-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 10 27

NUOMONĖ. Lietuviškojo žurnalizmo ypatybės

Jau ne kartą, kai kokia nors problema, į kurią esu įsigilinusi, yra nagrinėjama visuomenės informavimo priemonėse, apima liūdesys - nes žurnalistai, rašydami apie vieną ar kitą dalyką, sugalvoja turinio neatitinkančias antraštes, o problemos esmė ar žinios turinys išverčiamas taip, kad neišvengiamai galima įžvelgti sąmokslo teorijas.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Jau ne kartą, kai kokia nors problema, į kurią esu įsigilinusi, yra nagrinėjama visuomenės informavimo priemonėse, apima liūdesys - nes žurnalistai, rašydami apie vieną ar kitą dalyką, sugalvoja turinio neatitinkančias antraštes, o problemos esmė ar žinios turinys išverčiamas taip, kad neišvengiamai galima įžvelgti sąmokslo teorijas.

Pabambėdavau sau po nosimi, pasišnekėdavau su draugais, bet šį kartą negaliu nepasidalinti mintimis... Tik prieš tai noriu pabrėžti, kad gerbiu žurnalisto profesiją, lenkiu galvą prieš tuos, kurie sugeba parengti išsamius ir kiek įmanoma objektyvius analitinius straipsnius ar reportažus.

Spalio 26 d. 10 val. LR Seime buvo įregistruotas Kultūros mecenavimo įstatymo projektas. Regis, jei toks įstatymas būtų priimtas, galėtum sakyti, jog tai - vos ne perversmas kultūros finansavimo srityje: kultūra išskiriama iš kitų visuomenei svarbių sričių, atskiriama komercinė parama nuo neatlygintino mecenavimo, mecenatams fiziniams asmenims suteikiamos mokestinės lengvatos už jų mecenavimą, mecenuojamaisiais gali tapti menininkai fiziniai asmenys, menui gabų jaunuolį galima remti nuo pat jo studijų pradžių ir tai jau bus vadinama mecenavimu. Pagaliau įtvirtinama, kad jei valstybė nėra pajėgi pakankamai finansuoti kultūrą, tai ji sudaro sąlygas tą daryti privačiam sektoriui. Na, gal ne pirmų puslapių verta žinia, bet interneto svetainių kultūros srities naujienų skyreliuose tikrai turėtų atsidurti.

Taigi nuo pat 11 val. ieškau informacijos apie įstatymo projektą populiariausiuose interneto portaluose. Pirmiausiai tikrinu pačius populiariausis: prie kultūros rubrikų šios naujienos nėra, prie dienos naujienų - taip pat. Vėliau pasirodo, jog kartais žinios nebuvimas geriau nei iškreipta žinia.

Toliau tikrinu dar du populiarius naujienų portalus. Abu jie žinutę talpina tarp dienos naujienų, žinia lakoniška ir objektyvi, nušviečiamos naujo įstatymo projekte numatytos naujovės ir mecenavimo skatinimo priemonės. Žinios antraštė tikrai neišskiskiria iš visų kitų - „Įstatymo projektas reglamentuos kultūros mecenavimą" (nuoširdžiai ačiū, kad neiškraipėte žinios).

Į paieškos langelį rašau dar vieno portalo pavadinimą. Ar pastebėjo? O gal net kaip nors įvertino, pakalbino menininkus ir potencialius mecenatus? Panašiausia antraštė į turinčią būti žinutę skamba taip - „M. Budraitis nesutinka, kad LNDT spektaklio reklama yra nevalstybinė". Atsiverčiu straipsnį ir skaitydama suprantu, kad paskutinės dvi spaudos konferencijos minutės iššifruotos praktiškai pažodžiui. Žinoma, žurnalistams neuždrausi ir nevalia uždrausti ar nurodyti, apie ką jie turėtų rašyti, deja, citatos sudėliotos ir pateikiamos taip, kad atrodo, jog M. Adomėnas su M. Budraičiu susitiko spaudos konferencijoje išsiaiškinti, ar toji reklama šokiruojanti, ar ne, ir kokia ji turi būti. Kultūros mecenavimo projektas paminėtas cituojant minėtus pranešėjus, atskirai nėra aptariamas.

Kitame portale naujiena skamba dar labiau šokiruojančiai - „Dramos teatro reklamą Seimas ribos įstatymu?".

Sutikite, ši antraštė iš tiesų skambi ir nepalyginamai labiau intriguoja nei koks nors „Toks ir toks įstatymo projektas užregistruotas Seime" (nebent „toks ir toks" skambėtų taip - „mokesčio už orą"). Puolu skaityti - straipsnis „pasiskolintas" iš kito žiniasklaidos kanalo. Autorius plėtoja mintį, kad, jei būtų priimtas mecenavimo įstatymas, menininkai neturėtų imtis tokių drastiškų reklamos priemonių, orientuotų į žemiausius visuomenės jausmus. M. Adomėno ir M. Budraičio nuomonės priešinamos - kuriama intriga. Straipsnio pabaigoje lakoniškai paminimi svarbiausi įstatymo projekto elementai. Tiesa, būčiau neteisi, jei nepaminėčiau, kad minėtame portale, iš kurio buvo „pasiskolintas“ tekstas, yra atskiras išsamus straipsnis „Siekia permainų kultūros rėmimo srityje", skirtas pristatyti kultūros mecenavimo įstatymo projektą. Taip pat privalau paminėti, kad spaudos konferencijoje buvo ir kita to paties žiniasklaidos priemonių tinklo žurnalistė - jos komentarų tekste nėra, bet gal ji rengia pranešimus tik radijui.

Taigi, kokį turime rezultatą? Neskandalingos antraštės ir straipsniai, pakankamai objektyviai apžvelgiantys įstatymo projekte numatytas naujoves, nesusilaukė jokių komentarų. Nieko nuostabaus.

Vieno portalo naujiena sulaukė trijų prisiregistravusių komentatorių nuomonių. Kitame portale skandalingai pavadintas straipsnis, perspausdintas ir konkurentų, sulaukė dviejų komentarų. Komentaro turinio nevertinsiu, bet visi žinome, kad interneto svetainėms yra svarbu, ar straipsnis bus populiarus. O ar pritrauksi skaitytoją, kai pavadinime ir straipsnyje - jokios intrigos? Šiuo atveju buvo kalbama apie kultūrą - tokios temos ir taip nėra labai populiarios tarp skaitytojų, jei niekas nepavogė kultūrai skirtų lėšų, o geros žinios iš viso pradingsta tarp dienos naujienų. Tačiau reikia džiaugtis, kad šį kartą nebuvo iškreipti daug platesnei visuomenės daliai svarbi žinia ir kad LNDT pavyko atkreipti dėmesį - jei žmogus nenueis į spektaklį, bent jau žinos, ką reiškia trumpinys LNDT.

Na, o „vardan tos tiesos" turiu pasakyti, kad konferencijoje oponentų nebuvo - ir M. Adomėnas, ir M. Budraitis labai tikisi, kad įstatymo projektas turės realios naudos kultūros ir meno plėtrai. Ar įstatymas veiks, parodys tik laikas, ar pavyks ištaisyti jo klaidas, jei tokių bus, parodys noro skatinti kultūros ir meno plėtrą Lietuvoje ir pasaulyje stiprumas. Iš konferencijos išėjome tikėdami, kad padėjome pamatus mecenavimo tradicijoms Lietuvoje.

P.S. Vėliau dar kartą tikrinau kai kurias interneto svetaines: vieni po kurio laiko paskelbė pranešimą spaudai, kuriame išsamiai pristatomos kultūros mecenavimo įstatymo projekto naujovės. Po 18 val. vienas populiariausių portalų „Kultūros" skiltyje įsidėjo jau kituose portaluose publikuotą straipsnį „Martynas Budraitis nesutinka, kad LNDT spektaklio reklama yra antivalstybinė". Kaip ir galima tikėtis, pranešimą spaudai įsidėjusio portalo antrasis straipsnis komentarų nesulaukė, antrojo portalo publikuojamas - jau du komentarus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius