Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 12

Paminėtos Smolensko katastrofos pirmosios metinės (nuotraukos)

Sekmadienį Vilniaus Arkangelo Rapolo bažnyčios šventoriuje buvo paminėtos pirmosios Smolensko tragedijos metinės. Sudužus lėktuvui žuvo 96 Lenkijos elito atstovai, tarp jų ir šalies prezidentas Lechas Kaczynskis su žmona.
Įkrauk.lt nuotrauka
Įkrauk.lt nuotrauka / Įkrauk.lt reporterio nuotrauka

15min.lt skaitytojas redakcijai atsiuntė tekstą ir nuotraukas iš sekmadienį Vilniuje vykusių Smolensko tragedijos metinių minėjimo.

Sekmadienį Vilniaus Arkangelo Rapolo bažnyčios šventoriuje buvo paminėtos pirmosios Smolensko tragedijos metinės. Sudužus lėktuvui žuvo 96 Lenkijos elito atstovai, tarp jų ir šalies prezidentas Lechas Kaczynskis su žmona.

Renginys buvo suorganizuotas visuomenės veikėjo Žilvino Radavičiaus ir JTO Lietuvos asociacijos direktorės Jūratės Landsbergytės iniciatyva. Minėjime dalyvavo Seimo nariai Michal Mackevič, Kazimieras Uoka, Asociacijos „Jaunimo verslo klubas‘‘ atstovas Evaldas Damanauskas, smuikininkas Pijus Jonušas, Lietuvos bajorų karališkosios sąjungos nariai, visuomenės veikėjai, kiti garbingi svečiai.

Pasak Ž.Radavičiaus, dėl Smolensko tragedijos Lietuva neteko labai gero draugo, bendražygio, apie kurį teigiamai atsiliepė visos politinės partijos, į kurį buvo dedama daug vilčių. „Netekom daugybės kitų šviesių Lenkijos politikų, kurie galėjo prisidėti ne tik prie Lietuvos bei Lenkijos, bet ir Lecho Kaczynskio žodžiais – netgi Europos gerovės, nes jis yra kalbėjęs apie demokratijos Europoje kūrimą, bendradarbiavimą energetikos srityje,“ – kalbėjo Ž.Radavičius.

Viena iš renginio organizatorių J.Landsbergytė renginio metu perskaitė savo tėčio – pirmojo atkurtos Lietuvos valstybės vadovo, Vytauto Landsbergio žodį, kuris buvo skirtas šiai liūdnai sukakčiai.

Smuikininkui Pijui Jonušui atlikus J.S.Bacho kūrinį „Ave Maria“, žodį tarė Seimo narys Michal Mackevič. Pasak parlamentaro, šiek tiek daugiau nei prieš metus, balandžio 10-oji nieko nereiškė. O šiandien šią datą savotiškai ženklina tūkstančiai žvakučių visame pasaulyje. Tai primena šią katastrofą. Visur, kur gyvena lenkai, ir ne tik, meldžiamasi už žuvusius. Dar sunku viską suprasti ir pasakyti, kas kaltas dėl šios nelaimės. Liūdna prisiminti, kad nelaimė įvyko ten, kur praeityje buvo nužudyta dešimtys tūkstančių žmonių, kurių žūties 70-ąsias metines ketino paminėti Lenkijos prezidento L.Kaczynskio vadovaujama jo šalies valdžios pareigūnų bei dvasininkų delegacija.

Seimo narys Kazimieras Uoka minėjimo metu lenkų tautai palinkėjo užsigydyti šią žaizdą, išsiugdyti naujus lyderius.  Anot jo, laikas turbūt duos atsakymus, kodėl šiame regione įvyko dvi tokios baisios nelaimės.

Jaunosios kartos Lietuvos politikas, Asociacijos „Jaunimo verslo klubas“ atstovas E.Damanauskas teigė, kad mes šiandien vieningi nepaisant tautybės, socialinės padėties. Širdimi ir protu siunčiame užuojautą žuvusiųjų artimiesiems, savo broliams-lenkams. E.Damanauskas išreiškė tikėjimą, kad išauš tokia diena, kai mes nebejausime skausmo ir imdami iš prezidento pavyzdį, eisime pirmyn.

Apibendrindamas renginį Ž.Radavičius padėkojo visuomenei už apsilankymą šiame renginyje, nuostabioje vietoje – greta Marijos skulptūros, kuri buvo pasirinkta ne atsitiktinai. Esą Marija – tai ypač lenkų gerbiama šventoji. Todėl ateityje šią tragediją, kuri palietė ne tik Lenkiją, bet ir Lietuvą, galėtume minėti būtent čia. Gal net memorialinę lentelę ar kenotafą suorganizuoti, kas simboliškai įamžintų žuvusius, kad kasmet balandžio 10 d. greta šios skulptūros uždegtume baltas ir raudonas žvakutes, padėtume gėlių, prisiminti savo draugus ir suprasti, kad turime būti vieningi, palaikyti, gerbti ir mylėti vieni kitus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius