite pranešti žinią – tai, apie ką dar niekas nežinojo. Naujiena turi būti naudinga – ja pranešame informaciją arba dalijamės patarimais. Naujiena turi būti svari – paremta išmanančiųjų komentarais.
Dar jai būtinas savalaikiškumas – atsidūrę įvykio vietoje turėtumėte siekti apie įvykį pranešti iškart arba kaip įmanoma greičiau, mat jau po kelių akimirkų naujiena taps pasenusi.

Svarbus naujienos kriterijus – artumas. Skaitytojui visuomet bus aktualiau tai, kas vyksta arti jo – jam svarbiau, kas vyksta jo mieste ar kaime, jo šalyje ir tai, kas turi poveikį jo gyvenimui, o ne tai, ko niekaip su savimi susieti jis pats negali. Žinoma, tai nereiškia, jog nereikia pranešti apie įvykius, tarkime, Naujojoje Zelandijoje, – jie visada gali pasirodyti įdomūs, o galų gale ir pateikti intriguojančiai.

Be jokios abejonės, skaitytojui visada įdomu, kas nutiko tam, ką jis pažįsta. Tai nebūtinai turi būti kaimynas – gali būti ir tiesiog žinomas žmogus. Įžymybės ir jų istorijos visada ras savo auditoriją naujienų portale, o jūsų tekstas be abejonės sulauks daug komentarų ir skaitytojų peržiūrų.


Svarbiausi klausimai. Geras žurnalistas, prieš rašydamas tekstą, visuomet iškelia sau svarbiausius klausimus, kurių pagalba parengia straipsnį, adresuotą skaitytojui. Kas, ką, kur, kada, kaip, kodėl – svarbiausi klausimai, į kuriuos turėtumėte atsakyti savo tekste.


Objektyvumas. Kiekvienas, rašydamas tekstą apie kilusį konfliktą (nesupraskite ne taip – tai anaiptol neturi būti dviejų žmonių nesutarimai – gali būti ir reiškinys ar įvykis, kurį visuomenė vertina nevienareikšmiškai), turėtų stengtis išlikti objektyvus. Nesvarbu, kurią poziciją palaikote ir kokios nuomonės laikotės jūs – dirbdami žurnalisto darbą skaitytojui neturite piršti savo nuomonės. Geras žurnalistas suteiks galimybę pasisakyti abiejoms skirtingų nuomonių besilaikančioms pusėms, jo darbo vaisiumi taps kokybiškai paruoštas tekstas.


Atsakomybė. Ruošdami naujieną turėtumėte ne tik skelbti vien tiesą, bet ir neiškraipyti pašnekovo išsakytų minčių ar faktų. Atsakomybės naštą žurnalistui visuomet gali sumažinti patikimi šaltiniai – situaciją išties išmanantys ekspertai, galintys pakomentuoti ir/ar pakonsultuoti, taip pat patikimi informacijos davėjai – šaltiniai, iš kurių sužinojote naujieną, ir esate užtikrinti jų teisumu.

Kada naujiena ištrinama. Naujienų portalai naujienas gali panaikinti tik vienu atveju – jei ji neatitinka tikrovės. Arba teismo sprendimu. Už naujienos turinį, primename, atsako jos autorius. Taip pat naujiena trinama, jei neaišku, ką autorius nori pasakyti, jei rašo nelietuviškais rašmenimis, jei publikacija knibždėte knibžda klaidų.

Matote? Norint paruošti išties gerą ir žurnalisto darbą primenančią naujieną, reikia visai nedaug! Nepamirškite esminių žurnalistikos taisyklių, jų laikykitės, rašytite, publikuokite ir burkite savo skaitytojų ratą!

Kaip skelbti IKRAUK.LT naujieną
Kaip skelbti IKRAUK.LT naujieną

Norėdami įkrauti ir skelbti naujieną (jei ji atitinka aukščiau išvardytus reikalavimus), spauskite viršuje esančiame MENIU mygtuką „Skelbti naujieną“. Čia pridedame tik iliustraciją tiems, kurie to mygtuko iškart neranda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius