Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 11

NT rinkos ir pasyvių namų seminaras

Europos Sąjungoje, o tai reiškia ir Lietuvoje, bus leidžiama statyti tik pasyviuosius namus, arba kitaip – nulinio energijos vartojimo namus.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Sparčiai auganti šilumos energijos kaina ir naujų technologijų diegimas statybų sektoriuje paskatino Europos Sąjungos Parlamentą dar 2010 m. patvirtinti ES namų energetinio efektyvumo direktyvą 2010/31/EU. Pagal šį dokumentą, jau nuo 2018 m. Europos Sąjungoje, o tai reiškia ir Lietuvoje, bus leidžiama statyti tik pasyviuosius namus, arba kitaip nulinio energijos vartojimo namus.

Kokia šios direktyvos reikšmė praktikoje?

Kadangi bus leidžiama statyti tik pasyviuosius namus, jau po kelerių metų daugelio Lietuvos namų projektuotojų, statybininkų ir statybinių medžiagų gamintojų kvalifikacija neatitiks keliamų reikalavimų. Tokiems namams projektuoti ir atitinkamoms medžiagoms gaminti, bus reikalingas tarptautinio lygio sertifikatas. Todėl projektuotojai bei statybininkai jau šiandien turėtų pradėti dalyvauti tarptautiniuose mokymo programose.

Ko gero, dar stipresni pokyčiai numatomi pačioje nekilnojamojo turto rinkoje prognozuojama, kad visų namų, pastatytų pagal mums įprastas senesnes technologijas, kaina smarkiai kris. O savo vertę išlaikys tik tie pastatai, kurie atitiks pasyvaus namo standartus. Todėl sumanūs nekilnojamojo turto vystytojai bei į ateitį žiūrintys gyvenamųjų namų savininkai jau dabar yra labiau linkę investuoti į modernią ir energetikai efektyvią statybą. Kokia iš to nauda gyventojams?

Esminis pasyvių namų privalumas tai, kad jie šildymui suvartoja net 7090 proc. mažiau energijos, nei įprasti namai. O per metus tai reiškia kelių tūkstančių litų ekonomiją. Pavyzdžiui, šaltuoju metų laiku įprastas 140 m2 namas suvartoja apie 400 m3 gamtinių dujų per mėnesį. Esant šiandieninėms gamtinių dujų kainoms per visą sezoną jo šildymas kainuotų apie 4500 Lt., tuo tarpu tokio pat dydžio pasyvaus namo išlaidos šildymui per metus sudarys vos 1060 Lt, o gal ir mažiau! Jau dabar tokiame name sutaupoma beveik 3500 Lt per metus, o energijos šaltinių kaina vis didėja. Tačiau pasyvus namas yra daugiau nei vien energijos taupymas. Tai visa sveikos ir saugios gyvenimo aplinkos koncepcija. Pasyvūs namai pasižymi pastoviu mikroklimatu, žiemą išlaiko šilumą, o vasarą apsaugo nuo karščio. Ventiliacinės sistemos filtrai pašalina žiedadulkes ir kitas daleles, galinčias sukelti alergiją. Namuose itin gera garso izoliacija ne daugiau 25 db.

Pasyvių namų gyvenvietė šalia Klaipėdos

Deja, Lietuvoje kol kas dar nėra pastatyta nei vieno namo, kuris pilnai atitiktų pasyvaus namo standartus. Vienas svarbiausių kriterijų tai, kad šildymo sąnaudos per metus negali viršyti 15 kWh/m2. Jei šis rodiklis didesnis, tai reiškia, kad namas galbūt yra energetiškai efektyvus, tačiau pasyvaus namo standartų dar nepasiekia.

Klaipėdos rajone, vos 6 min. kelio nuo miesto centro, formuojama pasyvių namų gyvenvietė Žalieji Leliai". Gyvenvietę suprojektavo sertifikuota pasyvių namų projektavimo bendrovė, pagal Vokietijos pasyvaus namo instituto metodiką ir griežčiausius reikalavimus. Projektas Žalieji Leliai" buvo pristatytas parodoje Individuali statyba 2011" ir pelnė parodos organizatorių apdovanojimą. Gyvenvietės idėją vysto VšĮ „Ecovizija", į pagalbą pasitelkusi net 8 kruopščiai atrinktus partnerius. Planuojama, kad pirmoji pasyvių namų gyvenvietė Lietuvoje bus pastatyta dar šiais metais.

Seminaras gyventojams, verslininkams ir žiniasklaidai

Pasyvių namų gyvenvietės statybos pradžia skelbiama 2011 m. liepos 18. statybų atidarymo proga jau antrą kartą rengiamas lankytojų populiarumo sulaukęs seminaras „Energetiškai Efektyvūs Namai". Seminare bus nagrinėjamas pasyvių namų standartas ir technologijos, energijos vartojimo efektyvumo didinimas ir atsinaujinančių energijos šaltinių panaudojimas, statant naujus namus ir renovuojant senus. Kviečiami visi besidomintys pasyvių namų statyba, procedūromis, ypatumais tiek individualių namų savininkai, tiek ir statybos bendrovės bei nekilnojamojo turto vystytojai. Renginyje dalyvaus Elektromobilių asociacija, kuri pristatys elektromobilį ir suteiks galimybes jį išbandyti. Registracija į seminarą yra nemokama ir kol kas dar vyksta. Norinčius dalyvauti kviečiame apsilankyti www.ecovizija.lt arba susisiekti tiesiogiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius