Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 09

Prezidentas Valdas Adamkus: „Tikiu žurnalistika“

Trečiadienį Vilniaus Vilnios pagrindinėje mokykloje lankėsi prezidentas Valdas Adamkus, kuris su moksleiviais ir žurnalistikos studentais dalijosi įžvalgomis apie šios dienos žiniasklaidą ir žurnalistiką.
Įkrauk.lt nuotrauka
Įkrauk.lt nuotrauka / Įkrauk.lt reporterio nuotrauka
Temos: 1 Valdas Adamkus

Žurnalistikos studentai vykdo projektą „Žurnalistika auga“. Jo metu mokykloje vaikams buvo skaitomos paskaitos apie kritišką informacijos vertinimą, renkamos ir dovanojamos knygos, kvietimai į muziejus, kitas kultūrines vietas. Trečiadienį Vilniaus Vilnios pagrindinėje mokykloje lankėsi prezidentas Valdas Adamkus. Salėje zujo visa gausybė vaikų, kurie akimis gaudė kiekvieną V.Adamkaus judesį. Prezidentas kalbėjosi ne tik su vaikais, bet ir su žurnalistikos studentais apie žiniasklaidą, jos sklaidą, problemas, kurias jis įžvelgia. Taip pat dalinosi vizija, kokią šių dienų žiniasklaidą jis norėtų matyti.

Spaudos žinių kokybė smunka

„Skaičiau 5–6 dienraščius kiekvieną dieną, nuo pirmos iki paskutinės eilutės. Šiandien tuos pačius laikraščius aš perskaitau per 30 minučių. Kadangi ta spauda, kurią aš matau, manęs netenkina“. Prezidentas V.Adamkus mano, kad dabartinė Lietuvos spaudos žinių kokybė vis labiau prastėja ir jis dažnai nebemato prasmės skaityti lietuvišką spaudą.

Pozityvumo trūksta

„Kai kiekvieną dieną paimu į savo rankas laikraštį ir pirmajame puslapyje nematau nieko kito tik: išeikvojimai ten, nužudymai ten <...> Daugiau tų dalykų neskaitau“, – pasakojo prezidentas. Jis sakosi esąs nusivylęs, kad labai dažnai laikraščiai siekdami sudominti ir „papirkti“ skaitytojus tokiomis lengvomis priemonėmis (iškelti į pagrindinį puslapį negatyvias naujienas), nesiryžta to siekti kitaip – kultūringai. Parašyti apie mūsų tautos laimėjimus, šventes, kitus įvykius, kurie teigiamai veikia visuomenę.

Negatyvumas ima viršų

„Pseudo apžvalgininkų, pseudo politikų, analitikų ir kitų nuomonių reiškimų, keikimų... Man tai jau darosi neįdomu, kadangi tai nėra informacija. Tai nėra žurnalistika. <...> Nuo trijų, keturių sakinių „varo“ savo nuomonę – „juodą“, „baltą“: tas niekšelis, tas apsivogė, tas Seime tą pasakė ir panašiai. Kur mes einame? Ir mes kalbame apie pilietinę visuomenę...?“, – stebėjosi prezidentas.

Prezidento manymu, neretai laikraščiuose publikuojamos žinios linksta į žurnalisto subjektyvią nuomonę, ko neturėtų būti. Paradoksalu, tačiau negatyvumas ir tokio turinio (negatyvaus – aut.) žinios – „išlaiko“ laikraštį.

Pilietinės visuomenės neturime

„Aš buvau kvailas, kad atvažiavęs sakiau – po 5 metų Lietuva... Bus lūžis, būsime pavyzdys. Šiandien, deja, pilietinės visuomenės, drįstu jūsų akivaizdoje pasakyti, aš nematau Lietuvoje. Mes jos neišsiauginame, mes neturime iš kur išsiauginti. Aš šiandien drąsiai sakau – mes dar pilietinės visuomenės Lietuvoje neturime. Tokia, kokia ji turi būti. Aš prisiimu atsakomybę, <...> kad nepajėgiau tokios visuomenės sukurti “ – teigė Valdas Adamkus.

Žiniasklaida privalo informuoti

„Kadangi mano supratimu, šiandien Lietuvos žurnalistika nėra skirta informuoti visuomenę, o daryti įtaką, taip, kaip man atrodo geriausia. Ir dar vienas blogis – ta mūsų spauda <...> yra, švelniai pasakius, privačiose rankose su tam tikrais interesais. Ir kaip iš to išsilaisvinti, aš nežinau“, – savo nuomonę dėstė buvęs šalies vadovas.

Prezidentas siūlo ieškoti tam tikrų būdų, kaip pakelti Lietuvos žiniasklaidos informacijos kokybės lygį, kad jis informuotų, o nebūtų „perkamas – parduodamas“. Tokiomis įžvalgomis dalinosi prezidentas su žurnalistikos studentais.

VIDEO: Prezidento Valdo Adamkaus kalba žurnalistikos studentams 2010

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius