Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 22

Lietuvai reikia naujo himno?

ikrauk.lt skaitytojas Mantas dėsto savo nuomonę, kodėl Lietuvai reikia naujo himno. Ar sutinkate su juo?
Įkrauk.lt nuotrauka
Įkrauk.lt nuotrauka / Įkrauk.lt reporterio nuotrauka
Manau, Vinco Kudirkos Tautiška giesmė praranda savo aktualumą, t.y. Lietuvos himno žodžiai praranda savo galią, kadangi: 1. Nuo jo sukūrimo praėjo daugiau kaip šimtmetis;

2. Žodžiai neatitinka tikrovės (šalies vaikai takais dorybės jau senai nebeina ir tėvynės naudai nebedirba, tuo labiau žmonių gėrybei – masiškai emigruoja, jau ir taip ištirpo kone pusė Lietuvos; kita vertus, ta valdžia, kuri turėtų dirbti žmonių gėrybei – dirba savo asmeniškai gėrybei (faktas tas, kad visuomenė senai nepasitiki valdžia); tegul saulė tamsumas šalina ir šviesa mus lydi – bet tai tik skamba „tegul“; kas svarbiausia – vardan Lietuvos vienybė nebežydi (nebent per krepšinio varžybas, beje, ir krepšinio himną pakeitė, nes senasis savo atgyveno), o meilė dega daugiausiai ne Lietuvai, o pinigams – ir tai tik svarams arba eurams.

3. Bus proga pakoreguoti LR Konstituciją ir kai kuriuos aktualius jos straipsnius. Pradedant nuo valstybės himno („Tautiška giesmė“ tegul ir lieka tautiška giesme, o LR himnas tebūnie atviras naujovėms, atsižvelgiant į esamą padėtį šalyje). Beje, aš nieko prieš gerb. V.Kudirką neturiu, nežiūrint į tai, kad jis buvo linkęs į lenkišką kultūrą.

4. Kita vertus, žmonėms įdiegti dvasios, galima tik teigiant dabartį, o ne „tegul eina“, „tegul dirba“, „tegul dega“… Žodelis „tegul“ neįgalina „kodo“ giesmėje, t.y. piliečių pasąmonėje. Turėtų būti teigiama, kad jau įvyko arba vyksta dabartyje, o ne „tegul“, kas siejasi su „galbūt“.

5. Norėčiau atkreipti dėmesį į Manto Areimos „Patriotiškos giesmės“ akcentus: jau pats žodis „patriotas“ reiškia, kad atsidavęs savo tautai; pasiryžęs aukotis dėl tėvynės interesų, kas šiandien ir aktualiausia. Toliau: atkreipkite dėmesį į veiksmažodžius – viskas vyksta dabartyje arba jau įvyko – tai pasąmoningas „kodas“.

Teigti tam, kad būtų: „širdy telpa Lietuva“ (lietuvis – plačios širdies, t.y. geradūšis); „per pasaulį nešu“ (jau darau) Lietuvos vardą – pasauliui skelbiu, kad man Lietuva – pirmoje vietoje, t.y. ji – mano šalis ir tėvynė. Visavienybė apjungia teisingos tautos kalbą – mano manymu, kalba – svarbiausia tautai, nes kol gyva kalba, tol gyvuoja tauta. Teisinga tauta simbolizuoja, kad: teisybės tiek šalyje, kiek joje teisingų žmonių. Lietuviai – teisinga tauta (įgalintas „kodas“). Visavienybė – visi lietuviai vieningai kalba lietuviškai, kad ir kur jie bebūtų, emigrantams įgalinimas – neužmiršti lietuvių kalbos, pačio svarbiausio veiksnio Lietuvos kultūroje.

„Su Dievu mintyse“ – reiškia, kad pasitikime Dievu, nes valstybė be Dievo,  kaip ir demokratija joje – karikatūra. „Ąžuolo šaknis įleidau gimtos žemės gelmėse“ – pasąmoningas „kodas“, kad lietuviai gyvena Lietuvoje, „ąžuolas“ simbolizuoja – tautos tvirtybę; taip pat – giliai įleistos šaknys gimtoje žemėje. „Dėl tėvynės aukojuos“ – šalies patrioto pareiga. „Nostalgiška gaida“ – tėvynės ilgesio iššaukimas – orientuotas į išvykusius lietuvaičius – ilgesys tėvynės. „Didvyriškas ryžtas“ – savaime suprantamas patrioto bruožas. Pasiryžau gyventi tėvynėje ir dėl jos aukotis. Aš tai jau darau – „kodas“. „Laisva siela ir valia“ – vertybės. Laisvė – visų svarbiausia. „Plevėsuoja trispalvė“ – geltona, žalia, raudona – LR vėliava – valstybės simbolis. „Vienybės šauklio galia“ – patrioto kvietimas, raginimas susitelkti vardan Lietuvos, tik tikras patriotas turi savy galią. „Užgimė prasmės pilnatvė“ – jau įvyko („kodas“) – prasmingai jausiesi gyvendamas tik savo tėvynėje, pilnatvės pojūtis. „Prabudusi dvasia“ – naujai atgimęs lietuvis, pagal Dievą ir žmogų.  Čia ir dabar

V.Kudirkos „Tautiška giesmė“

Lietuva, Tėvyne mūsų Tu didvyrių žeme, Iš praeities Tavo sūnūs Te stiprybę semia. Tegul Tavo vaikai eina Vien takais dorybės Tegul dirba Tavo naudai Ir žmonių gėrybei. Tegul saulė Lietuvoj Tamsumas prašalina, Ir šviesa, ir tiesa Mūs žingsnius telydi. Tegul meilė Lietuvos Dega mūsų širdyse, Vardan tos Lietuvos Vienybė težydi!

Siūlau keisti į M.Areimos „Patriotišką giesmę“ Mano didelėj širdy Telpa visa Lietuva, Begaline meile dega Patriotiška dvasia. Per pasaulį aš nešu Brangų vardą Lietuva, Visavienybė apjungia Teisingos tautos kalba. Dėl tėvynės mylimos Vien su Dievu mintyse, Ąžuolo šaknis įleidau Gimtos žemės gelmėse. Su didvyrišku ryžtu Ir nostalgiška gaida Dėl tėvynės aš aukojuos Laisva siela ir valia. Plevėsuoja mūs trispalvė – Vienybės šauklio galia, Užgimė prasmės pilnatvė Su prabudusia dvasia. Redagavo K.Maironis Aliaus Koroliovo / 15min.lt nuotr.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius