Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 06 16

Kartą į namus atkeliavo katinėlis Findusas ir gaidys Karuzas... (nuotraukos)

Prieš kelias savaites gavome dovanų knygelę apie katinėlio Finduso nuotykius („Kaip Findusas gaidį Karuzą išvijo“, autorius Sven Nordqvist) ir nuo tada kasdien ją vartome, skaitome, grožimės, juokiamės iš aprašomų nuotykių, analizuojame spalvingas iliustracijas.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Prieš kelias savaites gavome dovanų knygelę apie katinėlio Finduso nuotykius („Kaip Findusas gaidį Karuzą išvijo“, autorius Sven Nordqvist) ir nuo tada kasdien ją vartome, skaitome, grožimės, juokiamės iš aprašomų nuotykių, analizuojame spalvingas iliustracijas. Dabar tai pati mylimiausia Elzės knygelė, vis atneša man ją skaityti, visur vežasi ir vis prašo apie „didelę vištą“ (supraskit, gaidį) paskaityti.

Šioje knygelėje pasakojama apie katinėlio, vardu Findusas, išgyvenimus, kai į jo ramią, paprastą ir nesudėtingą kasdienybę netikėtai įsiveržia rimtas konkurentas – gaidys. Jis kaip mat pavergia vienintelių Finduso draugų – vištų ir šeimininko – dėmesį ir simpatijas, tad katinėlį užvaldo didelis pavydas ir nepasitenkinimas. Jis nenori susitaikyti su pasikeitusiu gyvenimu, prarastu populiarumu, jį liūdina vištų ir šeimininko Petsono žavėjimasis Karuzu. O sunkiausia ištverti itin garsų gaidžio giedojimą, kuriuo žavisi visi kiti ūkio gyventojai. Ir tada Findusas imasi įvairiausių priemonių, norėdamas susigrąžinti vištų simpatijas ir atsikratyti taip nemėgiamo gaidžio. Skaitant knygelę ir mums pasidaro gaila to nuoširdžiai liūdinčio katinėlio, kartu su juo liūdime, pykstame ant šaižiai giedančio, išdidaus Karuzo ir kartu su Findusu norime, kad jo nebebūtų. O kai vis tik katinėlis pasiekia tikslą ir išveja savo konkurentą, tiek jam, tiek mums pasidaro liūdna ir gaila gaidžio. Skaitydami jaučiamės taip pat, kaip ir katinėlis: „Findusas susigėdo. Iš tiesų juk to ir tikėjosi. Tačiau tik šiaip, mintyse.. O kai mintys tapo tikrove, jis ėmė graužtis.“

Knygutėje labai natūraliai ir šmaikščiai aprašomos katinėlio emocijos ir jo bandymai išspręsti problemą. Negali nesužavėti katinėlio ironiška kalbėjimo maniera, kai jis reiškia savo nepasitenkinimą naujuoju namų gyventoju. Su šypsena skaitome ir apie vištų būrio žavėjimąsi gaidžiu. Čia man panašu į gerus šiuolaikinius animacinius filmus, kurie skirti vaikams, bet tam tikros vietos suprantamos ir tikrai priverčiančios nusijuokti ar bent jau nusišypsoti tik suaugusiuosius. Labai smagiai skaitoma knygelė, ryškūs visų veikėjų charakteriai, vaikams aiškiai suprantami jų tarpusavio santykiai. Manau, kad skaitant ją kiekvienas vaikas savyje gali atpažinti Findusą - kartais besijaučiantį nuskriaustu, nemylimu, pykstantį ant kito, kuris gauna daugiau dėmesio, kuriuo labiau žavimasi ir nuoširdžiai pavydintį. Man labai patiko, kad ši knygelė ne tik linksma, kupina nuotykių, bet ir pamokanti pagarbos kitam, atsakomybės už savo veiksmus, padedanti vaikui suprasti kitų žmonių jausmus, ieškoti tinkamų sprendimų susidarius konfliktiškoms situacijoms.

Mažiesiems tikrai patiks ir spalvingos, dinamiškos paties autoriaus pieštos iliustracijos. Į jas žiūrėdami lengvai galėsite atpasakoti visus katinėlio nuotykius, išraiškingai nupieštuose veiduose atpažinsite visų veikėjų emocijas. Ir kiekvieną kartą matydami šiuos paveikslėlius atrasite kažką naujo ir tuo tikrai džiaugsitės...

Elzės mama Asta Vainorė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius