Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 28

Praktikantas įmonėje: prestižas ar toliaregiškas požiūris

Kai kuriose užsienio šalyse turėti praktikantų įmonėms – prestižas. Tai rodo stiprią įmonės padėtį ir toliaregišką požiūrį. Lietuvoje toks požiūris į studentų profesinę praktiką kol kas dar tik formuojasi.
Įkrauk.lt nuotrauka
Įkrauk.lt nuotrauka / Įkrauk.lt reporterio nuotrauka
Temos: 1 Prestižas

Kai kuriose užsienio šalyse turėti praktikantų įmonėms – prestižas. Tai rodo stiprią įmonės padėtį ir toliaregišką požiūrį. Priimdamos praktikantus įmonės teigia gyvenančios ne tik šia diena, bet ir racionaliai žvelgiančios į ateitį. Taip siekia garantuoti augančių specialistų susidomėjimą įmonės veikla.

Lietuvoje toks požiūris į studentų profesinę praktiką kol kas dar tik formuojasi. Nepaisant to, kasmet vis daugiau įmonių ryžtasi priimti praktikantus. KTU Karjeros centro vadovė Kristina Bakšaitė tvirtino pastebėjusi, kad įmonės vis aktyviau priima studentus atlikti praktiką. „Ši tendencija labai džiugina, nes studentams atsiranda daugiau galimybių atlikti profesinę praktiką ir teorines žinias pritaikyti praktikoje“, – teigė K.Bakšaitė ir pridūrė, kad praktika dažnai tampa pirmuoju kontaktu tarp įmonės ir studento, kai gabūs ir motyvuoti augantys specialistai gauna galimybę atsiskleisti, yra pastebimi ir įvertinami įmonių. Dažnai įmonės įsimena geriausiai praktikos metu pasirodžiusius studentus ir, atsiradus laisvai darbo vietai, pirmiausia susisiekia su jais.

Abipusė nauda

Įmonės, priimančios praktikantus, teigia, kad tai naudinga ne tik studentams, bet ir įmonėms. „Nauda yra abipusė. Praktikantai įgyja naudingų žinių ir patirties, susipažįsta su tarptautinės bendrovės „užkulisiais“ ir diegiamomis naujovėmis, taikomais vadybos metodais, o bendrovei tai puiki proga atrasti gabių jaunuolių ir juos „užsiauginti“, –pagrindinius abipusės naudos aspektus įvardijo „Mars Lietuva“ Personalo skyriaus vadovė Dalia Vitkuvienė.

Praktiką galima vertinti kaip abipusį susipažinimą: studentas susipažįsta su įmonės kolektyvu, darbo tvarka ir turiniu, įmonė susipažįsta su potencialiais būsimais darbuotojais. Anot UAB „Ernst & Young Baltic“ personalo vadovės Agnės Ignotienės, ši įmonė kiekvienais metais samdo jaunus, universitetą ką tik baigusius žmones, tad praktikos metu galima iš anksto užmegzti kontaktus su didesniu skaičiumi studentų.

Atsakingas požiūris į praktikantų atranką

Studijoms artėjant prie pabaigos dauguma studentų pradeda ieškoti praktikos vietos, deja, ne visi yra motyvuoti, rimtai vertina šią galimybę, yra pasirengę įdėti nemažai pastangų ir pasisemti kuo daugiau patirties.

„Vieniems reikia tik parašo, kad atliko praktiką, kiti yra smalsūs, nori susipažinti su atliekamu darbu, įgyti patirties“, – situaciją komentavo AB „Achema“ personalo vadybininkė Inga Kolupailaitė-Liutkevičienė. Kyla klausimas, kodėl ne visi studentai noriai atlieka praktiką, kas lemia jų motyvaciją? „Motyvacija priklauso nuo to, ar studentas planuoja sieti ateitį su įmone, kurioje atlieka praktiką, ar domina įmonės veikla ir panašiai“, – teigė I.Kolupailaitė-Liutkevičienė. Kartais studentai dar studijuodami gerai žino, kur labiausiai norėtų dirbti baigę studijas, tad gavę galimybę dominančioje įmonėje atlikti praktiką stengiasi pasirodyti kuo geriau.

AB „Orlen Lietuva“ personalo formavimo vadovės Dainos Binkauskienės teigimu, studentai, kurie atlikdami praktiką buvo motyvuoti, darbštūs ir smalsūs, vėliau, pretenduodami į nuolatinę darbo vietą, atrankoje pasirodo stipriau, nes yra įgiję patirties ir sukaupę vertingų žinių: tiek profesinių, tiek apie įmonę ir jos veiklos specifiką.

Kaip rasti motyvuotą, gabų ir darbštų praktikantą? Itin aktualus klausimas praktikantus priimančių įmonių personalo vadovams. Siekis atrinkti perspektyviausius studentus skatina įmones atsakingai žiūrėti į praktikantų atranką. „Sulaukiame nemažai susidomėjusių studentų, o praktikos vietų skaičius yra ribotas, tenka skelbti konkursą. Praktikos vietas pasiūlome tik gabiausiems ir labiausiai motyvuotiems studentams“, – teigia Agnė Ignotienė. Labai panašios pozicijos laikomasi ir bendrovėje „Mars Lietuva“. „Į mūsų organizuojamą praktiką studentai patenka po atrankos, todėl į mūsų komandą įsilieja tik tokie praktikantai, kurie supranta, kad kokybiškas ir atsakingas darbas mūsų įmonėje yra esminis principas“, - akcentavo Dalia Vitkuvienė.

K.Bakšaitė teigia pastebėjusi, kad įmonės stengiasi daugiau dėmesio skirti praktikantų atrankai ir mano, kad tai yra natūralu, nes neretai įmonės praktikantus vertina kaip potencialius darbuotojus. „Pastaruoju metu vis dažniau pasibaigus praktikos laikotarpiui geriausiai pasirodžiusių praktikantų įmonės nepaleidžia ir pasiūlo jiems nuolatines darbo vietas“, - tvirtino K.Bakšaitė.

Praktikantus priima kasmet

Kai kuriose įmonėse priimti praktikantus jau tapo kasmetine tradicija. „Mars Lietuva“ jau kelerius metus iš eilės organizuoja vasaros praktikos programą. Iki 2010 metų pabaigos įmonės vasaros praktikoje pabuvojo 11 praktikantų. Jų skaičius kiekvienais metais priklauso nuo įmonėje esančio poreikio ir turimų galimybių. Pavyzdžiui, 2010 m. ir šią vasarą,“ – teigė D.Vitkuvienė.

Neretai galima išgirsti gana neigiamų nuomonių apie aukštojo mokslo kokybę Lietuvoje, tad iškyla klausimas, ar studentai universitete įgyja pakankamai žinių, kad galėtų sėkmingai atlikti praktiką. „Teorinių žinių studentai atsineša pakankamai, tenka tik pamokyti, kaip naudoti specifinius mūsų įmonėje esančius įrenginius, taikomus įrankius, programas – tai, ko universitetuose nėra mokoma. Kita vertus, tai juk ir yra praktikos esmė – pritaikyti teoriją praktikoje“, – pozityviai situaciją vertino D.Vitkuvienė.

Anot A.Ignotienės, praktika bus prasminga tada, kai studentai turės galimybę savo rankomis prisiliesti prie darbų, kuriuos tektų daryti pradėjus dirbti nuolatinėje pozicijoje. „Tam, kad galėtume studentus įtraukti į įmonės veiklą, tenka nemažai į juos investuoti ir skirti laiko profesinėms žinioms gilinti ir darbo įgūdžiams formuoti. Sėkmingai praktiką atlikusiems studentams pasiūlome nuolatines darbo pozicijas“, – aiškino A.Ignotienė.

Bendradarbiauja su universitetais

Kai kurios įmonės, priimdamos praktikantus, palaiko aktyvią komunikaciją su universitetais. Taip siekia užtikrinti, kad būtų patenkinti abiejų pusių lūkesčiai. „Turime ilgametes bendradarbiavimo tradicijas su KTU, atlikti praktiką studentus priimame nuo įmonės gyvavimo pradžios“, – teigė D.Binkauskienė ir akcentavo glaudaus abipusio bendradarbiavimo tarp įmonės ir universiteto svarbą. „Turime geros patirties su KTU Cheminės technologijos fakulteto dėstytojais ir Klaipėdos universitetu, kai iš pradžių iniciatyvą parodo universiteto atstovai, tada yra suderinamos užduotys, praktikos atlikimo laikas ir kiti dalykai“, – tvirtino D.Binkauskienė ir pridūrė, kad būtent tada praktikos būna kokybiškos, o studentai yra laukiami.

Universiteto rengiamos „Karjeros dienos“ yra dar viena įmonių ir universitetų bendradarbiavimo forma. „Kasmet „KTU Karjeros dienose“ dalyvauja kelios dešimtys perspektyvių Lietuvos ir užsienio įmonių, siekiančių užmegzti kontaktus su studentais ir išsiaiškinti bendrus poreikius“, - teigė K.Bakšaitė ir papildė, kad dauguma įmonių ieško ne tik darbuotojų, bet ir kviečia studentus atlikti praktiką. Anot K.Bakšaitės, kai kurie studentai dar studijų metais turi gana aiškių karjeros planų ir ateitį sieja su viena ar kita konkrečia įmone. Galimybė atlikti praktiką dominančioje įmonėje šiems studentams yra puiki proga įgyti patirties, pažinti įmonę iš vidaus ir prisistatyti įmonės personalo atstovams.

Džiaugiasi įgyta patirtimi

Ne paslaptis, kad dalis studentų, spręsdami dilemą atlikti praktiką ar ne, pasirenka lengviausią kelią ir reikiamus parašus bei informaciją gauna iš pažįstamiems ar giminaičiams priklausančių įmonių, neatlikę jokių realių užduočių. Ką gauna šie studentai? Tik reikiamą parašą ant dokumento. Todėl galbūt reikėtų griežtesnio mokslo institucijų reguliavimo formuojant studentų privalomosios praktikos užduotis ir didesnio reguliavimo praktikos laikotarpiu. Vis dėlto atsiranda nemažai studentų, norinčių patikrinti teorines žinias ir priimti iššūkį išbandyti jėgas atliekant tai, ko anksčiau neteko daryti, ir geriau pasirengti būsimam darbui pagal profesiją. Įdomu sužinoti, ar šie studentai patenkinti praktikos metu įgyta patirtimi.

„Pritaikydamas turimas žinias praktikoje, išmoksti daug daugiau nei tik paskaitose“, –drąsiai tvirtino VU žurnalistiką studijuojanti Dainora, kuri praktiką atliko net du kartus. „Po pirmo kurso mėnesį praktikavausi regioninėje žiniasklaidoje. Antrąją praktiką atlikau internetiniame naujienų portale. Praktikomis esu labai patenkinta, įgijau įgūdžių ir patirties, tiesiogiai susijusios su specialybe. Tai neabejotinai padės ateityje, jei dirbsiu žurnalistinį darbą“, – teigė mergina.

„Kas ieško, tas randa“, – linksmai į klausimą, ar sunku buvo rasti praktikos vietą, atsakė KTU mechaniką ir mechatroniką studijuojantis Darius, praktiką radęs per „KTU Karjeros dienas“. Vaikinas teigė esąs patenkintas praktikos metu jam skirtomis užduotimis ir įgyta patirtimi. „Atlikdamas praktiką dirbau su mechanizmų ir gamybos patikros programomis, skirtomis pagerinti gaminių kokybę, darbo našumą, sumažinti nuostolius, teko taisyti įrengimus, programuoti valdiklius, juos išbandyti ir panašiai“, - pasakojo vaikinas. Darius tvirtino atsakingai vertinęs suteiktą galimybę atlikti praktiką ir jam patikėtas užduotis stengėsi atlikti kuo geriau. Įdėtos pastangos atsipirko – pasibaigus praktikos laikotarpiui vaikinui buvo pasiūlyta nuolatinė darbo vieta įmonėje.

VDU informacijos ir komunikacijos magistro laipsnį įgijusiam Martynui internetiniame portale atlikta praktika tapo puikia karjeros pradžia. „Praktika buvo labai naudinga dėl paprasčiausių priežasčių – pagaliau atsirado proga realiai išbandyti jėgas profesinėje srityje, iš arti pamatyti žurnalistinį darbą. Suvokiau, kokie reikalavimai keliami darbui, internete publikuojamiems straipsniams, įgijau naujų įgūdžių“, – praktikos privalumus vardijo VDU absolventas. „Gavau realių užduočių – reikėjo parašyti 7-10 straipsnių. Užduotis atlikau gerai ir nebijojau priimti redaktorės pasiūlymų užsiimti nauja veikla, pvz., imti interviu“, – atviravo vaikinas. „Praktikai pasibaigus redaktorė pasiūlė ir toliau rašyti straipsnius portalui. Tai tapo tarsi tramplinu, leidusiu savo tekstais pasiekti kitus portalus, rasti naujų darbų. Taigi teisingas praktikos pasirinkimas ir įgyta patirtis padėjo pradėti karjerą“, – reziumavo Martynas.

Svarbu tinkamas požiūris į studentų profesinę praktiką ir iš įmonės pusės, ir iš praktikantų. Studentai praktiką turėtų vertinti kaip galimybę ne tik įgyti vertingos patirties, bet ir būti pastebėtiems, atskleisti geriausias savybes, užmegzti ryšių, įmonės –kaip galimybę išbandyti potencialius darbuotojus ir užsitikrinti augančių specialistų susidomėjimą įmonės veikla.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius