-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 11 /2014 05 12

Skaitytojai fiksavo Prezidento rinkimų pažeidimus: pasai su skylutėmis ir jokio privatumo

Sekmadienį Lietuva šeštąjį kartą rinko prezidentą. Skaitytojai fiksavo pažeidimus.
Išankstinis balsavimas
Išankstinis balsavimas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Sekmadienį Lietuva šeštąjį kartą rinko prezidentą. Skaitytojai fiksavo pažeidimus, dalijosi įspūdžiais.

Tomas Markauskas iš Kauno praneša:

Sekmadienį, gegužės 11 d., 12.30 val. draudžiamu agitacijai metu  Kaune,  prekybos

Naglio Puteikio reklama prie PC „Mega“ sekmadienį, rinkimų dieną 2014 m. gegužės 12 d.
Naglio Puteikio reklama prie PC „Mega“ sekmadienį, rinkimų dieną 2014 m. gegužės 12 d.

centro „MEGA“ stovėjimo aikštelėje stovėjo nestacionarus politinės lauko reklamos stendas. Prisegu įrodymą.“

„Atvykau balsuoti į Vilniuje esančią rinkimų apylinkę, nors pats esu kaunietis. Darbuotoja nusiuntė užklausą į mano rinkimų apylinkę Kaune, dėl patvirtinimo, jog dar savo balso nesu atidavęs ir man balsuoti yra leidžiama, tačiau Kaune dirbantis asmuo suklydo ir vietoj “leidžiama balsuoti„ nuspaudė “neleidžiama balsuoti„ ir taip paprastai iš manęs buvo atimta teisė balsuoti. 

Pirmiausia, labai keista ir pikta, kad net žinodami, jog įvelta klaida, atsakingi asmenys nerodė noro šią situaciją kažkaip spręsti.

Antra, mano manymu, tokia sistema, kurioje žmogaus klaida gali būti taip lengvai įvelta be galimybės jos ištaisyti, neturėtų būti naudojama išvis, nes esu įsitikinęs, kad aš buvau ne vienintelis toks, kuriam buvo atimta teisė išreikšti savo balsą ir prisidėti prie valstybės ateities kūrimo“, – rašo Skaitytojas J.

„Atėjusi balsuoti Kaune savo rinkimų apylinkėje likau nustebusi. Pasirašydama, kad gaučiau balsavimo biuletenį, pastebėjau šalia savo mamos vardo parašą, nors ji tikrai nėjo balsuoti. Mes kartu gyvename ir gyvenamoji vieta deklaruota ten pat. Pradėjau klausinėti, kaip čia yra, kaip suprasti? Tai komisijos narė pradėjo pykti, sako “nežinau nežinau, tai gal balsavo jau„. Galbūt be reikalo, tačiau viską taip ir palikau... Galbūt reikėtų susimąstyti ir nebeleisti vos krutantiems pensininkams dirbti komisijoje?“, – rašo Aurelija Vaitkevičiūtė IKRAUK.LT „Facebook“ paskyroje.

Pasirašydama, kad gaučiau balsavimo biuletenį, pastebėjau šalia savo mamos vardo parašą, nors ji tikrai nėjo balsuoti.

„Kadangi ilgą laiką buvau išvykęs gyventi į Airiją, grįžęs 2014 balandzio 14 d. deklaravau gyvenamąją vietą Lietuvoje.Biuletenio negavau. Nuvažiavęs balsuoti išgirdau, kad manęs nėra informacinėje sistemoje, kad deklaravimo vieta Airija.

Nors balandžio 17 d. keičiausi vairuotojo pažymėjimą ir tą pačią dieną registravausi Darbo biržoje. Turiu net atspausdintą  gyvenimo vietos deklaravimo lapą. Tad likau nebalsavęs – neleido. Tai kur ta bendra informacinė sistema?“, – klausia Arnold M.

„Nutariau nuvažiuoti kartu su žmona balsuoti prezidento rinkimuose Vilniuje, Palydovų g. 29. Tačiau man neleido balsuoti, nes aš esu deklaravęs gyvenamąją vietą Vilniaus miesto savivaldybėje. Nors anksčiau buvau skaitęs internete, kad galiu atvykti į bet kurią vietą ir išreikšti savo pasirinkima. Aš esu 15 proc. darbingas. Nenorėjau apkrauti rinkimų komisijos papildomu darbu vykti pas mane į namus. Tad taip ir likau nebalsavęs“, – skundžiasi Arūnas V.

„Balsavau Žirmūnų rajone. Belaukiant ilgoje eilėje, atėjo senyvo amžiaus moteriškė ir puolė reikšti savo nepasitenkinimą, kad eilės labai ilgos (tas tiesa, nors balsavimo kabinos tuščios), kad ji tuoj nualps belaukdama ir t.t.

Bet tuo viskas nesibaigė. Ji pateikė jau nebegaliojantį pasą su pramuštomis skylėmis ir ant paprasto popieriaus nuskenuotą pensininko pažymėjimą. Jos buvo paprašyta atvykti su giminaičiu ar kaimynu, kad paliudytų, jog tai tas pats asmuo.

Aišku, kilo sąmyšis, ji pareiškė, kad nieko neturi. Ponią puolė ginti prieš mus stovėję pensininkai, puolė skųstis, kaip jie ignoruojami. Atspėkit, koks buvo priimtas sprendimas? Komisija leido  poniai balsuoti su negaliojančiu pasu“, – rašo Kęstutis.

„Vilniuje, prie Jeruzalės IKI (Jeruzalės g. 17) automobilių stovėjimo aikštelėje sekmadienį stovi baltas A. Zuoko reklaminis automobilis. Ar tai nėra rinkimų pažeidimas?“, – klausia Prieglius. (Redakcijos pastaba: jei automobilis stovi toliau nei 50 m. nuo rinkimų apylinkės, tokia agitacija nėra draudžiama).

„Traidenio g. 34 nei vienas negavo balsavimo biuletenių. Kai kurie žmonės ėjo sužinoti, kur bus jų balsavimo punktas. Gavo informaciją tik savivaldybėje. Ar buvo išnešioti kvietimai kituose namuose – nežinau, bet spėju, kad nešiojo tik ten, kur yra potencialūs lenkų – rusų aljanso rinkėjai. Tai pirmas toks atvejis per visą nepriklausomybės laikotarpį“, – praneša Romas.

„Nors rinkimuose turėtų būti užtikrintas slaptas balsavimas, tačiau naudojamos stiklinės balsadėžės leidžia pamatyti už ką balsavo rinkėjas, kai biuletenis yra metamas į ją. Tokia balsadėžė stovi Žvėryne, Vytauto balsavimo apylinkėje“, – rašo Andrius V.

„Vilniaus savivaldybės apygardos Nr. 57 358-tos apylinkėje kilo nesklandumų. Prieš mane stovėjusiems maždaug penkiems žmonėms ir man buvo pasakyta, kad sistema rodo, jog mes jau balsavome paštu. Tačiau mes nebalsavome. Mums išdavė biuletenius, kad balsuotume, bet iš kur aš žinau, kuris mano balsas bus užskaitytas – tikrasis ar paštu?“ – piktinosi į redakciją paskambinęs sekmadienio rytą vyras.

Pasak jo, kai kurie žmonės tiesiog apsisuko ir išėjo nebalsavę.

***

Užfiksavote Prezidento rinkimų pažeidimų? Turite informacijos, nuotraukų ar vaizdo medžiagos?

Viską, ką užfiksavote, įkrauti pirmajame Lietuvoje skaitytojų naujienų portale ikrauk.lt, siųsti el. paštu ikrauk@15min.lt arba parašyti per „Facebook“ paskyrą štai čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius