-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 05 30

Nuomonė. Ne visi interneto komentatoriai yra kiaulės, kai kurie – ir asilai

Internete galima įsigyti „katę maiše“, bet greičiausiai tikėtina, kad jus pirmiausia aplankys nusivylimo būsena dėl vis bunkančios naujosios elektroninio diskurso dimensijos – komentatorių...
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Internete galima įsigyti „katę maiše“, bet greičiausiai tikėtina, kad jus pirmiausia aplankys nusivylimo būsena dėl vis bunkančios naujosios elektroninio diskurso dimensijos – komentatorių, turinčių išties rimtų psichologinių problemų ar ligonių, sergančių, nepagydomu paaugliško negalavimo sindromu – užsitęsusiu brendimu ar neišaugusiu vėjavaikiškumu.

Dėl kibernetinės visuomenės mentaliteto svarstyti net nederėtų. Tikriausiai, didžiausioji dalis komentatorių, ar kitas sluoksnis – vaikų, net nesuvokia atsakomybės už savo veiksmus, šiuo atveju už publikuojamą „šlamštą“, nuomonės išreiškimu vargu ar tai pavadinti įmanoma. Elementariai, stilitiškai ir lietuviškai jie skambėtų – kiaulės, paliekančios po savęs beverčio „šūdo krūvą“, kurią neišvengiamai tenka kitiems perbristi. Na, o beveik visiems likusiesiems, klijuočiau etiketę – „asilas“, dėl nesuvokiamo tyčinio bukumo ar neišmanymo. Internete apstu „asilų“, bet  realiame gyvenime šis skaičius tikrai yra mažesnis. Taigi, kas lemia visuomenės suprimytivėjimą virtuliame pasaulyje, kokie sprendimo būdai?

Kalbėti apie auklėjimo spragas tikriausiai neverta, nors socialinei klasei – „paaugliai“ geresnis auklėjimas duotų apčiuopiamų rezultatų. Tačiau ir čia išvengiama atsakomybės. Taigi į klausimą atsakyta – atsakomybės stygius lemia visuomenės bukėjimą, o priemonės, skirtos sustabdyti masiškai primytivėjimo epidemijai – didesnė kontrolė ir pasekmių priskyrimas individams.

Tikriausiai, jeigu kiekvienas interneto vartotojas būtų identifuojamas, būtų kur kas lengviau tokius ir bausti. Toks žmogus už savo poelgius „gautų nuo kaimyno per ausį“. Skamba kiek utopiškai, bet idėja įgyvendinama, nors reikalauja didelių kaštų. Kita vertus, atsakomybės turėtų prisiimti ir tinklalapių administracija, kuri turėtų tokius vartotojus blokuoti ir perduoti policijai, žinoma, kalbant apie nepateisinamus nacionalistinius komentarus ar panašiai. Indentifikuoti vartotojai, ne slapyvardžiu „zujkutis“, turėtų iš savo pusės jausti didesnę atsakomybę, nes daliai jų paprasčiausiai būtų gėda prieš draugus ar artimuosius.

Taigi, kokia linkme einame? Ar likusieji asimiliuos su kiaulėmis ir asilais?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius