Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 11 16

Kaune jaunimas drausmino perėjas ignoruojančius pėsčiuosius

Kauno stoties turgaus požeminėje perėjoje socialine akcija „Netapk kėgliu kelyje“ paminėta žuvusiųjų eismo įvykiuose diena. Sekmadienį visuomenę į renginį pakvietę jaunimo organizacijos „Baltai Juoda“ nariai teigė norėję paskatinti pėsčiuosius gatvėse elgtis atsakingai.
Akcija „Nebūk kėgliu kelyje“
Akcija „Nebūk kėgliu kelyje“

„Akcijos metu drausminome pėsčiuosius, ėjusius ne per perėjas. Juos raginome būti sąmoningesniais ir atsargesniais. „Kelių kėgliams” išdalinome atmintines, kuriose nurodyta gresianti atsakomybė už Kelių eismo taisyklių nesilaikymą – numatoma 80-140 litų (23-40 eurų) bauda. Dar priminėme apie atšvaitus – žmonėms išdalinome daugiau nei šimtą kėglio formos atšvaitų“, – sakė viena iš akcijos organizatorių Skirmantė Javaitytė.

Renginio vietą žymėjo ant pėsčiųjų tako pavaizduoti milžiniški kėgliai, nurodantys atstumą iki artimiausios perėjos. Tačiau net ir vykstant akcijai netrūko žmonių, gatvę kirtusių ne pėsčiųjų perėjoje.

Paklausti, kodėl taip elgiasi, dauguma teisinosi: „Skubu!“. Kiti aiškino nematę pėsčiųjų perėjos, baiminęsi eiti per požeminę perėją ir pan.

Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, kasmet keliuose žūsta daugiau nei 270 tūkst. pėsčiųjų. Tai sudaro 22 proc. visų 1,24 mln. eismo nelaimių aukų skaičiaus. Apie 70 proc. šių incidentų įvyksta mieste. Lietuvoje tik kas 10-tas pėsčiasis kasdien gatvę kerta perėjose.

Pėstiesiems trūksta atsakomybės

Organizacijos „Baltai Juoda“ atstovė Eglė Ponomariova atviravo, kad inicijuoti akciją „Netapk kėgliu kelyje!“ paskatino nesenas įvykis.

„Važiuojant mašina teko staigiai stabdyti, kai judriame kelyje prieš pat akis išniro moteris su kelerių metų mergyte. Abi bėgo ne per perėją. Aš paspaudžiau garsinį signalą ir iškart buvau apdovanota nepadoria pirštų kombinacija. Praeivės vos išlaviravo tarp automobilių. Baisu, kas galėjo įvykti, jei nebūčiau žaibiškai sureagavusi ir nuspaudusi stabdžių.. Su tokiais pėsčiaisiais „vaiduokliais“ susiduriu kasdien, kaip ir daugybė kitų vairuotojų“, – pasakojo mergina. Ji pažymėjo, kad akcijai pasirinkta vieta nėra atsitiktinė – ji labai pavojinga.

„Dažnai tenka čia pravažiuoti ir kaskart matau kaip pėstieji vaikšto gatvėje, tarsi gyvi kėgliai ant kelio. Gaila, kad nesusimąsto, jog keliaudami ne per perėją, jie gali žūti. Štai vasarą, per 40 min. tokių bėglių šioje vietoje suskaičiavau net 200!“ – sakė E.Ponomariova.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius