Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 30

Seime paminėtos Ronaldo Reigano 100-osios gimimo metinės

Lapkričio 25 dieną Lietuvos Respublikos Seime įvyko Apskritojo stalo diskusija „Ronaldas Reiganas: misija įvykdyta - misija tęsiasi".
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Lapkričio 25 dieną Lietuvos Respublikos Seime įvyko Apskritojo stalo diskusija „Ronaldas Reiganas: misija įvykdyta - misija tęsiasi". Aktyvus kovotojas už laisvę ir žmogaus teises JAV Prezidentas Ronaldas Reiganas vykdydamas savo antikomunistinę politiką siekė įveikti Sovietų Sąjungą ir išlaisvinti komunizmo prispaustas Rytų ir Vidurio Europos valstybes.

R. Reigano idėjos skatino kovą su komunizmu, o jo bešališka užsienio politika įkvėpė ne vieną disidentinį judėjimą. Šiais 2011-aisiais metais simboliškai sutampa R. Reigano 100-osios gimimo metinės ir 20-osios metinės, kai žlugo SSRS - „Blogio imperija", prieš kurią JAV Prezidentas atkakliai kovojo visą savo valdymo laikotarpį.

Nors SSRS žlugo jau prieš 20 metų, tačiau R. Reigano išlaisvinimo idėjos aktualios ir šiandien. Posovietinėje erdvėje, regis, vis labiau atsitraukiama (o greičiausiai nebuvo ir priartėta) nuo demokratijos idealų. Gruzijos demokratija itin trapi, o taip pat panašu, jog nuo demokratijos ketina nusisukti ir Ukraina. Ramybės neduoda ir Rusijos administracijos siūlomos naujos pasaulio tvarkos geležinė uždanga. Seimo diskusijoje aptartos šiuo metu aktualios Rytų Europos problemos bei prisiminta R. Reigano kovos su komunizmu istorija.

Tarp diskusijos svečių iš JAV, Latvijos bei Europos Parlamento buvo ir JAV Kongreso rūmų narys, Taisyklių komiteto pirmininkas Davidas Dreieris, ilgametis Prezidento R. Reagano kolega. Po įžanginių Seimo narių Emanuelio Zingerio ir dr. Manto Adomėno kalbų sekė Johno Heubusho, Ronaldo Reigano fondo JAV direktoriaus sveikinimo žodis. Fondo pirmininkas perskaitė Prezidento žmonos Nensės Reigan laišką. „Šiandien Ronaldas Reiganas džiaugtųsi matydamas, jog milijonai lietuvių gyvena oriai, nugalėję Sovietų Sąjungos priespaudą. Džiaugiuosi galėdama su Jumis pasidalinti šia akimirka." Tuomet žodį perėmė pagrindinis diskusijos svečias, JAV Kongreso narys Davidas Dreieris. Kongresmenas pasidalino keletu prisiminimų apie savo darbą valdant R. Reiganui: „Reiganas visuomet sakydavo, jog mums svarbu skatinti infrastruktūrą demokratijos kūrimui. Mūsų laukia sunkus kruopštus ir nelabai matomas darbas. Nes demokratija - tai ne tik rinkimų organizavimas, o taip pat ir teisės viršenybės principo įgyvendinimas, kuris, regis, daugeliui kol kas nežinomas." Kongreso narys prisiminė Prezidentą ir kaip žmogų, gebėjusį į rimtą situaciją pažvelgti ir su humoru. „Sunkus darbas dar nieko nenužudė", - taip, anot D. Dreierio, mėgo sakyti R. Reiganas.

Diskusijoje taip pat kalbėjo ir Latvijos parlamento narys, Latvijos parlamento Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Romualds Razuks. „Esame NATO nariai, esame ES nariai, tačiau kokie tolesni mūsų tikslai?" - tokį klausimą iškėlė parlamentaras. R. Razuks priminė dar vieną Ronaldo Reigano mintį: „Kiekviena nauja tauta turi kovoti dėl savo nepriklausomybės". Šios frazės mintis iš dalies ir atsako į parlamentaro keliamą klausimą. „Pasiekimai nėra amžini, už juos reikia kovoti. Kiekvieną dieną reikia dėl jų kovoti. Tai yra atsakymas, kur mums eiti toliau, įgavus kitų valstybių pasitikėjimą", - kalbėjo parlamentaras.

Po diskusijos buvo pasirašomas Ronaldo Reigano Laisvės centro Lietuvoje steigimo ketinimų protokolas, o vėliau įvyko JAV Kongreso narių spaudos konferencija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius