-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 08 23

Kiaulių augintojai: artimiausiu metu kiauliena neturėtų brangti

Neseniai viešojoje erdvėje pasirodė prognozės, jog Lietuvoje ir kaimyninėse valstybėse dėl karštų orų bus sulaukta menkesnio grūdų derliaus, o dėl to išaugs ir pačių grūdų kaina....
Temos: 1 Kiauliena

Neseniai viešojoje erdvėje pasirodė prognozės, jog Lietuvoje ir kaimyninėse valstybėse dėl karštų orų bus sulaukta menkesnio grūdų derliaus, o dėl to išaugs ir pačių grūdų kaina. Teigiama, kad dėl šios priežasties turėtų brangti ir mėsa. Tačiau, kaip prognozuoja Lietuvos kiaulių augintojai, artimiausiu metu kiauliena brangti neturėtų. Mat tiesioginės priklausomybės tarp grūdų kainos ir kiaulienos pardavimo kainos galutiniam vartotojui – nėra.

Anot Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos direktoriaus Algio Baravyko, per keletą mėnesių kiaulienos gyvo svorio pirkimo kaina pabrangus grūdams greičiausiai nesikeis. „Jei grūdai pabrangs, dalis Lietuvos kiaulių augintojų gali nuspręsti, kad didesnio skaičiaus gyvulių šiuo metu auginti nebeapsimoka, todėl pradės juos skersti. Dėl to rinkoje atsiradusi didesnė kiaulienos pasiūla greičiausiai įtakos mėsos kainos stabilumą. Tad vartotojai, perkantys mėsą prekybos centruose ir turguose, kainos pokyčių pajusti neturėtų“, - teigia A. Baravykas.

Anot jo, įvykus grūdų brangimui gyvos kiaulės kaina paprastai pradeda kilti po 6-12 mėn. Tačiau tai galioja tik gyvos kiaulės kainai. „Kaip reaguos gamintojai, perdirbėjai bei mėsa prekiaujantys prekybos tinklai – priklausys nuo rinkos. Nes tiesioginės priklausomybės tarp grūdų kainos ir kiaulienos pardavimo kainos galutiniam vartotojui – nėra“, - sako asociacijos direktorius.

A. Baravykas bando prognozuoti, kad kiaulenos kaina galėtų keistis nebent po metų, išaugus šios mėsos paklausai. „Jei atsitiks taip, kad dėl grūdų brangimo bus išskersta nemažai kiaulių, o išlaikyti tokį patį gyvulių skaičių pasiryš nedaugelis augintojų, tikėtina, kad po metų pajusime augančią kiaulenos paklausą. Tuo pačiu ir kylančią gyvo svorio kainą“, - svarsto A. Baravykas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius