Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Pavasaris - briedžiukų sezonas

Šaltinis: 15min
0
Skaitysiu vėliau
A A

Po gūdžios žiemos įgriso džiovintų baravykų sriubos? Norit šviežių grybų, o šampinionai prekybos centre brangūs? Nesijaudinkite - rudens laukti neteks. Jau dabar, balandžio pabaigoje - gegužės pradžioje, pasirodė pirmieji, delikatesiniai miško grybai - briedžiukai!

Po gūdžios žiemos įgriso džiovintų baravykų sriubos?  Norit šviežių grybų, o šampinionai prekybos centre brangūs? Nesijaudinkite - rudens laukti neteks. Jau dabar, balandžio pabaigoje - gegužės pradžioje, pasirodė pirmieji, delikatesiniai miško grybai - briedžiukai! Nors daugelis grybautojų briedžiukų vengia ir juos laiko ypatingų kulinarinių įgūdžiu reikalaujančiomis miško gerybėmis, tačiau galiu prisiekti asmeniniais skonio receptoriais, kad gardesnių ir paprasčiau paruošiamų grybų nerasite. Valgomųjų briedžiukų ieškokite lapuočių miškuose ir parkuose, drėgnose, saulės šildomose vietose. Surinktus grybus užpilkite verdančiu vandeniu, kad iš kepurėlės ertmių išplauktų smulkūs vabzdžiai. Toliau galite ruošti ir patiekti pagal asmeninį skonį - jokių papildomų procedūrų atlikti nereikia. Nepaisant mano įtikinėjimų sakysite, kad kiekvieną pavasarį į ligoninę atsigula bent keli, grybais apsinuodiję gurmanai? Čia kaltas piktasis valgomojo briedžiuko pusbrolis - valgomasis bobausis (Gyromitra esculenta). Akiai malonios išvaizdos grybas persisunkęs pavojingu nuodu - giromitrinu. Šios medžiagos dėka virdami bobausiai skleidžia malonų ir gundantį aromatą. Nieku gyvu nepasiduokit niekšingom vilionėm, įkvėpus daugiau garų galima apsinuodyti. Tačiau giromitrinas ne visus veikia vienodai. Apsinuodiję vemia, viduriuoja, jų skrandžio ir kepenų veikla sutrinka, gali išsivystyti gelta, o jautresni netgi miršta. Kiti, mažiau jautrūs minėtai medžiagai, sėkmingai ruošia bobausius kiekvieną pavasarį.  Tik štai, jei norite išsiaiškinti ar jūsų organizmas toleruos giromitriną, turite rizikuoti. Aš siūlau neeksperimentuoti. Jei tamsiai rudą, "raukšlėtą" grybą radote pušyne, o kepurėlės forma labiau primena graikinį riešutą nei medaus korį - tai bobausis. Praeikite pro šalį ir keliaukite į lapuočių miškus, ten tikrai rasite valgomųjų briedžiukų. Noriu atkreipti jūsų dėmesį, kad netgi nuodingi ir nevalgomi grybai miškui svarbūs ir naudingi, todėl nieku gyvu nespardykite ir kitaip nenaikinkite nevalgomo miško turto. Lietuvoje aptinkamos penkios briedžiukų (Morchella) genties rūšys, trys iš jų įrašytos į Lietuvos raudonąją knygą.
Komentarai
Temos Pavasaris
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Daugiau straipsnių nėra
Rodyti senesnius straipsnius
KALĖDINIŲ DOVANŲ GIDAS
Parašykite atsiliepimą apie Ikrauk.lt