Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 18 /15:44

Prezidentė Dalia Grybauskaitė – neleistinos prekybos pakalnutėmis bendrininkė?

„Prezidentė Dalia Grybauskaitė, šeštadienį dalyvaudama Gatvės muzikos dienoje, tapo įstatymo pažeidimo bendrininke“, – konstatavo laišką portalo 15min.lt redakcijai parašęs Dovydas K.
Prezidentė perka pakalnutes
Prezidentė perka pakalnutes. / P.Peleckio nuotr.

„Prezidentė Dalia Grybauskaitė, šeštadienį dalyvaudama Gatvės muzikos dienoje, tapo įstatymo pažeidimo bendrininke“, – konstatavo laišką portalo 15min.lt redakcijai parašęs Dovydas K.

Akylas vilnietis atkreipė dėmesį, kad prezidentė iš senyvo amžiaus moteriškės nusipirko pakalnučių puokštę. Vėliau su ja vaikštinėjo sostinės gatvėmis ir pozavo fotografams.

Nuotrauką su pakalnučių pardavėja galima pamatyti ir oficialioje prezidentūros interneto svetainėje.

Su aplinkosaugos problemomis susipažinęs Dovydas K. pažymėjo, kad puokštė kvepiančių pakalnučių – nusižengimas įstatymui.

Todėl prezidentė, nusipirkusi pakalnučių, tarsi parodo visuomenei, kad nusižengti įstatymams yra normalu. O juk ji turėjo sudrausminti gėlių pardavėjus už daromą žalą gamtai.

„Aplinkos ministerija yra sudariusi ir patvirtinusi Apribotų ar draudžiamų rinkti bei prekiauti laukinių augalų rūšių sąrašą. Draudžiama prekiauti į šį sąrašą įrašytais augalais. Šiame sąraše yra ir pakalnutės“, – laiške rašo Dovydas K.

Pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą už pakalnučių skynimą ar prekybą gali būti skiriamas įspėjimas arba bauda nuo 100 iki 1000 litų.

Gamtos apsaugos inspekcija ir ekologinė policija rengia patikrinimus dėl nelegalios pakalnučių ir kitų į sąrašą įrašytų augalų prekybos.

„Todėl prezidentė, nusipirkusi pakalnučių, tarsi parodo visuomenei, kad nusižengti įstatymams yra normalu. O juk ji turėjo sudrausminti gėlių pardavėjus už daromą žalą gamtai“, – laišką moralu baigė portalo 15min.lt skaitytojas.

P.Peleckio nuotr. /Prezidentė su pakalnutėmis.jpg
P.Peleckio nuotr. /Prezidentė su pakalnutėmis.

Dovydo K. pastebėjimams kontraargumetų rado portalo skaitytojas Mantvydas Vaičiūnas.

Jis atkreipė dėmesį, kad pakalnutes galima auginti savo namuose: „Tokiu atveju galiojantys įstatymai turi išlygų, lydimųjų poįstatyminių aktų."

Portalas primena, kad paprastoji pakalnutė (Convallaria majalis) – vaistinis, nuodingas, dažinis, dekoratyvinis augalas. Augalas dažnas visoje Lietuvoje, auginamas želdiniuose. Žaliavoje yra per 20 širdį veikiančių glikozidų ir kitų medžiagų. Augalų žiedai kvapūs, naudojami parfumerijoje. Tačiau jų aromatas gali sukelti sveikatos sutrikimų.    

Aplinkos ministerijos svetainėje skelbiama, kad draudžiama skinti ir prekiauti ne tik pakalnutėmis, bet ir visų rūšių šilagėlėmis ir vandens lelijomis, rauti, kasti su šaknimis ar kitaip naikinti paprastąjį burbulį, miškinę leliją, lieknąją plukę, pavasarinę raktažolę, didžiažiedę rusmenę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius